Cum să combați frica de medicul stomatolog – sfaturi și trucuri

Unul dintre cele mai comune motive pentru care oamenii refuză ori amână pe termen nedefinit vizita periodică la medicul stomatolog este frica. În general, teama de necunoscut ne împinge să avem stări anxioase. În cazul medicului dentist, acest lucru se întâmplă pentru că ne imaginăm că lucrurile vor decurge rău în timpul intervenției și vom simți durerea din plin. Prin urmare, reacția naturală de apărare este să amânăm sau chiar să anulăm consultația pentru o dată viitoare. Însă, frica nu este un motiv întemeiat pentru a nu primi îngrijirea orală de care ai nevoie. Descoperă în cele ce urmează o serie de metode eficiente prin care poți depăși această situație dificilă.

Înțelege cauza temerilor tale

Primul pas concret în depășirea episoadelor de anxietate legate de medicul stomatolog este să conștientizezi și să accepți faptul că îți este teamă. Poate că este vorba despre faptul că ai avut o consultație neplăcută în trecut la un alt cabinet medical, îți este frică de orice tip de durere ori nu ești pregătit să pierzi controlul. Dacă te regăsești măcar în unul dintre aceste scenarii, trage adânc aer în piept și gândește-te la faptul că medicina dentară a evoluat constant în ultima perioadă, aspect pe care îl poți observa prin echipamentele moderne utilizate în majoritatea clinicilor de profil. Spre exemplu, acum sunt disponibile soluții inovatoare, noninvazive și fără durere de tratament candidoza bucala, gingivită sau alte afecțiuni orale care, altădată, ar fi necesitat proceduri mai complicate.

Alege un medic stomatolog empatic și comunicativ

Interacțiunea transparentă și onestă cu medicul stomatolog este un pas important în direcția corectă. Un specialist în domeniu, care a avut în trecut pacienți care s-au confruntat cu o situație similară cu a ta, va știi exact cum să reacționeze, să te menajeze și să gestioneze situația. La rândul lui, acesta te va încuraja să-ți exprimi temerile, să-i spui concret și detaliat ce anume te sperie cel mai tare în cadrul unei consultații și care sunt neclaritățile tale cu privire la planul de tratament. Nu uita că nu există întrebări greșite. Poate că vrei sa afli ce este pulpita dentara, care sunt cele mai potrivite metode prin care îți poți peria corect dinții ori care sunt avantajele unui irigator bucal. După ce ai trecut de prima barieră de frică, conversația va decurge natural și te vei relaxa treptat.

Adoptă tehnici de relaxare

Anxietatea este o stare emoțională puternică pe care o poți ține sub control cu anumite tehnici de relaxare, ușor de pus în practică, indiferent de locul în care te afli. De pildă, dacă te-ai decis să onorezi programarea la medicul stomatolog, însă sentimentul de teamă începe să te cuprindă pe măsură ce ești tot mai aproape de cabinetul medical, oprește-te pentru câteva momente și respiră. Trage adânc aer în piept pentru 10 secunde consecutive, ține respirația pentru alte 10, apoi expiră pe gură. Repetă exercițiul de câteva ori, până când simți că ai, din nou, situația sub control. O altă metodă pe care o poți încerca este yoga. O combinație între meditație și sport, mișcările complexe îți vor pune atât mintea, cât și echilibrul la încercare. Poți face câteva ședințe de yoga în perioada premergătoare consultației medicale.

Distrage-ți atenția prin muzică

După ce ai încercat diverse metode pentru a ține sentimentul de teamă sub control și ai observat că muzica este modul prin care te poți calma, atunci nu-ți mai rămâne decât să asculți melodiile preferate în timpul consultației. Pregătește de acasă un playlist sau alege un podcast interesant care îți distrage atenția și concentrează-te pe sunetele plăcute sau informațiile captivante pe care le auzi, în timp ce medicul stomatolog lucrează la rezolvarea problemelor tale dentare.

Stabilește un sistem de semne cu medicul stomatolog

În cadrul primelor consultații, înainte de a începe tratamentul propriu-zis, este util să stabilești alături de medicul stomatolog un sistem clar de comunicare prin semne. Acest lucru te va ajuta să-i indici momentele în care ai nevoie de o pauză, simți un disconfort major ori durere la o intensitate maximă. De cele mai multe ori, doctorul poate aprecia anumite stări prin care treci din expresia feței, poziția corpului ori mișcarea involuntară a mâinilor și picioarelor. Însă, pentru a te simți în siguranță, poți aplica această metodă. 

După cum ai văzut, există suficiente tehnici pe care le poți adopta pentru a te simți calm și confortabil atunci când ai o programare la medicul stomatolog. Pe măsură ce vei încerca metodele despre care am discutat, vei observa că teama o să dispară treptat.

Sursă foto: Freepik.com 

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial