Cum îți dai seama că ai carii. 6 semne care ar trebui să te trimită la stomatolog

cum îți dai seama că ai carii

cum îți dai seama că ai carii

Cariile reprezintă una dintre cel mai des întâlnite afecțiuni dentare. 90% dintre oameni prezintă carii, însă un procent însemnat nu se prezintă la medicul stomatolog pentru tratarea acestora, în special din cauza faptului că acestea nu sunt identificate la timp.

Medicul stomatolog Mihaela Dan, specialist ortodont, spune că există două tipuri de carii – cele ocluzale, care se formează în partea superioară a dinților, din cauza faptului că resturile de mâncare care pătrund în această zonă nu pot fi îndepărtate eficient cu periuța de dinți; cariile interdentare, care se formează între dinți.

Citeste si Cum ar trebui să consumi guma de mestecat pentru a nu avea probleme de sănătate

Cariile în stadiu incipient nu au simptome, întrucât acestea afectează doar smalțul dinților, care nu conține nervi sau vase de sânge. Durerea, sângerarea apar doar în cazul cariilor aflate într-un stadiu avansat. Iată cum îți dai seama că ai carii până să ajungi la stomatolog.

Cum îți dai seama că ai carii

Medicul Mihaela Dan spune că, până la apariția durerii sau a sângerării, există 6 semnei în funcție de care ne putem da seama că avem o carie. Iată care sunt acestea:

  1. Modificarea culorii dintelui

Demineralizarea smalțului dentar apare sub forma unei pete albe, care apoi își schimbă culoarea și devine cenușie sau brun-maronie. Din nefericire, în cazul cariilor interdentare, aceste etape nu sunt foarte ușor observabile de pacient.

2. Sensibilitate/durere la contactul cu anumite alimente sau băuturi 

Această sensibilitate apare la contactul cu alimente sau băuturi reci sau fierbinți, dulci sau acre, și persistă doar atât timp cât este prezent stimulul respectiv. Dacă durerea se prelungește și după ce am încetat să consumăm alimentele menționate mai sus înseamnă că nervul este deja afectat.

3. Modificarea aspectului dintelui pe radiografie

În cazul cariei, conturul dentar pare întrerupt sau mai negru pe o anumită porțiune, deoarece calciul din smalțul dentar a dispărut.

Citeste si Cum să te speli corect pe dinți. 5 pași pentru un periaj dentar corect

4. Inflamarea gingiei 

Acest simptom apare doar în cazul cariilor interdentare, fiind provocat de acumularea de resturi alimentare în interiorul cariei, acestea fermentând sub acțiunea bacteriilor.

5. Miros neplăcut care poate persista chiar și după periaj 

Mirosul neplăcut al cavității bucale poate avea numeroase cauze, însă una dintre ele este cu certitudine acumularea de resturi alimentare în interiorul cariei.

6. Ruperea aței dentare 

De regulă, dintele cariat prezintă zone ascuțite pe marginile cariei, care pot agăța sau chiar pot rupe ața dentară.

Infecțiile dentare pot afecta întregul organism

Studiile arată că infecțiile orale  afectează întregul organism, dar mai ales sistemul cardio-vascular. Așadar, controlul periodic la medicul stomatolog poate identifica și trata în faze incipiente cariile. În cazul în care simptomele prezentate mai sus sunt observate devreme, cu atât mai rapidă și mai ușoara va fi tratarea problemei', adaugă medicul Mihaela Dan.

Identificarea primelor simptome ale cariilor și tratarea acestor este absolut necesară pentru a preveni probleme de natură estetică, dar și senzația de durere, infecția nervului, a osului și a gingiei și necesitatea unor tratamente mai lungi, mai complexe și mai costisitoare.

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate