Cum și în ce condiții se acordă șomajul tehnic

cum și în ce condiții se acordă șomajul tehnic

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat azi că procedura pentru acordarea șomajului tehnic angajaților afectați de starea de urgență și efectele pandemiei de coronavirus a fost simplificată la solicitarea sindicatelor. Așadar iată cum și în ce condiții se acordă șomajul tehnic:

Companiile vor avea acces la resursele guvernamentale care să le permită să acorde angajaților fonduri pentru șomaj tehnic pe baza unei cereri însoțită de o declarație simplă. La declarație se atașează lista angajaților pentru care deja s-a dispus măsura întreruperii temporare a activității în sensul de intrare în șomaj tehnic. Documentele se pot depune la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Procedura a fost simplificată și în sensul reducerii termenului. După ce actele sunt depuse, în maxim 15 zile (anterior termenul era de 30 de zile), agențiile județene vor efectua plățile pentru angajator.
Primul pas pe care trebuie să îl facă fiecare angajator este să își pregătească documentele, astfel încât la începutul lunii aprilie (pentru perioada 16 martie – 31 martie) să aibă documentele gata și să le prezinte la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă în vederea efectuării plăților.
Ministrul Muncii a precizat că angajatorii NU trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomajul tehnic, tocmai aceasta fiind facilitatea oferită de Guvern. “Plățile se vor face direct de AJOFM, astfel încât la începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de șomaj tehnic. La fel se va întâmpla și la începutul lui mai pentru perioada 1-16 aprilie”, a mai precizat Violeta Alexandru.

Ministrul a adus lămuriri și cu privire la angajatorii din mediul neguvernamental. “Pentru alți angajatori, tot ce înseamnă angajator din mediul neguvernamental, prevederile privind șomajul tehnic li se aplica în totalitate, astfel încât încurajăm agenții economici, organizațiile neguvernamentale să își pregătească documentele și să le depună la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

“Pentru alți profesioniști, alte categorii, PFA, persoane fizice, procedura pe care Guvernul a stabilit-o prevede ca, pe baza aceleiași proceduri, și anume o declarație pe proprie răspundere, să se depună solicitări la Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, urmând ca pe măsură ce aceste documente se primesc să se efectueze plățile în cuantum de 75% din salariul mediu brut pe țară”, a mai precizat ministrul Muncii.

Pentru evitarea deplasărilor, toate solicitările pot fi depuse online.

Foto: Shutterstock

Citeste si:

Coronavirus – cum arată plămânii unui bolnav de coronavirus: Pentru cei care cred că sunt nemuritori și continuă să iasă afară'

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri