Cum să alegi medicul care ți se potrivește?

Medicul este privit adesea drept o persoană care impune respect, a cărui părere trebuie respectată cu stricteţe și care nu trebuie contrazisă. Atitudinea unor medici, uneori distantă sau chiar arogantă, menţine mitul conform căruia pacientul are obligaţia să se supună tratamentului și practicilor medicale, fără a fi informat ȋn legătură cu ce presupun acestea.

Deși există legi care impun ca drepturile pacienţilor să fie afișate ȋn orice cabinet medical sau spital, iar la internare se ȋntocmesc documnete prin care, teoretic, pacientul este informat, semnăturile sunt de multe ori formale.

Cum să alegi medicul care ți se potrivește?

În primul rȃnd ȋţi trebuie curaj să ȋl cauţi. Indiferent de diagnostic, indiferent de prima opinie medicală, ai dreptul și este chiar recomandat să ceri și o a doua opinie ȋn specialitate. Acel medic cu care ai putea colabora eficient nu se va simţi deranjat de faptul că vrei să mai ceri o părere, nici înjosit pentru că nu ai ajuns prima dată la el. Se va uita pe rezultate, va solicita analize suplimentare și, ȋn niciun caz, nu te va trimite ȋnapoi la cel care te-a diagnosticat.

Nu ȋși va manifesta frustrările ȋn faţa ta, ȋn cabinet. Nu va lua din timpul consultaţiei ca să ȋţi explice situaţia medicilor, nu va vorbi despre gărzile obositoare sau neajunsurile din spital. Va căuta soluţii și va ȋncerca să te ajute cu mijloacele pe care le are ȋn prezent. De asemenea, te va informa cu privire la alte posibilităţi de tratament, decontate sau nu de sistemul de sănătate.

Ȋţi va zȃmbi ȋncurajator, te va face să te simţi ȋn siguranţă, confortabil atunci cȃnd te consultă. Nu va folosi ironia sau glumele ȋn timpul consultaţiei, ci va menţine respectul de la ȋnceput și pȃnă la sfȃrșit.

Ȋţi va explica modul ȋn care acţionează tratamentul prescris, eventualele efecte secundare și ȋţi va cere părerea ȋn legătură cu opţiunile pe care ţi le va prezenta. Pentru un astfel de medic este important felul ȋn care te simţi pentru că ȋn tine se reflectă rezultatul muncii lui.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Planta pe care trebuie să o ai și tu în casă! Te va scăpa de multe neplăceri

Fructul care stimulează metabolismul și te scapă de kilogramele în plus

5 reguli pe care le respecți, dar care te împiedică să slăbești. Unde greșești?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse