Cum scapi de pofta de dulce de la ora 16?

De câte ori nu ți s-a întâmplat ca, după masa de prânz, în jurul orei 16, să simți o nevoie acută de dulce? Nu e un moft, o impresie, un caz izolat. E o reacție firească a tot ceea ce s-a întâmplat în corpul tău până la acea oră.

Interesant este că această poftă de dulce este atât de puternică, încât nu mai ai timp să te gândești la variante sănătoase de dulce. De regulă, cele la îndemână sunt stickurile, batoanele de ciocolată sau covrigii.

Dar ce se întâmplă , de fapt, în organism, de te trezești cu o astfel de reacție? Nivelurile de zahăr din sânge scad cam în perioada acelui interval orar, iar corpul își cere porția de energie necesară pentru a-și continua treaba.

Mai exact, dacă micul dejun a constat într-o cafea, iar prânzul într-o combinație de alimente grele, care să obosească organismul și mai mult, atunci cu siguranță, în jurul orei 16, vei avea nevoie de un boost de energie.

Așadar, secretul evitării acestei dorințe de dulce de după-amiază constă în a te asigura că dimineața și la prânz optezi pentru combinații sănătoase de alimente. Mai exact, dacă la prânz consumi o proteină de calitate alături de o porție de legume, la ora patru reduci riscul de apariție a unei nevoi acute de dulce. Iar dacă optezi pentru carbohidrați, asigură-te că sunt complecși (adică neîndulciți, nerafinați) – cereale integrale, fructe, legume verzi  – și nu simpli: dulciuri, cereale procesate, pâine albă.

Cu cât au mai puțin zahăr, cu atât astfel de alimente vor încuraja o digestie mai lentă, iar energia pe care ți-o extragi din mâncare durează mai mult timp.

Poftă de dulce sau sete?

Un al doilea lucru pe care îl poți face este să consumi cât mai multe lichide. De regulă, starea de sete și cea de poftă de dulce se aseamănă, însă de cele mai multe ori alegem, bineînțeles, cea de-a doua variantă.

Citește și: Stresul, cauza principală a bolilor de inimă

Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate