Cum il faci sa respecte regulile

Cum il faci sa respecte regulile

Pentru un copil, viata este foarte simpla: el doreste ca tatal si mama sa se iubeasca unul pe altul si apoi sa-l iubeasca pe el. Pentru parinti insa, lucrurile sunt mult mai complicate, iar pentru ca cel mic sa nu le complice si mai tare, trebuie invatat sa respecte regulile…Parintii trebuie sa perceapa copilul asa cum este el. Sa acceptam faptul ca noi trebuie sa satisfacem nevoile copilului, nu invers.Multi parinti tind sa transforme copilul intr-un mic adult, asteptand sa primeasca de la el intelegere, cumintenie si ajutor. Copilul nu poate sa ofere decat o mica parte din acestea, pentru ca tocmai el este cel care are nevoie de aceste lucruri, iar noi, ca parinti, avem obligatia sa i le asiguram!Nu vrea sa faca nimic din ce ii spun eu…

In cazul in care esti intr-o permanenta stare de conflict cu copilul tau, iata cum trebuie sa procedezi pentru a rezolva problema.

 • Fii ferma. Daca micutul obtine o data un lucru, iar a doua oara – nu, nu va mai intelege nimic si va incerca sa forteze nota. De exemplu, nu-i permite sa faca ceva ce tatal lui nu i-ar permite fara sa discuti cu el in prealabil.
 • Spune-i ce ai de spus cu toata seriozitatea. Nu ameninta copilul cu pedeapsa daca nu ai de gand sa o si pui in aplicare.
 • Actioneaza rapid! Pedeapsa pentru unele fapte reprobabile trebuie sa fie imediata, pentru ca impactul va fi mai mare asupra copilului.
 • Controleaza-ti emotiile. Ori de cate ori simti ca esti atat de nervoasa incat ai putea lovi copilul, retrage-te pret de zece minute, pana te calmezi. Cere-i sa mearga in camera lui si sa se gandeasca la ceea ce a facut – in acest fel, va veti calma amandoi.
 • Lauda-l si recompenseaza-l atunci cand se poarta frumos. E usor sa vezi si sa critici mereu aspectele negative, dar trebuie sa te gandesti ca, procedand astfel, copilul isi va pierde increderea in sine si va avea impresia ca face numai lucruri rele si ca nu e bun de nimic.
 • Desi copilul nu pare sa dea prea mare importanta acestui lucru, incearca intotdeauna sa il asculti atunci cand are ceva de spus. Cel putin, in felul acesta, canalele de comunicare raman deschise.

Pune copiii sa faca curatenie

 • Explica-le de ce trebuie sa faca curat (de exemplu, daca tin farfurii murdare sub pat vor atrage gandacii) si lauda-i pentru lucrurile pe care le duc la bun sfarsit.
 • Atrage-le atentia asupra mizeriei pe care o fac. Daca arunca ambalaje de dulciuri in masina, trebuie sa le stranga.
 • Da-le saptamanal bani de buzunar, dar numai daca au indeplinit toate sarcinile de pe o lista asupra careia ati cazut de comun acord!

Incurajeaza-l sa citeasca mai mult si mai corect

 1. Rezerva-ti 10-15 minute de liniste, in care nimic sa nu va distraga atentia.
 2. Daca copilul pronunta gresit un cuvant, nu il intrerupe imediat. Lasa-l sa se corecteze singur. Daca face ceva aproape bine, nu te grabi sa-i spui: “Nu, nu e bine”. Lauda-l in permanenta, chiar si pentru cea mai neinsemnata realizare, pentru a-i da incredere in sine.
 3. Nu-i da carti prea grele sa citeasca. Daca va trebui sa se lupte cu cuvinte necunoscute, isi va pierde increderea in sine si rabdarea.
 4. Vorbeste-i despre carti. Intelegerea sensului unei povestiri este la fel de importanta ca si capacitatea lui de a citi corect cuvintele. Discutati amandoi despre ilustratii, personaje si despre cum crede el ca se va sfarsi povestea.


Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii