Cum să-ți îngrijești inelele pentru a le menține în stare bună

Sursa: Unsplash

Strălucitoare, durabile și elegante, inelele din argint completează cu rafinament orice ținută. Cu toate că argintul este un metal foarte rezistent, dacă nu îl îngrijești în mod adecvat se va decolora. Îți arătăm, în rândurile următoare, de ce, uneori, inelele tale preferate din argint 925 capătă nuanțe verzui sau se înnegresc, precum și ce poți face pentru a le reda strălucirea și a preveni oxidarea lor.

Argintul 925

Argintul 925 este un amestec format din 92.5% argint pur și 7.5% cupru sau alte metale. Acest amestec special este folosit în mod obișnuit pentru a crea bijuterii și obiecte casnice mai puțin predispuse la deteriorare decât cele realizate doar din argint pur.

Când argintul intră în contact cu gaze care conțin sulf din aer, acesta începe să-și schimbe culoarea și apoi se întunecă pe măsură ce reacționează cu gazul pentru a forma un strat de patină la suprafață. Acest strat are o culoare gri-cenușie, iar atunci când devine prea gros poate fi ușor curățat cu ajutorul unor soluții speciale destinate argintului. Totuși, este preferabil să previi apariția patinei pe inelele de argint, deoarece curățarea frecventă sau prea agresivă poate cauza subțierea sau zgârierea bijuteriilor. 

Cum previi oxidarea inelelor din argint

  • Una dintre cele mai ușoare metode de a preveni formarea patinei pe inelele din argint este să le porți. Uleiurile naturale ale pielii contribuie la menținerea luciului argintului și împiedică oxidarea. Cu toate acestea, este important să îndepărtezi inelele pe durata activităților care le pot deteriora.
  • Deși spălatul pe mâini cu un săpun delicat nu afectează strălucirea argintului, pentru a te asigura că îți cureți temeinic mâinile îți poți da jos inelele înainte. Așază pe fiecare chiuvetă din casă câte o farfurioară pentru inele, și în felul acesta nu mai riști să le rătăcești. Usucă bine mâinile înainte de a pune inelele înapoi pe degete.
  • Evită expunerea inelelor din argint la substanțe chimice casnice precum detergentul pentru rufe sau produsele de curățat. Acestea pot distruge luciul metalului și pot provoca decolorarea lui.
  • Lasă inelele acasă atunci când mergi la plajă sau la piscină. Apa în sine nu deteriorează argintul, însă substanțele chimice cu care este tratată, da. Încearcă să nu porți argint la piscină sau în jacuzzi, unde apa conține mai mult sau mai puțin clor. Cu atât mai puțin este recomandat să iei cu tine inelele din argint dacă faci tratamente în băi cu apă termală cu sulf, unde se vor oxida cu rapiditate. De asemenea, sarea din mare este corozivă și se va depune pe suprafața bijuteriilor. 
  • Asigură-te că vei pune inelele de argint abia după ce termini rutina ta de îngrijire. Exfolierea pielii și aplicarea unor produse cosmetice puternice poate duce la decolorarea și oxidarea metalului. 
  • Păstrează bijuteriile din argint într-o cutie specială și nu le lăsa să atingă suprafețe aspre. 

Cum lustruiești inelele din argint

Cum lustruiești inelele din argint? Ei bine, acest lucru se face cel mai bine cu ajutorul unei soluții speciale de îngrijire pentru argint. Pentru readuce strălucirea inelelor înnegrite, trebuie să le scufunzi în soluția de curățare pentru câteva minute și apoi să le freci cu o lavetă moale. Verifică, însă, împreună cu un bijutier, dacă soluția respectivă este optimă pentru îngrijirea inelelor tale. De exemplu, un inel din argint Piatra Lunii, cu topaz, nu trebuie curățat cu lichide de lustruit, ci doar șters frecvent cu o lavetă moale. 

Există numeroase alte metode DIY de curățare a bijuteriilor din argint, însă pot fi prea agresive cu metalul, grăbind deteriorarea acestuia. 

Ia-ți măsurile necesare de precauție și te vei bucura mult timp de strălucirea și frumusețea inelelor tale din argint.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial