Cum să vă protejați părul? Sfaturi esențiale pentru prevenirea căderii
Căderea părului poate produce frustrare și jenă atât pentru bărbați, dar în mod special pentru femei. Deși, în multe cazuri, căderea părului face parte din procesul natural de înaintare în vârstă, există măsuri pe care le puteți lua pentru a preveni căderea excesivă a părului și pentru a stimula creșterea sănătoasă a acestuia.
Deși există o mulțime de trucuri și proceduri disponibile, există un set de recomandări care funcționează cel mai bine pentru fiecare persoană care se confruntă cu această problemă. Aceste metode ușor de urmat pot încetini căderea părului fără o investiție financiară prea mare și cu numeroase beneficii pentru întregul organism.
Este important, în primul rând, să folosiți șamponul potrivit, cum ar fi ParuSan șampon stimulator, un produs cu o formulă specială și concentrată de substanțe active, indicat pentru persoanele care se confruntă cu pierderea difuză a părului.
Care sunt cauzele căderii părului?
Fiecare șuviță de păr are o durată de viață de aproximativ 3-5 ani.
Firele de păr cresc în cicluri succesive, compuse din trei faze:
- Faza anagenă: Firul de păr crește dintr-un folicul pe o perioadă de unul până la patru ani.
- Faza catagenă: Se mai numește și fază de tranziție, pentru că firul de păr se oprește din creștere, iar bulbul firului de păr se detașează de sursa de nutrienți (papila cutanată) și începe să se deplaseze către exteriorul scalpului.
- Faza telogenă: Firul de păr „se odihnește', încă atașat de folicul. În acest stadiu se poate desprinde foarte ușor la pieptănat sau sub duș, însă firele care cad sunt înlocuite de alte fire noi.
Căderea părului apare atunci când ciclul de creștere al părului este perturbat.
Căderea părului este cauzată cel mai frecvent de genetică și devine mai frecventă la bărbați și femei odată cu înaintarea în vârstă. A doua cea mai frecventă cauză este efluviul telogen. Această afecțiune apare atunci când o parte mai mare din păr intră în ciclul de odihnă, în timpul căruia cade.
Efluviul telogen poate fi cauzat de:
- stres
- sarcină
- efecte secundare ale medicamentelor
- alte condiții de sănătate subiacente
În cazul în care observați zone mari fără păr, este recomandat să discutați cu un dermatolog pentru a primi un diagnostic precis.
Cum să preveniți căderea părului: o abordare cu mai multe fațete
Vestea bună este că există pași pe care îi puteți face pentru a preveni căderea părului și pentru a promova creșterea sănătoasă a acestuia. Iată câteva strategii cheie pentru a vă menține părul sănătos și chiar pentru a ajuta la tratarea căderii părului:
Adoptați o dietă echilibrată
Foliculii de păr au nevoie de nutrienți esențiali pentru a funcționa corect. Asigurați-vă că alimentația este bogată în nutrienți necesari pentru sănătatea părului, cum ar fi proteine, fier, vitamine (A, B, C, D, E) și acizi grași Omega-3.
Gestionați situațiile stresante
Stresul cronic poate contribui la căderea părului. Tehnici precum meditația, yoga sau respirația profundă pot ajuta la gestionarea nivelului de stres.
Evitați strângerea puternică a părului
Cu toate că este flexibil, cercetările arată că întinderea și strângerea puternică a părului îl pot deteriora extrem de mult. Coafurile, precum împletiturile în spic, pot provoca smulgerea părului de pe scalp și pot slăbi legătura dintre păr și scalp în timp.
Evitați instrumentele de coafat care folosesc temperaturile ridicate
Folosirea căldurii pentru a vă coafa părul provoacă deshidratarea și deteriorarea foliculului de păr. Uscătoarele, aparatele de îndreptat părul și ondulatoarele pot deteriora părul în timp, provocând deshidratarea firelor de păr.
Utilizați un șampon delicat, ușor și potrivit pentru păr
Scopul șamponului este de a vă curăța părul şi reduce excesul de sebum. Spălarea excesivă cu șampon poate afecta părul. Unele șampoane conțin sulfați și/sau alte ingrediente care pot cauza uscarea scalpului și fragilizarea părului.
Încercați masajul pentru scalp
Masarea regulată a scalpului cu ajutorul uleiurilor blânde de păr îmbunătățește circulația sângelui la nivelul scalpului, stimulând creșterea părului și sănătatea foliculului de păr. Vă puteți masa scalpul cu vârful degetelor sau chiar cu o perie moale timp de câteva minute în fiecare zi.
Faceți tot posibilul pentru a avea parte de un somn odihnitor
Încercați să dormiți timp de 7-8 ore în fiecare noapte, deoarece, în timpul somnului, corpul se repară și se reface singur, inclusiv foliculii de păr.
Puteți încerca suplimente împotriva căderii părului
Întrebați medicul dacă puteți lua suplimente precum biotină sau fier, mai ales dacă aveți carențe.