Cum să te înțelegi bine cu soacra. Strategii de supraviețuire alături de o soacră acră

O prietenă a spus cândva că soacrele sunt o altă specie. Nu zic că n-avea dreptate, dar m-am tot gândit o vreme ce se întâmplă cu ele de se transformă, din mame drăgăstoase pentru băieții lor, în niște monștri pentru femeile care, de asemenea, îi iubesc pe fiii lor… Cum să te înțelegi bine cu soacra? Ei, bine, ar fi foarte util, înainte de toate, să știi ce se ascunde în spatele comportamentului ei.

Bine, poate mai există și excepții printre ele, dar ceva mă face să cred că sunt o cantitate neglijabilă. Sau că normalitatea de care dau dovadă se datorează faptului că locuiesc într-o altă țară decât cea în care stau fiul și nora. Deși, dacă mă gândesc bine, soacrele au niște superputeri care pot sfida chiar și distanțele…

Cum să te înțelegi bine cu soacra

Tocmai voiam să scriu că soacrele ar trebui să urmeze un curs, să susțină un examen și să obțină o diplomă înainte de a deveni soacre. Obligatoriu. Un curs în care să li se reamintească faptul că și ele au fost tinere soții, că nici ele nu au fost experte în tot ce înseamnă complexa arhitectură a unei căsnicii fericite și liniștite, că și ele au făcut greșeli în creșterea și educația copiilor. Și neapărat să li se reamintească și de propriile soacre. Mă rog, „programa' acestui curs ar fi foarte stufoasă, dacă ar fi după mine.

Apoi m-am gândit că poate mai bine ar fi ca nurorile să fie școlite înainte de căsătorie. Pentru ele, presupun că mai important este să învețe cum să fie diplomate. Cum să așeze soacra într-o pătrățică a ei, din care să nu i se permită să iasă. Să fie antrenate să poată aplica sancțiuni dacă soacra pășește dincolo de linia roșie. Să fie călite să reziste oricăror presiuni, să învețe să destructureze „rețelele teroriste' și să albească jocurile murdare.

Descifrează comportamentul soacrei

Hai, gata, am glumit, am râs, am exagerat și ne-am amuzat, dar dincolo de glumă, chiar este folositor să putem recunoaște semnele care indică o soacră toxică. Și, mai folositor, să știm cum să ne descurcăm cu ea. Așa că, ia un creion și bifează caracteristicile pe care i le recunoști. Trebuie să ai și un portret-robot al… agresorului. Dacă ești cu adevărat curajoasă, dă-i linkul să citească acest articol.

Este convinsă că întotdeauna are dreptate

Din punctul ei de vedere, nu s-a înșelat niciodată și nici nu s-ar putea înșela vreodată. Nu recunoaște nici s-o pici cu ceară că a greșit, chiar dacă evidențele sunt de netăgăduit. Să-ți ceară scuze?! Glumești, nu-i așa?

În ochii ei, prima vinovată vei fi întotdeauna tu. Singura, cel mai adesea. Și, dacă ai puțin noroc, când și când, extrem de rar, mai poți face schimb de locuri cu soțul tău. Dar ea NICIODATĂ nu va fi vinovată!

Este respingătoare

Te ignoră, după ce te-a anunțat fără menajamente că nu contezi pentru ea. Degeaba îți bați gura să-i vorbești (culmea, frumos!), pentru că nu ascultă niciun cuvânt din ce spui.

Niciuna dintre realizările tale, personale sau profesionale, nu este semnificativă sau demnă de atenția ei. Pentru ea, sunt importante doar lucrurile valoroase în raport cu propria persoană. Ține minte: plata corectă este plata cu aceeași monedă.

Cum să te înțelegi bine cu soacra

Îți demonstrează în mod clar că nu te place

Unele soacre sunt atât de abile încât le comunică nurorilor în cele mai subtile –dar evidente – moduri că nu sunt suficient de bune pentru fiii lor. Nu o spun… bărbătește, fățiș, dar se pricep cum să facă să ajungă mesajul la destinatar. Dacă îți lipsește stima de sine, vei fi devastată. Ceea ce o va satisface până la ultima celulă. Altfel, arată-i că te amuză copios.

Își dorește să i te subordonezi

Complet, nu oricum! Iar pentru a fi sigură că ești sub dominația ei, se așteaptă chiar să o iubești. Aceasta ar include adoptarea opiniilor, religiei, culturii și preferințelor ei sub toate aspectele. Adică ar trebui să înveți de la ea cum să gătești exact ca ea, cum să faci curățenie în casă exact după metodele și strategiile ei, să crești copilul fix potrivit principiilor ei și să faci act de prezență la toate reuniunile de familie.

Dacă nu faci toate aceste lucruri, ești o nenorocită de noră de care are tot dreptul să se plângă oricui va avea puterea și răbdarea să o asculte. Spune drept, nu-i așa că nu i-ai prezentat încă de la începutul începutului memorandumul care consfințește neamestecul în treburile interne?

Are probleme de control

Dacă vede că nu te poate face să-i respecți autoritatea, se va plânge fiului, celorlalți copii ai ei, nepoților și chiar prietenilor de familie. Va complica lucrurile simple doar pentru a le dovedi tuturor că tu ești cea care își dorește război. Adună-i pe toți la un loc și invit-o să își exprime public nemulțumirile și doleanțele. Cel mai probabil, nu va avea curaj să o facă. Unele soacre mai realizează că exagerează…

Practică șantajul emoțional

Mentalitățile înguste mizează pe astfel de jocuri josnice. False sentimente de vinovăție, intimidare directă, manipulare, lacrimi și suspine teatrale. Ținte sunteți, în egală măsură, tu și soțul tău, doar că din interese diferite. Dacă fiul nu trece de partea ei, va căuta metode prin care să-l pedepsească și să-i facă viața amară.

În același timp, în scop demonstrativ, își va oferi dragostea, atenția și disponibilitatea celuilalt copil al ei și cumnatei/cumnatului tău. Nu te arăta impresionată de niciuna dintre metodele ei.

Cum să te înțelegi bine cu soacra

Joacă rolul personajului pozitiv

După dueluri aprige, brusc începe să se comporte de parcă a îngropat securea războiului. Începe să fie suspect de drăguță cu tine (de obicei, după ce ai făcut ceva ce ea aprobă), să-ți facă mici cadouri fără să fie neapărat o ocazie specială, să te susțină și chiar să te complimenteze. Sau, cel puțin, să se abțină de la insulte și jigniri. S-ar putea să crezi că, în sfârșit, te acceptă ca noră. Fii atentă și nu te lăsa păcălită. Cel mai probabil că…

... pândește să lași garda jos

Când lucrurile par să ia o turnură fericită, când soacra pare să se fi dat pe brazdă și are un comportament (aproape) exemplar, teme-te. Pentru că atunci, de nicăieri, ea se poate întoarce cu forțe proaspete, hotărâtă, reamintindu-ți că nu se va împăca niciodată cu ideea că i-ai răpit odorul și că nu vei putea avea vreodată o relație cu ea.

Să fim sincere, ăsta nu-i neapărat un lucru rău. Poți să-i și recunoști că nici nu-ți dorești neapărat acest lucru, dacă nu e în condițiile tale.

Citeste si

Destinul tragic al lui Ari Boulogne, fiul nelegitim al lui Alain Delon: Mama mi-a oferit totul. Chiar și droguri'

Cum arată femeia care nu își poate găsi un iubit pentru că e prea frumoasă?

A postat o poză cu fiul ei pe instagram și a fost criticată de fani, iar acum Pink reacționează dur: E ceva greșit cu mulți dintre voi'

Autor: Laura Bogaciu

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Psihologie