Cum scapi de migrenă

Printre atâtea zile mondiale care celebrează câte ceva, cum să nu fi avut și creierul una?! În fiecare an, pe 22 iulie, Federația Mondială a Neurologiei marchează această zi, iar anul acesta a făcut-o punând accent pe o problemă de sănătate care afectează zilnic milioane de oameni: migrena.

Migrena afectează una din șapte persoane la nivel mondial și, împreună cu alte tipuri de cefalee, este una dintre principalele cauze ale dizabilității. “În ciuda impactului său omniprezent, migrena continuă să fie mult subrecunoscută, subdiagnosticată și subtratată', a declarat dr. Adina Maria Roceanu, neurolog SUUB, președinta asociației Headache Society.

Migrena reprezintă o formă de cefalee primară recurentă, cu sau fără aură, cu caracter pulsatil și de hemicranie, însoțită de fenomene oculare și/sau tulburări vegetative.

Fiziopatologia migrenei este încă incomplet elucidată, însă un rol important îl au factorii genetici, hormonali, starea de hiperexcitabilitate corticală, sistemul hipotalamo-hipofizar, sistemele serotoninergic și adrenergic, sistemul trigemio-vascular, substanțele vasoactive și neurotransmițătorii, iar tratamentele încearcă să influențeze unul sau mai multe dintre acestea.

Pe lângă faptul că migrena afectează foarte mult calitatea vieții pacienților și a familiilor acestora, are și un impact socio-economic, fiind printre cele mai frecvente boli (17% dintre femei și 6% dintre bărbați) reprezentând prima cauză de dizabilitate la persoane cu vârsta până în 50 de ani.

Conform rezultatului proiectului Eurolight, publicat în 2018, mai mult de 50% dintre cei care suferă de această boală nu sunt niciodată diagnosticați, iar dintre cei diagnosticați doar 20% urmează un tratament corect.

Cum scapi de migrenă

Vorbind despre tratamente și managementul migrenei, dr. Patricia Daniela Toboc susține că „migrena nu poate fi vindecată, dar cu mijloacele terapeutice disponibile în momentul actual poate fi tratată eficient în cele mai multe cazuri. În timpul atacului de migrenă este importantă administrarea tratamentului acut la debutul durerii de cap.

Dacă se administrează prea târziu, medicația nu mai este eficientă. Într-o primă etapă se administrează medicamente nespecifice antiinflamatoare, antialgice, iar dacă nu au efect se administrează medicamente din clasa triptani sau medicamente profilactice, doar la recomandarea unui medic.

Eficiența tratamentului profilactic poate deveni evidentă și înseamnă o reducere cu peste 50% a zilelor cu migrenă sau o ameliorare clinic semnificativă după 2-3 luni de tratament. În ultimul an o nouă clasă de medicamente profilactice, specifică migrenei a fost aprobată.'

Tratamente fără medicamente?

Și totuși, migrena uneori nu cedează nici măcar în fața medicamentelor. Dr. Bogdan Pană, medic neurolog, spune că există câteva dispozitive medicale inovatoare și mecanisme de gestionare a migrenei.

Dacă pacientul nu dorește să apeleze la medicamente consacrate pentru durerile de cap, există alternative. Tratamentul non-farmacologic al durerilor de cap include: tehnici de relaxare, biofeedback, acupunctură și stimularea electrică nervoasă transcutanată'.

Citeste si

Care este diferenţa dintre durerea de cap şi migrenă? Hipnoterapeutul Eugen Popa îți spune cum să previi intensificarea durerii

Care este diferența dintre migrenă și anevrism?

Durerea de cap poate ascunde boli grave. Când trebuie aceasta să ne dea de gândit

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate