Cum sa avem grija de copiii nostri

Uncategorized

Strainii vin in vacante cu cate 3-4 copii, iar pe noi unul singur ne sleieste de puteri. De ce suntem atat de diferiti? Se pare ca, si in ceea ce priveste copiii, romanii au de invatat.

Imediat cum nivelul de trai a crescut un pic, tinerele familii au gasit curajul de a aduce pe lume copii carora sa le poata oferi o viata mai frumoasa decat cea pe care au avut-o ei.

Ca statul a fost luat prin surprindere de numarul mare de copii se vede in lipsa de locuri in crese si gradinite, in starea locurilor de joaca, in lipsurile din institutiile medicale de profil si asa mai departe. Insa nu doar statul, ci si noi, romanii de rand, trebuie sa invatam sa ne crestem copiii. Nu numai pe ai nostri, ci si pe cei de langa noi.

De ce? Pentru ca de sanatatea, istetimea si bunastarea piticilor pe care ii neglijam acum depind batranetile noastre. A venit timpul sa intelegem ca daca nu invatam sa ne crestem corect si civilizat copiii, nu vom putea sa ne bazam pe ei mai tarziu.

In rand cu lumea
Madalina isi creste baietelul in Noua Zeelanda, unde societatea tine cont intotdeauna de cei mici, ba chiar mai mult, aproape totul se invarte in jurul lor. Cu toate astea, e convinsa ca diferenta o fac oamenii, nu institutiile statului: "Gradina zoologica, gradina botanica, muzeele, fermele de animale – toate au spatii pentru copii.

In comunitatile locale se organizeaza cursuri pentru viitori si proaspeti parinti, pentru cei cu probleme medicale etc. Timpul liber se impleteste si cu educatia. Bibliotecile locale au sectiuni pentru copii in care gasesti mii de carti. Aici, seara, copiii vin chiar in pijamale, cu lanterne, si asculta povesti si cantecele. La sfarsit primesc cacao cu lapte si o prajiturica."

Investitia altor popoare in copii se vede din ajutorul social
In Noua Zeelanda exista Plunket, o organizatie cu o traditie de o suta de ani, care ofera ingrijire si consultatii pentru copiii de pana la 5 ani: "Controlul medical periodic este gratuit, se fac si vizite acasa. Au si o linie telefonica gratuita, unde te poti adresa cu probleme medicale", povesteste Madalina. Mai mult, de acolo turistii, sau chiar si localnicii care nu au reusit sa cumpere scaun special de masina, pot inchiria unul.

Si americanii imprumuta, spune Aniela: "Aici exista un centru de unde poti imprumuta haine de gravida, daca esti insarcinata si ai nevoie de imbracaminte noua."

E loc pentru toti
Tari mai apropiate, precum Italia, nu se lauda cu un sprijin extraordinar din partea statului oferit familiilor cu copii. Camelia locuieste la Roma si nu o incanta prea tare bordurile greu de urcat cu caruciorul. Insa oamenii manifesta respect si intelegere pentru mame sau parinti in general. "Iti dau prioritate la randuri, te ajuta sa intri in magazine cu caruciorul, sa urci in autobuze sau in taxiuri. In restaurante iti pun la dispozitie masa cea mai mare, ca sa aiba loc caruciorul sau scaunele speciale pentru copii."

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din