Cum să menții bucătăria mereu curată

O bucătărie mereu curată este esențială pentru un mediu igienic în locul în care gătim și mâncăm, dar este și modalitatea prin care creăm un spațiu plăcut care influențează atmosfera generală din casă. Toate acestea pentru că bucătăria este una dintre zonele sociale ale casei. Câteva trucuri punctuale îți vor fi de folos pentru a menține curățenia.

Un aragaz sclipitor

Indiferent dacă ești un bucătar pasionat sau folosești doar ocazional plita și cuptorul, curățarea acestora trebuie făcută periodic, fără a omite capacul de protecție al aragazului. O soluție practică este prevenirea murdăririi acestuia, iar utilizarea foliilor de aluminiu sau a hârtiei de copt este indicată pentru a-l proteja și pentru a preveni ca stropii de ulei să ajungă pe suprafața acestuia. 

Alege produse de curățat potrivite pentru tipul de aragaz pe care îl ai (inducție, gaz, electric). Evită să le folosești pe cele abrazive care ar putea deteriora suprafața. Un amestec de oțet și bicarbonat, combinat sub forma unei paste, este ideal pentru a curăța capacul de aragaz ingalbenit. Același amestec poate fi utilizat și pentru curățarea grătarului și a arzătoarelor.

Vei contribui mult la curățenia din bucătărie dacă păstrezi zona din jurul aragazului liberă. Astfel, se reduce riscul ca stropii de grăsime și aburul să adere pe obiectele din jur și scutești mult din efortul necesar pentru a le curăța. 

Curățenia zilnică și periodică

Se știe că este mult mai ușor să păstrezi curățenia decât să o faci. Pentru bucătărie, întreținerea curățeniei înseamnă să nu lași vase murdare în chiuvetă, să ștergi blatul de lucru, să pui fiecare dintre obiectele folosite, după ce au fost spălate, la locul lor, să mături podelele și să le speli dacă este necesar.

De fiecare dată când gătești, alocă 10 minute pentru a curăța temeinic o zonă din bucătărie, fie că este vorba despre un sertar, un dulap, aragazul, cuptorul cu microunde și așa mai departe. Transformând acest obicei în rutină, toată bucătăria, inclusiv spațiile de depozitare din aceasta vor fi curate și ordonate. Alocă la intervale care pot varia în funcție de cât de intensă este activitatea din bucătărie, o oră din timpul destinat activităților administrative din casă, doar pentru această încăpere. În acest interval șterge ferestrele, suprafețele zonelor de depozitare și zonele expuse din jurul aragazului și chiuvetei.

Trei locuri critice

În orice bucătărie sunt trei locuri critice care trebuie avute în vedere în mod prioritar, pentru a avea o bucătărie mereu curată. Aragazul, despre care am vorbit, este unul dintre ele, alături de chiuvetă și frigider. 

Simplul fapt că ai spălat vasele nu este suficient. Acestea trebuie șterse și puse la locul lor. Evită să le pui ude în dulapuri, pentru că vor acumula praf și vor murdări locul de depozitare. Totodată, curăță temeinic chiuveta, zona bateriei și cea în care sunt puse la scurs vasele spălate. Este foarte util să dezinfectezi periodic scurgerea, pentru a evita ca aceasta să devină o sursă de mirosuri neplăcute în bucătărie. 

Frigiderul are și el nevoie de atenție specială. Acesta este aparatul electrocasnic cel mai mult utilizat în bucătărie. În consecință, este necesar să-l igienizezi temeinic la fiecare două săptămâni și să cureți cutia pentru legume și fructe, raftul pentru ouă și polițele frigiderului de fiecare dată când este necesar. Toate aparatele din bucătărie au nevoie de curățare periodică, pentru a păstra aspectul plăcut al bucătăriei, dar și pentru a prelungi durata de funcționare a acestora. 

Menținerea curățeniei în bucătărie trebuie să fie o responsabilitate a tuturor membrilor familiei și necesită disciplină și responsabilitate. Cele câteva idei și sfaturi îți vor fi de ajutor pentru a avea mereu o bucătărie plăcută, în care să poți găti și petrece momente frumoase alături de cei dragi.

Sursa foto: Shutterstock.com 

(P) Material publicitar realizat de Arctic

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial