Legătura surprinzătoare între sănătatea orală și sănătatea mentală. Cum își poate da seama medicul dentist că ai o problemă psihologică?

Ce ai zice dacă medicul tău dentist ți-ar spune că suferi de anxietate sau depresie în urma unui consult stomatologic? L-ai crede sau ai fugi cât te-ar ține picioarele? Știe sau nu dentistul cum funcționează creierul? Ei bine, potrivit psihologilor, sănătatea orală și sănătatea mentală sunt strâns legate.

„Sănătatea mentală vă afectează întregul corp, inclusiv sănătatea orală', explică dr. Susan Albers-Bowling, psiholog la Cleveland Clinic Wooster Family Health Center, potrivit Parade.

Aceasta este și o conexiune bidirecțională. Sănătatea dinților și a gingiilor îți poate spune despre sănătatea ta mentală, iar sănătatea ta mentală poate afecta modul în care îți îngrijești dinții și gingiile.

„Este adesea o surpriză pentru oameni că gura poate oferi câteva indicii mari despre cum te descurci din punct de vedere emoțional', spune dr. Albers. Dar legătura dintre sănătatea orală și cea mentală nu este doar anecdotică. De fapt, există o corelație puternică care a fost bine documentată. De exemplu, un studiu publicat în Canadian Journal of Psychiatry a arătat că, din cauza unor afecțiuni netratate, persoanele cu boli mentale severe au probabilitatea de a-și pierde toți dinții de 2,7 ori mai mare decât populația generală.

Bineînțeles, nu trebuie să ai o problemă gravă din punct de vedere psihologic pentru a vedea această conexiune. Iată câteva exemple relatate de sursa citată, potrivit dr. Albers.

  • Tulburări de anxietate: Este posibil să ai dureri de maxilar sau leziuni ale dinților din cauza șlefuirii sau smalțului uzat, care poate fi cauzată de stresul cronic.
  • Tulburări de alimentație: este posibil să ai eroziune dentară sau probleme de sănătate a gingiilor legate de malnutriție. De exemplu, conform Asociației Naționale pentru Tulburările Alimentare, 89% dintre persoanele cu bulimie au semne care sunt prezente în gură.
  • Tulburarea bipolară și obsesiv-compulsivă: Tulburarea bipolară și obsesiv-compulsivă poate determina pacienții să fie compulsivi cu sănătatea orală, periajul, folosirea atei dentare și spălarea gurii.
  • Depresia: depresia îți poate afecta motivația și igiena personală, ceea ce te împiedică să te ții de o rutină a periajului, folosirea aței dentare și să îți menții vizitele regulate la dentist. Tulburările depresive te pot face mai sensibil la durere, ceea ce te poate determina probabil să nu vrei să mergi la dentist, rezultând neglijarea sănătății bucale.

Această conexiune este o bună reamintire a faptului că organismul și mintea noastră sunt strâns legate. Vizitele la stomatologie sunt recomandate de două ori pe an și sunt o scuză excelentă pentru a face un control rapid al sănătății mentale.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate