Cum îi vorbeşti copilului despre homosexualitate?

homosexualitatea pentru copii

În multe familii din România homosexualitatea reprezintă un subiect tabu. Este greu pentru adulții crescuți în spirit tradițional să accepte această idee, mai ales să le vorbească copiilor despre acest fenomen de amploare în ultimii ani. Oameni cu orientări sexuale diferite au existat din toate timpurile, doar că mult timp acest subiect a fost ținut sub cheie. Tu cum îi vorbeşti copilului despre homosexualitate?

Fie că vrem sau nu să conștientizăm, să acceptăm sau să vorbim despre homosexualitate, ea există. Mai devreme sau mai târziu copiii vor lua contact direct cu acest subiect. Surse de informație există peste tot. Internetul este una dintre ele, alături de reviste, ziare, televiziune sau şcoală. Modul în care părintele se raportează la homosexualitate, în care comunică, va influența copilul. Să refuzi să vorbeşti despre acest subiect nu înseamnă că îl vei feri pe copil de contactul cu această lume, ci doar că îl vei determina să vrea să afle din alte părți.

Cum îi vorbeşti copilului despre homosexualitate?

Vorbeşte-i deschis. Cu cât mai sinceră va fi discuția, cu detalii care să îl lămurească despre ce înseamnă, cu atât curiozitatea lui va fi satisfăcută. Ascunzând, negând existența unui fenomen recunoscut la nivel mondial, îi vei spori dorința de cunoaştere şi va încerca să găsească propriile căi prin care să afle ce îl interesează.

Înfruntă-ți propriile frici. Mulṭi părinți refuză să le răspundă copiilor la întrebările despre homosexualitate de teamă că ar putea deveni curioşi. Studiile spun însă, că lucrurile stau exact invers. Refuzând să îi răspunzi, îi vei stârni curiozitatea şi atunci ar putea încerca să pună în practică o nouă experienṭă doar de dragul de a afla ce i se ascunde. Ceea ce este interzis devine întotdeauna mai palpitant decât ce este permis.

Încearcă să îi iei pe ceilalți aşa cum sunt, fără a te raporta la tine. Suntem oameni diferiți cu toții, gândim şi simțim diferit. Cei atraşi de persoane de acelaşi sex sunt aşa pentru că simt. Nu pot funcționa altfel deoarece structura lor este diferită. Ceea ce pentru tine pare normal, pentru ei poate fi anormal. Explică-i copilului acest aspect.

Învaṭă-l să accepte să există homosexualitate, dar că acest lucru nu îl afectează în niciun fel. În lume există multe lucruri mai mult sau mai puṭin explicabile, dar nu toate au legătură cu noi. Important e ca fiecare om să își găsească echilibrul interior, propriul mod de a funcționa.

foto: Shutterstock

Citește și:

Ora de religie este obligatorie în continuare. Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, încurajează profesorii de religie să le predea elevilor principiile morale

Cât de important este rolul tatălui în dezvoltarea copilului?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie