Cum să dormi mai bine noaptea

Cercetătorii spun că băuturile alcoolice, fumatul și lumina smartphone-ului pot să ne provoace insomnii.

Alte obiceiuri proaste care pot afecta somnul sunt expunerea la muzică tare și mâncatul cu două înainte de culcare.
În plus, și lipsa exercițiilor fizice afectează calitatea somnului.
Cercetatorii de la Neuroscience Research Australia (NeuRA) recomandă să ne culcăm și să ne trezim la aceeași ore în fiecare zi.

Întreruperea somnului sau un somn de calitate proastă poate avea un impact negativ asupra oricărui organ din organism și este asociat cu anxietatea, depresia și alte tulburări de sănătate mintală”, a spus dr. Hensen.
Cercetătorii spun că lipsa de somn va influența, de asemenea, capacitatea noastră de a lucra, făcându-ne mai puțin creativi și eficienți și afectând motivația, judecata și luarea deciziilor.

“Dacă lucrați cu oameni importanți, scrieți un articol, faceți tranzacții sau conduceți utilaje, somnul neadecvat va afecta negativ succesul și precizia dumneavoastră la locul de muncă”, spune dr. Hensen.

În timpul somnului liniștit, o persoană trece prin trei etape de somn din ce în ce mai profund. Temperatura corpului scade, mușchii se relaxează, presiunea sângelui scade, iar respirația devine lentă.

“Stadiul cel mai adânc al somnului liniștit este faza constructivă a organismului, repararea țesuturilor deteriorate, stimularea creșterii și dezvoltării și stimularea sistemului imunitar”, a spus dr. Hensen.

Sfaturi pentru a obține o noapte de somn liniștit

Iată cele mai bune sfaturi ale Dr. Hensen pentru îmbunătățirea calității somnului:

  •  Du-te la culcare la aceeași oră în fiecare noapte și trezește-te la aceeași oră în fiecare dimineață.
  •  Oprește telefonul mobil și televizorul înainte de a te băga în pat – în dormitor nu există laptop, telefoane, lumini albastre sau monitoare.
  • Nu consuma cofeină, zahăr sau țigări cu cel puțin patru ore înainte de culcare.
  • Nu sta în pat treaz pentru mai mult de 30 de minute. Citește o carte sau ascultă muzică până când adormi.
  • Evită să mânânci alimente grele înainte de culcare. Alimentele grele sau grase sau prăjite, mâncărurile picante, fructele citrice și băuturile carbogazoase pot declanșa indigestie.

 

Iulia Sandu

Foto:shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate