Cum să îi dai copilului vestea că o persoană apropiată are cancer

cum să îi dai copilului vestea că o persoană apropiată are cancer

Cancerul este încă asociat cu ideea de moarte, tocmai de aceea ne este greu să-i dăm cuiva vestea că o persoană apropiată a dezvoltat această maladie. Cu un copil, lucrurile sunt și mai complicate.

În cele ce urmează, îți facem câteva recomandări despre cum să îi dai copilului vestea că o persoană apropiată are cancer.

Cum deschizi dialogul

Conform www.canalvie.com, oricât ar fi de mici, copiii simt că în familia lor se petrece un lucru neplăcut. Ei pot prinde frânturi de conversații sau pot observa că faceți liniște atunci când ei sunt în preajmă. Nu este deloc o idee bună să le ascundeți adevărul. Cu puținele informații pe care le strâng, își pot face scenarii care să-i îngrijoreze peste măsură. Specialiștii sunt de părere că micuții trebuie informați tot timpul cu privire la evoluția stării de sănătate a persoanei bolnave. În acest fel, ei nu se vor simți dați la o parte și vor înțelege că au un rol important în cadrul familiei.

Cum adaptezi dialogul la vârsta copilului

Evident, nu vei putea purta aceeași discuție cu un copil de 5 ani sau cu unul de 15 ani. Este important să te asiguri că folosești cuvintele pe care copilul le înțelege și să-ți adaptezi explicația. Oricât ar fi de mic, copilul a auzit de cancer. Tot ce trebuie să faci este să-l ajuți să vizualizeze, descriindu-i în cuvinte simple, cum se răspândește maladia în corp.

Dacă este vorba despre un copil ceva mai măricel, poate chiar adolescent, este important să nu-l tratezi ca pe un copil mic. Oricât de dificil ți-ar fi să-l anunți că cineva drag are cancer, copilul îți va fi recunoscător că i te adresezi în concordanță cu vârsta pe care o are și că-l faci părtaș la această criză de familie.

Nu subestima puterea de înțelegere a copilului!

Copiii au o capacitate de înțelegere mai mare decât ne-am imagina. Din acest motiv, tot ce trebuie să faci este:

  • să-i explici exact cum este corpul atacat de cancer
  • să-i vorbești despre opțiunile de tratament, dar și despre efectele secundare pe care le au acestea
  • să-i vorbești despre simptomele bolii
  • să-l ții permanent la curent cu evoluția stării de sănătate a bolnavului

Pregătește-te să răspunzi la întrebări dificile

Cu siguranță, în momentul în care îi vei aduce la cunoștință micuțului că cineva apropiat are cancer, va trebui să te pregătești pentru o avalanșă de DE CE?-uri. Ține cont de următoarele indicații:

  • fii cât poți de sinceră (chiar dacă uneori este bine să nu-i spui TOT adevărul)
  • fii conștientă de faptul că unele răspunsuri la întrebări pe care ți le va pune nu le vei ști nici tu
  • dacă micuțul abordează subiectul morții, asta nu înseamnă decât că el este pregătit să audă orice răspuns are legătură cu moartea. În niciun caz nu-i evita întrebarea. Îi poți răspunde, spre exemplu, că este foarte adevărat că se moare din cauza acestei maladii, dar că există foarte mulți pacienți care s-au vindecat de cancer, deci nu poți ști cum va evolua starea de sănătate a rudei voastre.

Nu în ultimul rând, dacă ajungi la concluzia că nu poți face față unor astfel de discuții cu micuțul tău, ar fi recomandat să te adresezi unui psiholog.

Sursa foto: shutterstock

Citeste si

Cum să treci peste o despărțire. Divorțul: aripi frânte sau vânt din pupa?

Ce valori reale despre lume le transmiţi copiilor

Mesajele transmise greșit copilului îi afectează viața adultă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Psihologie