Vacanța prelungită a elevilor – cum pot fi recuperate zilele de școală?

Vacanța forțată a elevilor obligă părinții și profesorii să găsească soluții eficiente pentru școlari. Iată cum pot fi recuperate zilele de școală!

Parintii hotarasc cand recupereaza copiii orele

de Florentina Mușat

Hotărârea de a închide școlile și grădinițele mi s-a părut exagerată. Nu mai fac analogii și nu mai întind arcul peste timp în propria-mi copilărie când mă luptam cu nămeții până făceam febră musculară la picioare în drumul meu spre școală pentru că nu-și mai are rostul. Vorbim de o cu totul altă generație și de o societate țintită să ne transforme copiii în indivizi greu adaptabili în fața provocărilor vieții. Cum pot fi recuperate zilele de școală și ce poți face tu ca părinte?

Ce poți face tu acasă cu școlarul

Vacanța destinată sărbătorilor de iarnă s-a încheiat – prelungirea de acum este doar accidentală. Spune-le și copiilor lucrul acesta, mai ales că au fost încurajați să-și întindă lenea ca pelteaua, iar aceste două-trei săptămâni de școală care urmează până la noua vacanța din februarie nu vor fi decât o lungă și nesfârșită dilatare a lâncezelii cu care s-au deprins din statul acasă. Mare lucru nu poți face acum ca să recupereze tonusul și concentrarea cu care vă pregăteați să reîncepeți cursurile.

Dar vine și vacanța din februarie. Pentru că în săptămâna aceea școlarul tău va recupera tot ceea ce s-a pierdut zilele acestea, vei activa pedagogul din tine și categoric vei pune pe masa de scris cartea de povești pe care a primit-o de la Moșu, iar dacă Moșu a avut alte priorități, ei bine, pentru cele șapte zile de stat acasă, le vei da să citească o carte cu lecturi interesante, pe care o vei sistematiza ca un contabil, pe file, pagini și rezumat oral sau le vei pune în brațe o culegere cu probleme de matematică din care să lucreze câteva pagini pe zi.

Cum pot fi recuperate zilele de școală?

Organizează-te din timp și fă un plan de studiu suplimentar acasă. Ia legătura și cu ceilalți părinți din grupurile de pe whatsapp, eventual și cu învățătoarea, dacă permite, și stabiliți ce ar putea să lucreze în grup. Iar dacă extrapolăm situația cu ninsoarea și o exagerăm un pic în punctele esențiale, e posibil să se închidă școlile și când se topește zăpada pe motiv de mocirlă și noroi pe carosabil și trotuare, apoi inundații, și categoric temperaturile ridicate din iunie vor accelera terminarea anului școlar mai repede.

E bine să fii o persoană optimistă, să-ți pui speranțe în sistemul educațional, în discernământul doamnei învățătoare sau al profesorilor de matematică și română. Dar implică-te și tu și încurajează lucrul individual acasă, care nu trebuie să-i lipsească sub nicio formă  – nici în exces, ci găsită o cale de mijloc care să nu fie o corvoadă.

Încurajează-l să se împrietenească cu vremea de afară

Arată-i în stil foarte practic că iarna nu e o calamitate a naturii, iar zăpada nu e acid. Cred că e suficient de potrivit stratul de zăpadă ca să-l înveți tehnica secretă a formării unui înger pe un strat plan de zăpadă. Sau a unui om de zăpadă. Nu te îngrijora, nu răcește, nu face pneumonie și nici roșu-n gât. Ai grijă să poarte pe dedesubt dresurile speciale pentru copii, flaușate și groase, gâtul perfect acoperit și încălțările îmblănite și impermeabile. Seara, după ce se întunecă, arată-i irizațiile pe care le face albul zăpezii în lumină și citiți împreună povești și legende despre iarnă.

Explică-i că iarna nu înseamnă doar brazi împodobiți, Moș Crăciun și cadouri, că este un anotimp frumos, dar și plin de capricii, cu ninsori, cu ger, cu crivăț, iar noi trebuie să fim pregătiți să-i facem față în toate modurile. Dacă îl cocoloșești de teamă că se îmbolnăvește, dacă nu îl încurajezi să iasă afară, să se joace în aer liber, să se joace în zăpadă, va crește un adult mai mereu speriat de orice intemperie și care va prefera să stea mai mult în casă, în fața televizorului sau cu ochii în ecranul smartphone-ului.

Nu uita că organismul copilului trebuie să se adapteze celor patru anotimpuri, iar aceste examene de călire, cum spun bătrânii, se dau în copilărie.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie