Cum să-ţi păstrezi o atitudine pozitivă în situaţii dificile

Indiferent cât de binecuvântate ne simţim în unele zile, există şi momente în care cu greu găsim puterea de a coborî din pat pentru a înfrunta o nouă zi. O despărţire abruptă, o ceartă cu o persoană dragă sau pierderea unui membru al familiei ne pot da peste cap echilibrul interior. În astfel de situaţii, multe femei îşi pun o mască şi se prefac că totul e bine, dar în adâncul sufletului suferinţa este de nedescris sau tulburarea le consumă toată energia. Cum facem să vedem partea plină a paharului chiar şi în aceste situaţii? Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să-ţi regăseşti sau să-ţi păstrezi atitudinea pozitivă, chiar şi în momente de răscruce.  

Oferă-ţi timp şi atenţie

Când se întâmplă ceva neplăcut sau când treci printr-o perioadă dificilă, aminteşte-ţi că este doar un moment sau o etapă din viaţă şi că vor veni şi clipe în care îţi vei regăsi zâmbetul. Nu este nevoie să iei decizii radicale în aceste momente, ci mai curând oferă-ţi timp să te linişteşti şi să ai grijă de tine. Evită vârtejul de gânduri negative, concentrându-te pe lucrurile care îţi fac plăcere: o plimbare în parc, o carte bună, serialul preferat etc. Important este să-i dai minţii o pauză de la tumultul de gânduri, astfel încât să poţi face un pas în spate şi să vezi lucrurile mai clar. 

Încearcă să te înţelegi mai bine

Stoicii greci spuneau că, de fapt, ceea ce ne face să suferim nu este un anume eveniment sau purtarea cuiva, ci propria noastră interpretare, propria noastră reacţie. Această cugetare rămâne la fel de adevărată şi astăzi. De la fizica cuantică la psihologia modernă, ştiinţa a dovedit că percepţia este totul. De aceea, este important să te înţelegi pe tine însăţi, pentru a-ţi putea controla mintea şi pentru a atenua predispoziţia spre gânduri toxice. Există carti psihologie care te pot ajuta să te descoperi mai în profunzime şi să evoluezi în felul în care îţi doreşti. Uneori, un eveniment nefericit sau o situaţie dificilă pot fi pretextul ideal pentru o astfel de schimbare în bine. 

Recunoştinţa

Exerciţiile de recunoştinţă au devenit foarte populare printre terapeuţii care lucrează cu persoane depresive, deoarece s-au dovedit deosebit de eficiente într-un timp foarte scurt. Un alt avantaj al acestui tip de exerciţiu este legat de faptul că nu necesită un efort foarte mare şi este la îndemâna oricui. Practic, ai nevoie de câteva minute de linişte, în care să te poţi concentra asupra acelor lucruri din viaţa ta pentru care te simţi recunoscătoare. Poate fi orice, de la copii la cea mai bună prietenă, o vacanţă sau şansa de a cunoaşte pe cineva special care ţi-a schimbat viaţa. Acest exerciţiu simplu este aproape miraculos şi îţi va îmbunătăţi semnificativ starea de spirit, ajutându-te în acelaşi timp să îţi aminteşti lucrurile bune din viaţa ta.

Compania oamenilor pozitivi

Cu siguranţă printre prietenii, colegii şi cunoştinţele tale există cel puţin o persoană care reuşeşte să vadă partea bună a lucrurilor cam în orice situaţie. Uneori, compania acestor oameni ne ajută să vedem lucrurile din altă perspectivă sau să găsim lecţia într-o situaţie grea. Dacă ai puterea, într-un moment dificil, dă-ţi voie să fii în preajma acestor oameni, lasă-i să te facă să zâmbeşti, ascultă-le poveştile şi, cu siguranţă, vei vedea că şi ei au trecut prin clipe grele, dar au reuşit să-şi păstreze pofta de viaţă. 

Dormi

Când ai trecut printr-o situaţie tensionată şi eşti foarte nervoasă, ajută foarte mult să te odihneşti. Lucruri care păreau de neînţeles, conflicte despre care ai fi jurat că nu se vor mai rezolva îţi pot apărea într-o nouă lumină după un somn odihnitor. Asta se datorează în mare parte faptului că creierul nostru, în timpul somnului, gestionează cantitatea impresionantă de informaţii pe care o primeşte de-a lungul zilei şi se ocupă cu rezolvarea problemelor pentru care nu ai găsit soluţii în timpul zilei. Acest lucru ne face să avem, în general, o perspectivă mai clară, dar şi mai multă bunăvoinţă, după ce ne-am bucurat de un somn bun. 

Chiar dacă nu fiecare zi este aşa cum ne-am dori să fie, este important să nu pierdem din vedere şi aspectele pozitive ale vieţii noastre. Uneori asta pare că nu ajută la nimic, şi totuşi, în clipele cele mai dificile, sunt un adevărat suport!

Sursă foto: Pexels.com

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Litera

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate