Cum se face amigdalita? Este contagioasă?

Amigdalita este adesea considerată o boală a copilăriei, dar această afecțiune dureroasă este foarte probabil să afecteze și adulții.

De asemenea, poate fi ușor confundată cu covidul, deoarece ambele afecțiuni prezintă simptome asemănătoare cu cele ale gripei și ambele te pot face să te simțiți îngrozitor. Iată care sunt simptomele amigdalitei și cum să se tratează.

Cum se face amigdalita?

Amigdalita se răspândește, de obicei, prin inhalarea picăturilor respiratorii care se produc atunci când o persoană cu infecție tușește sau strănută. De asemenea, este posibil să dezvolți amigdalită dacă intri în contact cu un obiect contaminat.

Un exemplu în acest sens este dacă atingi un mâner de ușă contaminat și apoi îți atingi fața, nasul sau gura.

În cazul în care infecția ajunge la amigdale, se poate transforma în amigdalită.

Amigdalita este de obicei cauzată de un virus, cum ar fi o răceală, dar poate fi cauzată și de o infecție bacteriană, cum ar fi angina streptococică.

Este sau nu contagioasă?

Amigdalita nu este contagioasă, dar infecțiile bacteriene și virale care provoacă amigdalita sunt contagioase. Printre exemple se numără bacteriile streptococice, adenovirusurile și virusul Epstein-Barr, scrie The Sun.

Copiii sunt mai predispuși să se îmbolnăvească de această afecțiune mai ales când socializează și merg la școală, dar, de obicei, și părinții și profesorii sunt mai expuși riscului.

Pentru a împiedica răspândirea acestor infecții, este important să stai acasă, să folosești șervețele când tușești sau strănuți și să te speli pe mâini în mod regulat.

Care sunt simptomele amigdalitei?

Amigdalita se poate simți adesea ca o răceală sau o gripă rea și poate fi ușor confundată cu Covidul. Dacă ai amigdalită cauzată de o infecție virală, este posibil ca simptomele să fie mai ușoare.

Dacă este cauzată de o infecție bacteriană, atunci simptomele vor fi mai severe și este posibil să ai respirație urât mirositoare. Cel mai evident simptom va fi faptul că amigdalele din spatele gâtului apar roșii și umflate.

Alte simptome comune includ:

 • o durere în gât
 • probleme de înghițire
 • o temperatură ridicată de 38C sau mai mare
 • tuse
 • dureri de cap
 • senzație de rău
 • durere de ureche
 • senzație de oboseală

Simptomele mai severe, care sunt mai susceptibile de a apărea dacă ai avut o infecție virală, includ:

 • glandele umflate și dureroase din gât (se simte ca o umflătură pe partea laterală a gâtului)
 • pete albe pline de puroi pe amigdale
 • respirație urât mirositoare

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate