Cum să îți îmbunătățești relația de cuplu? Răspunsul poate fi mai simplu decât crezi

Cuplurile căsătorite și nu numai caută adesea modalități de a maximiza satisfacția și compatibilitatea. Nenumărate cărți de auto-dezvoltare, seminarii și experți în relații au cântărit ceea ce ei consideră a fi cheile fericirii și longevității unui cuplu.

Ideile au variat destul de mult, inclusiv cantitatea de timp petrecut împreună, interesele comune și nivelurile similare de inteligență, ca să nu mai vorbim de gradele de afecțiune și admirație unul față de celălalt.

Se spune adesea că partenerii de lungă durată își dezvoltă propriul limbaj, o stenogramă de la construirea unei legături puternice. În aceeași ordine de idei, luați în considerare cele cinci limbaje ale iubirii:

  • Ajutorul – în toate segmentele vieții (în gospodărie, la job, cu copiii).
  • Cadourile – să oferi cadouri este unul dintre cele mai tulburătoare semne de dragoste și prețuire.
  • Atingerea fizică – modul prin care se desăvârșește înțelegerea și compatibilitatea în cuplu.
  • Timpul de calitate și cuvintele de încurajare.

În urmă cu treizeci de ani, autorul, conferențiarul și consilierul matrimonial Gary Chapman a scris “Cele cinci limbaje ale iubirii: Cum să-ți exprimi angajamentul sincer față de partenerul tău”. Dacă înveți care este limbajul preferat de partenerul tău și acționezi în conformitate cu acel limbaj, spune teoria, vei găsi mai multă satisfacție și longevitate în relația ta. În schimb, pierdeți timp și energie dacă depuneți efort în alte zone. Această energie, susține Chapman, poate fi chiar contraproductivă, deoarece partenerul tău s-ar putea să nu se simtă nici auzit, nici înțeles. Și deci… neiubit.

Faptul de a fi în acord cu limbajul de dragoste al partenerului a fost asociat atât cu satisfacția relațională, cât și cu cea sexuală în cazul cuplurilor heterosexuale, a constatat un studiu publicat în iunie de o revistă de specialitate. Persoanele care își exprimau afecțiunea în modul în care partenerul lor prefera să o primească au experimentat o mai mare satisfacție în relația lor și au fost mai satisfăcute din punct de vedere sexual în comparație cu cei care au satisfăcut nevoile partenerului într-o măsură mai mică.

Câțiva experți în relații au vorbit pentru CNN despre modul în care folosesc acest concept în activitatea lor și despre cum ar putea fi util în sporirea satisfacției în relații.

5 limbaje ale iubirii în relația de cuplu

Bela Gandhi, fondatoarea Smart Dating Academy din Chicago, folosește în mod regulat limbajele iubirii, dar a subliniat că există unele neînțelegeri cu privire la modul în care acestea sunt cel mai bine utilizate în relații. Ea a sugerat că majoritatea oamenilor le doresc pe toate cele cinci, dar preferințele lor variază în funcție de zi și de context. O preferință unică continuă este un mit, a spus ea, potrivit sursei citate.

„Am constatat că aceste limbaje ale iubirii nu sunt absolute”, a spus Gandhi. “Este posibil să favorizăm unul la un moment dat, dar și acesta poate varia în timp”. Laura Berman, terapeut de dragoste, sex și relații din Los Angeles și autoarea cărții “Quantum Love: Folosește energia atomică a corpului tău pentru a crea relația pe care ți-o dorești”, are o abordare ușor diferită.
Berman consideră că limbajele iubirii reprezintă un punct de plecare util pentru a-și educa clienții. Limbajele iubirii le permit oamenilor să realizeze, sugerează ea, că dragostea în sine nu este suficientă. Ea trebuie să fie pusă în practică într-un mod care să îl facă pe partener să se simtă iubit și văzut.

“Ceea ce îmi place la limbajele iubirii este faptul că sunt niște îndemnuri grozave pentru a vorbi despre ele cu partenerul tău”, a adăugat Gandhi. “Avem tendința de a ne înțelege propriile limbaje ale iubirii. Dar, în munca mea și în propria mea relație, de multe ori oamenii nu se străduiesc să facă același lucru pentru partenerul lor.”

Gandhi și Berman au fost de acord că limbajele iubirii sunt utile pentru că permit unui individ sau unui cuplu să evalueze unde se află într-o relație. “Îmi încurajez clienții să se întrebe dacă fac o treabă destul de bună în toate cele cinci limbaje”, a spus Gandhi, “chiar dacă unul sau două dintre ele sunt preferate de partenerul tău.”

Este important ca partenerii să vorbească aceeași limbă în materie de dragoste?

„Nu, deloc. Limbajele iubirii sunt cât se poate de variate”, a declarat Berman pentru sursa citată. Ea a precizat că, de fapt, există mult mai multe decât cele cinci limbaje tradiționale.
Ea a spus că are impresia că ar putea fi imposibil să găsească un partener care să aibă exact aceeași limbă, dar, mai important, limbajele iubirii nu înseamnă că oamenii învață să iubească exact în același mod ca și partenerii lor. Mai degrabă, teoria limbajelor de iubire este despre a învăța că toți experimentăm realitatea în mod diferit și avem vieți interioare unice și uneori misterioase.

Calea pentru a obține longevitate și satisfacție nu este de a vorbi aceeași limbă ca și partenerul tău, a spus Berman, ci de a onora faptul că partenerul tău poate experimenta lumea diferit de tine și de a căuta modalități de a face partenerul tău să se simtă iubit. Este vorba despre a aduce energia pe care doriți să o experimentați în relația voastră, mai degrabă decât să așteptați un final fericit care să vă fie oferit. Este problematic să ai o relație care nu este construită pe comunicare, consecvență și intenții comune, a mai spus Berman.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Relatii