Cum susții o persoană apropiată, diagnosticată cu Alzheimer?

În România, statisticile arată că numărul persoanelor diagnosticate cu Alzheimer este peste media europeană. Se vorbește, firesc, despre suferința celor afectați direct de acest diagnostic. Dar cum fac față schimbărilor pe care acest diagnostic le aduce cu sine ceilalți membri ai familiei?

Alzheimer este un diagnostic dur, atât pentru cei care îl primesc, cât și pentru apropiați, rude. Să asiști la degradarea mentală a celor dragi este, în unele cazuri, chiar imposibil de îndurat. Cu toate acestea, sprijinul pe care familia îl poate acorda unei persoane care va primi acest diagnostic este crucial în evoluția bolii.

Deși este greu să observi cum mintea se degradează treptat și ireversibil, important este să te remontezi și să iei în calcul următoarele recomandări.

Diagnosticarea timpurie

În prezent, nu există un tratament care să împiedice apariția Alzheimerului sau să vindece în totalitate. Însă, prinsă din timp, poate fi mai ușor de gestionat pentru toată lumea. Tocmai de aceea, medicii neurologi insistă asupra importanței diagnosticării timpurii a acestei maladii. Prin urmare, fiți atenți la „semnalele de avertizare' transmise de cei dragi: schimbări de dispoziție, pierderi scurte de memorie, luarea cu dificultate a deciziilor, repetarea acelorași întrebări.

În plus, în perioada de „predemență', persoanele cu astfel de probleme colaborează mai ușor cu cei din jur, sunt mai deschiși să accepte ajutor de specialitate.

Un mediu calm

În al doilea rând, tot specialiștii cer o răbdare sporită din partea „aparținătorilor'. Transformările impuse de această afecțiune pot fi copleșitoare pentru cei din jur. Tocmai de aceea, spun ei, atunci când o persoană întreabă pentru a zecea oară același lucru, oferiți-le răspunsul și a zecea oară. Nu ajută pe nimeni să replicați: dar ți-am mai zis deja asta. Ajută și să intrați în „povestea' lor, atunci când aveți disponibilitate. Să îi priviți direct în ochi când le vorbiți. În general, să le asigurați un mediu calm.

Și, nu în ultimul rând, încercați să le oferiți cel mai bun ajutor de specialitate.

Citește și: Ciuperca unghiilor de la picioare – Cum previi și tratezi?

Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate