Cum iti feresti copilul de riscul dependentei

Adolescenti alcoolici sau drogati… Te ingrozesti, ca nu cumva si copilul tau sa cada prada unei dependente. Nu rata articolul, ca sa afli factorii de risc si cum se manifesta.

Totul e inscris in gene
Factorii genetici care definesc personalitatea pot determina consumul de droguri. Este vorba de copii rebeli, de un nonconformism extrem, anarhisti, care nu se supun regulilor si moralei societatii, sau care se confrunta cu anxietatea, depresia, dependenta de alte persoane, obsesii etc. Predispozitiei genetice i se adauga factorii de mediu, cum ar fi atitudinea familiei si a grupului din care face parte copilul. Influenta familiei este majora si poate favoriza consumul de dro-guri daca parintii sunt ei insisi consumatori de droguri, alcoolici, toleranti fata de aceste abuzuri, daca relatiile dintre copii si parinti sunt reci, neincurajand o comunicare din am­bele sensuri. Situ­atia este si mai grava daca nu i s-a insuflat copilului o disciplina riguroasa, daca parintii au exagerat cu sanctiunile ori au avut asteptari nerealiste.

Baietii din familii dezorganizate si instarite
Mediul social isi spune cuvantul si este corelat cu influenta grupului din care face parte copilul sau adolescentul. E mai putin importanta dimensiunea urbei decat grupul restrans care il influenteaza direct.

In privinta corelatiei cu starea materiala a familiei apartinatoare, copiii din familiile instarite pot constitui tinta unor distribuitori de droguri, care ii ademenesc pentru a-i face dependenti si surse de venit sigure. Parintii ar trebui sa supravegheze constant activitatile copilului, incercand sa aiba o legatura afectiva cu el, fara a-si pierde insa autoritatea.

Alt factor de risc il reprezinta familiile dezorganizate, ceea ce nu inseamna ca orice copil dintr-o familie monoparentala sau crescut de un bunic poate deveni dependent numai din cauza acestei circumstante. In ceea ce priveste prevalenta riscurilor in functie de sex, se poate remarca faptul ca baietii, in adolescenta, o data cu maturizarea endocrina, devin teribilisti, isi asuma riscuri si se expun, cautand admiratia si recunoasterea grupului din care fac parte, dirijandu-si comportamentul in raport cu valorile acestuia. Statisticile arata ca exista mai multi consumatori printre baieti, raportul mentinandu-se si la adultii tineri.

Simptomele copilului care se drogheaza
Exista o serie de comportamente si semne care, intr-o familie atenta si preocupata de educatia copilului, pot reprezenta un semnal de alarma: modificari nejustificate in program, absente, neglijarea pregatirii scolare, rezultate slabe la invatatura, plecari nejustificate de acasa, disparitia unor sume de bani, obiecte etc. din casa, fara explicatii veridice. Apar si tulburari de somn (comportament atipic pentru un copil), agitatie sau somnolenta, irascibilitate. De asemenea, necesitatea imperioasa de a obtine banii necesari pentru cumpararea drogurilor poate genera fapte antisociale (furt, violenta etc.).

In cazul in care sesizeaza atari elemente de comportament, parintele nu trebuie sa le treaca cu vederea. Prima masura este contactarea medicului de familie sau a Centrului de prevenire, evaluare si consiliere antidrog si apoi a unui medic psihiatru.

Jocuri pe computer, fumat, bautura etc.
In afara de dependenta de substante – dintre care am aminti drogurile legale, cum sunt tutunul si alcoolul, sau consumul de droguri ilegale: heroina, cocaina, amfetamine (inclusiv ecsta­sy, canabis etc.) -, se numara dependentele comportamentale. Acestea sunt caracterizate tot prin pierderea controlului voluntar, fiind considerate a avea mecanisme foarte asemanatoare cu dependenta de substante. Amintim dependenta de jocurile de noroc, in care dependentul manifesta un comportament obsesiv fata de jocuri si isi organizeaza viata in jurul acestei activitati, cu toate consecintele implicite. Aici se incadreaza si dependenta de jocurile pe computer, in sensul ca perturba viata individului, ii dezorganizeaza activitatea curenta, ii altereaza ritmul somn-veghe, odihna si recuperarea, cu toate consecintele negative, el neputand intrerupe acest tip de activitate.

Alte dependente comportamentale care pot fi mentionate sunt: hranirea excesiva, cleptomania, cumparaturile excesive.

Cei mai expusi sunt baietii din familiile instarite, dezbinate, cei care au un anturaj tolerant fata de alcool, fumat si droguri.

Acad. prof. dr. Victor Voicu, seful Catedrei de Farmacologie, Toxicologie si Psihofarmacologie, UMF Bucuresti; foto: Red Dot

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Copii