Cum prelungeşti viaţa florilor din vază

Florile conţin 90% apă, iar aceasta se face responsabilă de transportul substanţelor nutritive în interiorul plantei. Pentru ca acestea să reziste mai mult, este necesară facilitarea circulaţiei apei în interiorul florii.

Pe lângă aceasta, ca să prelungeşti viaţa florilor din vază mai este necesar şi să le asiguri un mediu sănătos, o ventilaţie bună şi o întreţinere corespunzătoare. Despre toate acestea, află din rândurile care urmează.

Cum prelungeşti viaţa florilor din vază

10 trucuri prin care prelungeşti viaţa florilor din vază

– Înainte de a introduce florile în vază, spală foarte bine vaza folosind câteva picături de înălbitor, foarte eficient în îndepărtarea microorganismelor.

– Scurtează cu 2 cm tijele florilor, tăindu-le oblic cu ajutorul unui foarfece de grădină sau al unui cuţit bine ascuţite. Tăietura oblică este necesară pentru a mări suprafaţa de absorbţie a apei. Evită să tai tijele cu o foarfecă obişnuită, întrucât aceasta le zdrobeşte. De preferat ar fi ca tăierea tijelor să o realizezi sub jetul de apă pentru a evita formarea de bule cu aer în interiorul vaselor plantei.

– Ca să prelungeşti viaţa florilor provenite de la arbuşti (spre exemplu, liliacul), despică tulpina pe lungime pentru a facilita pătrunderea apei.

– Rupe toate frunzele de pe tijă care stau în apă pentru a evita ca acestea să putrezească. De asemenea, elimină şi florile uscate pentru a facilita dezvoltarea mugurilor.

– Apa florilor trebuie să fie la temperatura ambientală. Ca să prelungeşti viaţa florilor din vază, adaugă în apă un vârf de cuţit de zahăr sau de bicarbonat de sodiu.

– În cazul anumitor flori, precum lalelele sau gerbera, nu se recomandă scufundarea completă a tijelor. Este suficient să torni cam 3 degete de apă pe fundul vazei şi să ai grijă să o completezi regulat. Din contră, trandafirilor le prieşte scufundarea aproape completă. Cam două treimi din tija acestora trebuie să se afle în apă.

– Ca să prelungeşti viaţa florilor, nu uita să scufunzi în vază o bucăţică de cărbune. Rolul acestuia este de a menţine prospeţimea apei mai mult timp.

– Vazele cu flori trebuie ferite de bătaia directă a soarelui, de căldura excesivă şi de curenţii de aer. De asemenea, este bine ca în apropierea vazelor să nu ai fructe întrucât unele dintre acestea conţin etilen, substanţă care diminuează durata de viaţă a florilor. Noaptea, amplasează florile într-o încăpere răcoroasă. Totodată, ca să prelungeşti viaţa florilor, va trebui să le asiguri un aer proaspăt. Pentru aceasta, nu plasa vazele în încăperi în care se fumează! Florile au nevoie de un spaţiu bine ventilat pentru a rezista mai mult.

– La fiecare două zile, scurtează din nou tijele florilor cu aproximativ 1,5 cm, păstrând tăietura oblică.

– Schimbă zilnic apa florilor întrucât proliferarea bacteriilor în mediul umed duce la putrezirea prematură a tijelor.

Pont: Pentru a reda vigoarea trandafirilor care au fost expuşi prea mult timp la căldură şi sunt pe cale să ofilească, scurtează-le tijele cu 2-3 cm şi aşază-i în poziţie orizontală într-o tavă plină cu apă proaspătă. Pentru a le menţine tijele sub nivelul apei, poţi aşeza pe ele o greutate (de exemplu, o oală, un capac mare etc). Lasă trandafirii în tava cu apă până a doua zi.

Autor: Oana Anghel

Vezi și 7 flori care pot trăi în vază câteva săptămâni și cum să le îngrijești corect

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
CSID
Kudika
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Familie- casa