Cum îţi dai seama că ai fost infectată cu stafilococ auriu

Stafilococii sunt bacterii care se regăsesc adesea în organismele sănătoase şi care se fixează, de obicei, în mucoasa nazală. De aici, bacteriile colonizează şi alte zone ale corpului, de regulă cele care păstrează umiditatea.

stafilococ auriu

Dintre toate aceste bacterii, stafilococul auriu se face cel mai des vinovat de infecţiile grave. El stă la originea infecţiilor nozocomiale şi a toxiinfecţiilor alimentare. Când stafilococul auriu trece în sânge, se poate fixa în articulaţii, oase, plămâni sau inimă. Infectarea acestor organe poate duce la moarte.

Semne iniţiale ale infectării cu stafilococ auriu

Primul semn al infectării cu stafilococ auriu este apariţia pungilor cu puroi pe diferite zone ale pielii. Acestea creează disconfort, fiind dureroase, umflate şi roşii. Întrucât nu există tratament care să elimine bacteria din organism în acest stadiu, infecţia cu stafilococ va lua forma furunculelor, impetigoului, celulitei infecţioase, panariţiului sau mastitei.

Tipuri de infecţii cu stafilococ auriu

Infecţia cu stafilococ auriu poate lua, aşadar, următoarele forme:

Furunculul reprezintă infecţia foliculilor piloşi. Acesta apare, de regulă, în zona axilelor, a feselor sau a abdomenului. Furunculul este roşu, umflat şi dureros.

Impetigo se manifestă, de regulă, la copii, în zona din jurul gurii şi al nasului. Este semnalat prin apariţia veziculelor, urmată de cea a unor cruste galbene.

Celulita infecţioasă este cauzată de pătrunderea bacteriilor sub piele, proces facilitat de existenţa leziunilor. Aceasta se dezvoltă cu precădere pe braţe şi pe picioare.

Panariţiul este o colecţie de puroi localizată în regiunea unghiilor. Stafilococul auriu se află la originea a 60% dintre panariţii.

Mastita este infecţia cauzată de acest stafilococ auriu la femeile care alăptează şi se dezvoltă la nivelul sânilor. În plus, în acest caz, există riscul ca bacteria să fie eliberată în laptele matern.

Complicaţii ale infectării cu stafilococ auriu

Cea mai mare parte a infecţiilor cu stafilococ auriu se tratează relativ uşor cu ajutorul antibioticelor. În anumite cazuri, însă, acesta poate trece în circulaţia sanguină.

Pătrunderea bacteriei în sânge şi organe duce la pneumonie (stafilococul pătrunde în plămâni), osteomielită (stafilococul pătrunde în oase), endocardită (stafilococul infectează valvele cardiace). Infecţiile severe cu stafilococ auriu extinse la mai multe organe duc la bacteriemie sau sepsis. Sepsisul îşi face simţită prezenţa prin manifestări precum febră, frisoane, scăderea tensiunii arteriale şi poate provoaca insuficienţă multiplă de organ care duce la deces.

Prevenţie şi tratament

Tratamentul este instituit de medic după prelevarea de sânge şi confirmarea prezenţei bacteriei. Se realizează apoi o antibiogramă pentru a stabili la ce antibiotic este sensibil stafilococul.

Prevenţia este însă deosebit de importantă. Măsurile preventive de bază sunt reprezentate de:

– Spălarea regulată a mâinilor cu apă caldă şi săpun;

– Evitarea contactului cu persoane infectate;

– Curăţarea leziunilor de la nivelul pielii şi acoperirea lor cu pansamente sterile;

– Evitarea împrumutului de obiecte personale (prosoape, haine, lame de ras).

 

Autor: Oana Anghel

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate