Cum recunoști ciuperca piciorului

Ciuperca piciorului este o afecțiune des întâlnită și ce afectează, după cum îi spune și numele, picioarele. Iată cum poți recunoaște această afecțiune:

ciuperca-picior

foto ciuperca piciorului via Shutterstock

Ciuperca piciorului este cauzată de micoza tinea (afecțiunea fiind numită tinea pedis). Cel mai des este întâlnită la sportivi, pentru că aceștia poartă încălțăminte închisă și transpiră abundent, însă și persoanele care poartă zilnic aceeași încălțăminte, mai multe ore la rând și fără să o aerisească sau curețe sunt susceptibile să facă această afecțiune.

Ciuperca piciorului este o micoză foarte contagioasă – o poți lua ușor din locuri cu dușuri publice, de la piscină sau purtând încălțămintea persoanelor care au această micoză.

Cum recunoști ciuperca piciorului

Simptomele ciupercii piciorului pot varia de la o persoană la alta, dar acestea sunt cel mai frecvent întâlnite: piele crăpată și care se cojește la nivelul piciorului, pielea se înroșește și poate fi acoperită de vezicule cu lichid, mâncărimi sau senzație de arsură.

Alte simptome includ mirosul neplăcut (dacă infecția fungică nu este tratată și atunci apare și o infecție bacteriană), ciuperca piciorului poate ataca și unghiile dacă este lăsată netratată și poate apărea, în unele cazuri, și în palme.

Ciuperca piciorului poate apărea în talpă și între degetele de la picioare. La început apar mâncărimile sau senzația de arsură, iar apoi se înroșește pielea și pot fi observate și celelalte semne.

Cum previi infectarea cu ciuperca piciorului

Poartă șosete curate, din bumbac, ca pielea piciorului să respire ușor. Nu purta în fiecare zi aceeași încălțăminte, ci mai schimb-o din când în când, ca să poți curăța și aerisi pantofii folosiți. Când speli șosetele, folosește temperaturi de peste 40 de grade Celsius și spală-le întoarse pe dos.

Nu purta încălțămintea altor persoane și nu îi lăsa pe alții să îți încalțe pantofii – un lucru important mai ales în cazul copiilor. Evită să porți încălțăminte fără șosete!

Spală-te pe picioare în fiecare zi și usucă-te bine înainte să te încalți. Dacă transpiri abundent, poți folosi pudră de talc ca să menții pielea picioarelor uscată – micozele se dezvoltă în medii umede și călduroase.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate