Cum să deschizi un restaurant de tip fast-food: ghid practic

Sursa foto: Shutterstock 

Deschiderea unui restaurant de tip fast-food este una dintre principalele opțiuni de luat în calcul de către mulți antreprenori, datorită costurilor substanțial reduse în comparație cu un restaurant. Fluxul tehnologic este unul relativ simple de realizat într-un proiect de fast-food, iar echipamentele necesare sunt mai puține decât cele ale unui restaurant clasic. 

Dacă și tu ești un antreprenor la început de drum și cochetezi cu ideea deschiderii unui restaurant de tip fast-food, te invităm să parcurgi succintul ghid practic pe care ți l-am pregătit în rândurile următoare. Iată ce presupune, concret, proiectarea unui astfel de business! 

Etapele unui proiect de restaurant de tip fast-food 

Pentru demararea unui astfel de proiect trebuie parcurse câteva etape. Pentru început, este necesară înscrierea firmei folosind codul CAEN corespunzător. Ulterior va trebui să obții autorizațiile necesare de funcționare, să dotezi restaurantul cu echipamentele necesare și să stabilești corect fluxul tehnologic. Însă aceste etape vor fi parcurse ținând cont de alți câțiva pași importanți. 

În primă fază, trebuie stabilit conceptul business-ului tău, dacă restaurantul va avea o locație stabilă sau mobilă. Este indicat ca locul ales pentru fast-food să fie unul ce asigură vadul necesar: în apropierea clădirilor de birouri sau a marilor spații comerciale, în apropierea parcurilor sau a școlilor. 

Ulterior, afacerea va trebui înregistrată la Registrul Comerțului, folosind codul CAEN despre care îți spuneam mai sus. Acesta este 5610 și include activități precum: bufete expres, restaurant, restaurant fast-food, pizzerie, vânzători ambulanți de înghețată, cărucioare mobile care vând mâncare sau unități de alimentație care servesc acasă.

Vei mai avea nevoie de obținerea autorizațiilor sanitar-veterinare, a celor necesare pentru ITM, a autorizațiilor de la pompieri și a celor de la primărie, pe care le vei adăuga la dosarul pe care-l vei depune pentru obținerea avizelor de funcționare.   

Echipamente necesare pentru deschiderea unui fast-food 

Odată parcurse etapele anterioare și în urma obținerea avizelor de funcționare, fast-food-ul va trebui dotat cu echipamente necesare producției. Va fi necesară o cercetare amănunțită a pieței, pentru a descoperi cele mai rentabile și eficiente utilaje pentru fast food. Acestea vor fi achiziționate în funcție de particularitățile meniului ales, dar și de fluxul tehnologic. 

Într-un restaurant de tip fast-food, oferta de preparate este de regulă una standard. Datorită acestui aspect, și dotările vor fi mai puțin numeroase în comparație cu un restaurant clasic. Pentru echiparea completă a unui fast-food vei avea nevoie de următoarele utilaje profesionale: 

  • Friteuze; 
  • Grilluri panini; 
  • Grilluri și încălzitoare pentru cârnați; 
  • Aparate pentru kebab și shaorma; 
  • Plite; 
  • Cuptoare cu microunde; 
  • Rotisoare; 
  • Toastere; 
  • Aparate pentru waffles și clătite; 
  • Accesorii fast-food. 

Schema de flux tehnologic într-un restaurant de tip fast-food

Fluxul tehnologic dintr-un fast-food trebuie să respecte aceeași schemă care se aplică și în cazul restaurantului clasic. Singurele diferențe sunt cele privind materiile prime folosite, deoarece la prepararea produselor fast-food sunt folosite, de regulă, cele congelate sau semipreparate. Specificul acestui tip de restaurant este acela de a servi mâncarea pe loc, în doar câteva minute, de aici și conceptul de fast food

Prin respectarea unei anumite scheme este urmărită eficientizarea activității în restaurant, dar și respectarea normelor de igienă alimentară. Fluxul tehnologic dintr-un fast-food trebuie să aibă în vedere zonele de recepție a produselor, cele de depozitare a materiilor prime, zona de operații preliminare, cea de gătire, de montare și de servire a preparatelor, în timp ce zonele de spălare a recipientelor și ustensilelor trebuie să fie delimitate. 

Sperăm că acest ghid practic a reușit să-ți creeze o imagine de ansamblu asupra a ceea ce presupune deschiderea unui restaurant de tip fast-food. Desigur, alegerea echipamentelor necesare va depinde strict de profilul restaurantului tău, motiv pentru care trebuie să ai pus la punct un plan de afaceri bine structurat! 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial