Cum știi că ai nevoie de o proteză dentară

Proteza dentară reprezintă un dispozitiv medical realizat pentru a înlocui dinții pierduți și pentru a reface funcțiile estetice și funcționale ale cavității orale. Utilizarea protezei dentare este recomandată în situația în care pierderea unuia sau mai multor dinți afectează masticația, vorbirea sau echilibrul general al arcadelor dentare.

Simptome comune la pacienții care necesită o proteză dentară

Prezenţa spaţiilor edentate conduce la modificarea traiectoriei muşcăturii şi la solicitarea neuniformă a muşchilor maseteri. Din acest motiv, pacienții reclamă adesea disconfort la consumul de alimente şi o senzaţie de instabilitate a dinților. În condiţii de edentaţie parţială sau totală, o proteza dentara asigură reechilibrarea liniei ocluzale şi protejarea structurilor înconjurătoare pierdute.

Implicații funcţionale şi estetice ale tratamentului

Deficitele din ţesuturile dentare afectează nu doar actul masticator, ci şi armonia zâmbetului. Remodelarea oaselor maxilarului şi mandibulei survine ca urmare a lipsei stimulului mecanic oferit de rădăcinile dentare. Pierderea verticală a dimensiunii interarcadice produce un efect de îmbătrânire prematură a trăsăturilor faciale, vizibil prin reliefuri gravate şi sprâncene coborâte.

Proteza dentara contribuie la restabilirea suportului mecanic necesar pentru menținerea morfologiei faciale și la reechilibrarea funcțiilor musculare implicate în fonație, deglutiție și expresie facială. Prin reconstituirea suprafețelor ocluzale și a dimensiunii verticale pierdute, proteza în sine influențează pozitiv tonusul musculaturii periorale și limitează colapsul structurii faciale. De asemenea, integrarea corectă a protezei în cavitatea orală permite o redistribuție uniformă a forțelor masticatorii, reducând solicitarea excesivă asupra segmentelor rămase și prevenind deteriorarea acestora.

Perspective terapeutice alternative

În anumite situaţii, intervenţia ortodontică poate reprezenta o variantă prealabilă inserţiei unei lucrări protetice. Evaluarea indicaţiei ortodontice trebuie să ţină cont de poziția dinților, tipul de malocluzie şi stabilitatea finală a ocluziei. Există cazul când restrângerea spaţiului interdentar solicită delimitarea momentului optim pentru tratamentul cu aparat fix. În practica clinică, se discută frecvent scenarii cand ai nevoie de aparat dentar pentru obţinerea unei poziţionări corecte și pentru a prelungi astfel durata de viaţă a lucrării protetice.

Când este necesară vizita la medic?

Pacientul trebuie îndrumat către un profesionist competent, capabil să efectueze examinări exhaustive şi să pună diagnostice diferenţiale între opţiunile terapeutice disponibile. Recomandarea unui stomatolog bun in sectorul 2 oferă garanţia unei colaborări cu un specialist care dispune de tehnologie imagistică de ultimă generaţie şi metodologii digitale pentru planificare protetică.

Controlul de specialitate se impune atunci când pacientul prezintă modificări funcţionale evidente ale ocluziei, instabilitate în masticaţie, dureri recurente la nivelul articulației temporomandibulare, mobilitate dentară accentuată sau resorbție osoasă progresivă evidențiată radiologic. Intervenția precoce a specialistului reduce riscul compromiterii ireversibile a echilibrului oral şi permite elaborarea unui plan de tratament personalizat, cu accent pe restabilirea funcționalității complexe a aparatului dento-maxilar.

Foto: Pexels

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial