Cum foloseşti iluminatul pentru a face un apartament mic să pară spaţios

Oricât de mic sau de aglomerat ar putea părea un apartament, există modalități inteligente de a utiliza corpurile de iluminat pentru a crea senzația unui spațiu mai generos, deschis și aerisit. Iluminatul, atunci când este folosit strategic, nu numai că poate face o cameră să pară mai mare, dar poate și să creeze o atmosferă plăcută și relaxantă. Iată câteva trucuri și idei pentru a utiliza iluminatul pentru a transforma vizual dimensiunile apartamentului tău.

Lumina naturală

Nu există nimic mai mai eficient decât lumina naturală pentru a crea iluzia unui spaţiu mai mare. Deschide draperiile și ferestrele, de fiecare dată când este posibil, pentru a lăsa lumina să intre în casă. În ceea ce priveşte perdelele, draperiile sau jaluzelele de ferestre, optează pentru textile ușoare și transparente pentru a maximiza cantitatea de lumină naturală care pătrunde în interior.

Culori deschise

Pereții vopsiți în culori deschise și neutre, cum ar fi alb, crem sau pasteluri, reflectă lumina și creează o senzație de spațiu mai amplu. Alege mobilierul și accesoriile în culori similare pentru a menține coerența vizuală și a evita o senzație de spaţiu prea aglomerat.

Lumina ambientală

Luminile ambientale subtile pot, de asemenea, să-ţi fie de ajutor dacă vrei să creezi senzaţia unui spaţiu mai generos decât cel pe care îl ai de fapt. Foloseşte plafoniere LED sau lămpi cu picior înalt aşezate direct podea cu abajururi opace, pentru a crea o atmosferă caldă și plăcută într-o cameră mică. Aceste surse de lumină pot adăuga adâncime spațiului pe care îl ai la dispoziţie.

Plafoane înalte

Dacă ai norocul de a avea un apartament cu plafon înalt, folosește corpuri de iluminat suspendate pentru a aduce lumina mai jos și pentru a crea un sentiment de confort. Lămpile cu abajururi deschise ajută la distribuirea luminii pe verticală, permițând spațiului să pară mai amplu.

Iluminat direcțional

Folosește iluminatul direcțional pentru a evidenția zonele cheie ale apartamentului tău. Spoturile sau lampadarele de perete pot focaliza lumina pe anumite obiecte sau caracteristici arhitecturale, distrăgând atenția de la dimensiunile mici ale camerei.

Oglinzi amplasate strategic

Oglinzile pot face adevărate minuni atunci când îţi doreşti să faci o cameră să pară mai mare. Plasează oglinzi mari pe pereții opuși ferestrelor pentru a reflecta lumina naturală și a crea iluzia unui spațiu mult mai generos.

Benzi LED sub mobilier

Benzile LED plasate sub mobilierul de bucătărie sau sub rafturi pot adăuga o lumină suplimentară și pot face ca aceste piese să pară că plutesc. Efectul final al acestei tactici este că încăperea va părea mai mare şi mai aerisită.

Evită supraîncărcarea

Tot pentru a obţine un aspect mai aerisit al apartamentului tău, optează pentru mobilier și accesorii cu linii simple și culori neutre. Evită supraîncărcarea spațiului cu obiecte de mobilier mari și de culoare închisă, deoarece acestea pot face camera să pară mai mică.

Lumini cu senzori de mișcare

În ceea ce priveşte spațiile mai mici, cum ar fi holuri sau alte zone de acces, poți utiliza luminile cu senzori de mișcare pentru a economisi spațiu și a te asigura că ai lumină  doar în momentul în care ai nevoie. Dacă totuşi consideri că un hol neiluminat prejudiciază imaginea de ansamblu a apartamentului, optează pentru o plafonieră elegantă, cu un abajur care va amplifica luminozitatea.

Piese versatile

Utilizează luminile mobile sau lampadarele de masă pentru a avea opțiunea de a schimba aspectul și atmosfera camerei în funcție de nevoile tale. Această flexibilitate poate face ca o cameră relativ mică să se simtă mai dinamică și mai spațioasă.

În concluzie, iluminatul poate face o diferență semnificativă în modul în care percepem dimensiunile unui apartament. Cu atenție și planificare, poți folosi luminile pentru a crea un spațiu mai deschis, mai luminos și mai primitor. 

Sursă foto: Pexels.com

(P) Material publicitar realizat de Thehome

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial