Cum știi că ești însărcinată: semne și simptome

Cum știi că ești însărcinată? Răspunsul la această întrebare depinde de „cât de' însărcinată ești, precum și de cât de bine îți cunoști propriul corp. Multe femei realizează că sunt însărcinate în 2-3 săptămâni de la concepere, însă unele simt chiar de la câteva zile. Totul ține de cât de atentă sau sensibilă ești la schimbările, uneori imperceptibile, care au loc. 

Bineînțeles că vei ști cu siguranță odată ce ai sărit peste o menstruație, iar pentru a afla numărul de săptămâni de graviditate poți folosi un calculator sarcina. Totuși este bine să eviți să faci un test de sarcină prea devreme deoarece riști un rezultat neclar. Mai jos vorbim mai pe larg despre semnele și simptomele care apar în primele săptămâni de sarcină. 

Oboseală extremă

Dacă dorești să afli dacă oboseala resimțită apare din cauza lipsei de somn, a unui program încărcat sau a sarcinii este indicat să fii atentă la tipul de oboseală.  

În general, oboseala care apare în primele 4-6 săptămâni de sarcină reprezintă o variantă extremă prin care nu ai mai trecut. Vei fi extenuată și este posibil să adormi pe canapea. Multe gravide se culcă mai devreme în primele săptămâni de sarcină sau dorm la prânz. Unele femei încep să resimtă oboseala încă din săptămâna a doua de sarcină.  

Schimbări ale sânilor 

Una dintre primele schimbări observate este modificarea sânilor. Printre schimbările care apar la nivelul sânilor se remarcă proeminența venelor, sfârcuri mai mari și închise la culoare, sâni măriți/umflați și dureroși.  

Astfel de simptome pot apărea în primele 2-3 săptămâni de sarcină. Unele schimbări ale sânilor sunt comune cu sindromul premenstrual și pot fi ușor confundate cu acesta, mai ales dacă apar înaintea perioadei în care aveai menstruația.  

Greață 

Senzația de greață, mai ales la primele ore ale dimineții reprezintă un alt semn timpuriu al sarcinii. Cum faci diferența dintre greața legată de sarcină și cea cauzată de un virus? Greața din sarcină ține întreaga zi chiar dacă este mai pronunțată dimineața. De asemenea, odată cu trecerea săptămânilor, pare a se agrava. Dacă în primele săptămâni resimți un ușor disconfort matinal, pe măsură ce sarcina progresează este probabil să te confrunți cu vărsături.  

Aproximativ 30% dintre femei au greață în primele două săptămâni după concepție, însă majoritatea resimt starea de rău la 4-6 săptămâni de sarcină. 

Pătarea lenjeriei, în afara menstruației 

Pătarea apare atunci când sângerările ușoare au loc între menstre. Atunci când oul fertilizat se atașează de pereții uterului, au loc sângerări ușoare. În general, pătarea apare la aproximativ două săptămâni după menstruație.  

Uneori poate fi însoțită de simptome precum crampe ușoare, un alt indicator că oul s-a stabilizat pe peretele uterin. Cum petele de sânge și crampele reprezintă simptome tipice ale menstruației, pot fi confundate cu începerea unui nou ciclu menstrual, însă în cazul sarcinii apar câteva diferente. De exemplu, crampele se simt ca niște ace sau ca și cum cineva ar trage de uter. Crampele de acest fel apar la 6-12 zile de la ovulație.  

Gust metalic 

Multe gravide simt gust metalic în gură. Este dificil de descris, însă îți poți imagina că gustul mâncării obișnuite se îmbină cu cel al unei monede.  

De asemenea, poți resimți și alte arome, precum sărat sau rânced.  

Detestarea unor alimente/băuturi 

Dacă detești deodată gustul unor alimente sau băuturi pe care obișnuiai să le adori este posibil să fii însărcinată. Aceste alimente sunt de nesuportat sau pot chiar să provoace greață. 

Printre cele mai detestate alimente în sarcină se află ouăle, carnea roșie, peștele, carnea de pui, usturoiul, ciocolata, avocado, alimentele picante. La acestea se adaugă cafeaua, ceaiul și alcoolul. 

Dureri de spate 

Durerea de spate este destul de întâlnită în primele săptămâni de sarcină. Doctorii cred că apare ca urmare a schimbărilor hormonale sau a stresului.  

Masajul, odihna și practicarea yoga pot ajuta la reducerea durerii de spate.  

Sensibilitate a mirosului 

Un alt simptom ușor de observat în primele săptămâni de sarcină este și faptul că ești mai sensibilă la anumite mirosuri.  

Drept urmare, este posibil să fii sensibilă la mirosuri de zi cu zi, precum fasolea, peștele, brânza, fumul de țigară, resturile alimentare, săpunul, detergentul de rufe sau parfumurile. Uneori, anumite mirosuri pot cauza greață.  

Amețeală 

Un simptom comun în primele săptămâni de sarcină este amețeala. Dacă știi că nu suferi de o problemă de sănătate, ai făcut sex neprotejat recent și nu ai avut menstruație, este posibil să fii însărcinată. 

Libido scăzut 

Schimbările hormonale majore care au loc în primele săptămâni de sarcină pot cauza un libido scăzut. Acest lucru se ameliorează pe parcursul sarcinii.  

Pe de altă parte, libidoul redus poate fi explicat și de oboseală, stresul cauzat de sarcină sau administrarea unor medicamente. 

Temperatura corporală bazală 

Temperatura corporală bazală este folosită ca un indiciu pentru a vedea dacă ești la ovulație. Multe cupluri se folosesc de acest lucru pentru a găsi perioada potrivită pentru a concepe un copil. Dacă temperatura corporală bazală rămâne ridicată aproximativ două săptămâni după ovulație, există șanse mari să fii însărcinată. 

De regulă, temperatura corporală bazală este cea mai scăzută dimineața, înainte de a te ridica din pat. Fluctuează de la o persoană la alta, însă este cuprinsă între 35,5 și 36,6 grade Celsius înainte de ovulație și 36,1 și 37,2 de grade Celsius după ovulație. 

Aducerea pe lume a unui copil este unul dintre cele mai importante evenimente din viața unei femei. Semnele și simptomele de mai sus pot cauza griji și stres, însă sunt perfect normale dacă ești însărcinată.  

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Regina Maria

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate