Corpul nostru este obișnuit să ne dea semne despre starea sa, iar pentru a ne simți bine în continuare, nu trebuie decât să învățăm să le descifrăm. Astfel de modificări apar în cazul femeilor mai ales în urma dereglărilor hormonale, așa că este important să le recunoaștem și să luăm măsuri de la primele semne.
Absența ciclului menstrual
Cel mai des întâlnit motiv de prezentare a femeilor la medicul endocrinolog îl constituie absența ciclului menstrual, fie vorbim de o tânără la care nu a apărut prima menstruație (amenoree primară), fie de o femeie la care menstra lipsește câteva luni (amenoree secundară). 'Absența primei menstre la o tânără poate sugera pubertate întârziată care, la rândul ei, poate avea multe cauze, de exemplu sindromul Turner (boală genetică), tumori hipofizare sau hipotiroidismul sever (glanda tiroidă produce insuficienți hormoni tiroidieni). Pubertatea se poate declanșa mai târziu la fetele care practică sporturi de performanță, care fac efort fizic intens și susținut și au țesut gras extrem de puțin reprezentat, sau la fetele cu tulburări de alimentație (anorexie sau bulimie). De asemenea, pubertatea apare mai târziu la copiii cu boli cronice de tipul bolii renale cronice sau la cei cu boli inflamatorii intestinale (boala Crohn sau colita ulcerativă)', explică Dr. Alina Rusu, medic specialist endocrinolog în clinica DigestMed.
În cazul femeilor, absența ciclurilor poate sugera prezenta unei tumori hipofizare sau, împreună cu prezenta pilozității în exces, poate sugera sindromul ovarelor polichistice. Absenta menstruației poate fi semn de insuficiență ovariană prematură (menopauza precoce, adică încetarea funcției ovariene înainte de vârsta de 40 ani). Ca și în cazul adolescentelor la vârsta pubertății, și la femeile adulte menstruația poate să lipsească mai multe luni în cazul sportivelor de performantă, în tulburări de alimentație sau după tratamente pentru cancer, adaugă Dr. Alina Rusu.
Pilozitate excesivă
Un alt simptom care produce îngrijorare în rândul pacientelor este pilozitatea în exces sau hirsutism. Mai exact, vorbim despre păr de tip adult, închis la culoare, gros, ca cel din zona pubiană care este prezent la femeie, în zone unde se întâlnește natural la bărbat. Bolile ce evoluează cu hirsutism sunt sindromul ovarelor polichistice, tumori ovariene ce produc hormoni androgeni, disfuncții congenitale ale glandelor adrenale, tumori adrenale, boala Cushing.
'În disfuncțiile endocrine, hirsutismul este, de cele mai multe ori, însoțit de acnee, o altă cauză pentru care se prezintă femeile la consultul endocrinologic. Este tot un semn de producție excesivă de androgeni. Însă tulburările endocrine nu sunt singura cauză a apariției acneei, iar investigarea apariției acesteia include obligatoriu și consultul dermatologic', ne sfătuiește Dr. Alina Rusu.
Pubertate precoce
Mai rar, mamele pot remarca la fetițe semne de pubertate la vârste foarte mici. Formarea sânului sau apariția menstruației înainte de vârstă de 8 ani înseamnă pubertate precoce. Poate avea mai multe cauze, de la tumori cerebrale sau ovariene, la boli genetice – și necesită prezentarea cât mai curând la medic.
Menopauza
Simptomele de menopauză, valurile de căldură ce sunt însoțite de transpiratii excesive și înroșirea – în principal a fetei – aduc femeia la medicul ginecolog sau endocrinolog. Menopauza nu este o boala, însă dezechilibrele hormonale din acesta perioadă dau simptome ce pot fi extrem de neplăcute pentru femei. Vestea bună este că există metode să amelioram aceste simptome (să scadă în intensitate și frecvență) și să facem trecerea prin aceasta perioada mai ușoară. De altfel, o fractură apărută după menopauză poate fi primul semn de osteoporoză, iar cea mai frecventă cauză de osteoporoză este încetarea secreției de estrogeni, adică menopauza.
Ce tip de afecțiuni pot indica aceste manifestări în cazul unei femei?
Afecțiunile tiroidei, fie că este vorba despe nodulii tirodieni, despre boala autoimună tiroidiană (tiroidita autoimună) sau despre hipo- sau hipertiroidia, sunt mai des întâlnite la femei. Nu se cunoaște cu siguranță de ce apar nodulii tiroidieni însă, de cele mai multe ori, sunt formațiuni benigne (non-canceroase) ce necesită urmărire în timp. Nodulii tiroidieni dau simptome atunci când sunt de mari dimensiuni sau dacă secretă în exces hormoni tiroidieni (noduli autonomi sau toxici). Aspectul ecografic este cel care ridică suspiciunea unui cancer tiroidian. Astfel că, atunci când vrem să verificăm starea glandei tiroide este bine să apelăm și la ecografie pe lângă setul de analize de sânge. 'Dacă avem o rudă de gradul întâi care a fost diagnsticată cu tiroidită autoimună sunt șanse crescute să
Acestea sunt cele mai frecvente afecțiune pe care le pot indica dezechilibrele din organismul unei femei, însă în unele cazuri putem vorbi despre afecțiuni endocrinologice mai rar întâlnite precum:
Care sunt primele investigații pe care ar trebui să le faci
În cazul în care observi o astfel de modificare în corpul tău, te poți adresa medicului de familie sau direct medicului endocrinolog. Medicul endocrinolog va recomanda efectuarea unor dozări hormonale, sau, după caz, investigații imagistice (de la simpla ecografie abdomino-pelvina sau ecografie tiroidiana, la radiografie de pumn sau la examen computer tomograf sau examen RMN). Unele cazuri necesită consult genetic, iar pentru confirmarea unui diagnostic, uneori este nevoie de teste suplimentare (teste de stimulare sau inhibiție, în care se administrează un hormon apoi se verifica răspunsul glandei investigate la acel hormon). 'De foarte multe ori, bolile sistemului endocrin au impact și asupra altor sisteme ale corpului, astfel încât investigațiile pot cuprinde și analize de sânge altele decât cele hormonale, consulturi cardiologice, neurologie, neurochirurgicale, reumatologice și ortopedice. Recomandăm femeilor ca după menopauză să verifice densitatea minerală osoasă înainte de apariția unei fracturi. Testul de elecție pentru diagnosticul de osteoporoză este examenul osteodensitometric. Acesta include, clasic, scanarea coloanei lombare și a soldului non-dominant (stâng la persoanele dreptace și drept la cele stângace)', a încheiat Dr. Alina Rusu.