Cum dezvolți una dintre cele mai cerute abilități pentru un job: atenția la detalii

Planul de a-ți schimba jobul sau chiar de a te reorienta în carieră rămâne de multe ori doar la nivelul de dorință. Ți-ar plăcea poate să te specializezi într-un domeniu de viitor, precum IT-ul, însă cerințele tehnice ale joburilor te determină să amâni aplicarea. Dar ai încercat să analizezi și abilitățile soft? De exemplu, pentru un job de tester, care poate fi primul tău pas în IT, angajatorii pun accentul pe atenția la detalii, pe abilitățile de analiză și pe calitatea muncii tale.

Iar atenția la detalii este o abilitate esențială, fără de care nu poți fi eficientă în munca ta. Lipsa acesteia poate fi costisitoare atât în domeniul IT, unde experiența vizitatorilor unui site poate fi afectată, cât și în alte domenii, unde omisiunea unui punct sau unei virgule poate fi o greșeală enormă. De aceea angajatorii pun mare preț pe oamenii care acordă atenție detaliilor, care reușesc să se concentreze și să fie productivi, fără a avea erori prea mari. Acestea sunt însă inevitabile când te grăbești sau stresul își spune cuvântul.  Descoperă de ce e important să dezvolți atenția la detalii, mai ales când îți dorești un job în IT, dar și cum o poți deprinde prin exercițiu!

Text: Mihaela Pascari

Atenția la detalii, abilitatea testată constant de recrutori

Atenția la detalii îți permite să-ți îndeplinești task-urile în mod eficient și să oferi calitate activității tale, dar și mai puține erori. Angajatorii apreciază atenția la detalii și o includ în mod explicit în anunțurile de pe eJobs.ro, sub diferite formulări („Ești o fire curioasă, preocupată de dezvoltare în regim autodidact și atentă la detalii pentru a identifica soluții'; „Abilități analitice și o bună atenție la detalii'; 'Hard worker with great attention to details'), atenția fiind considerată o abilitate fără de care nu-ți poți face jobul. Și este testată din CV, greșelile de ortografie și de gramatică, lipsa de organizare a informațiilor sau lipsa de preocupare pentru aspectul prezentării profesionale sunt indicatorii lipsei de atenție la detalii. Potrivit unui studiu realizat de Adecco, 43% dintre manageri descalifică candidații pe baza greșelilor de gramatică. De asemenea, recrutorii pot apela și la teste de personalitate menite să evalueze atenția la detalii. Mulți dezvoltatori software evaluează calitatea noilor aplicanți aruncând o privire pe codul lor sau pe rapoartele de testare înainte de a lua în considerare CV-ul.

Simțul detaliilor fine te ajută în domeniul IT

Atenția la detalii este o abilitate care pare să fie în declin în aceste zile, la fel cum este și concentrarea. Punem mai mult accent pe atingerea rezultatelor, încât omitem detaliile fine. Iar scrierea sau testarea software-ului este complexă. Atât de multe lucruri trebuie să funcționeze corect pentru ca produsul final să poată fi folosit. Prin urmare, a da dovadă de minuțiozitate atunci când lucrezi în acest domeniu este un skill necesar. Iată de ce e important să acorzi atenție detaliilor:

 • Ajută la identificarea nuanțelor și a problemelor minore
 • Arată o mai bună înțelegere a algoritmilor
 • Este utilă în identificarea erorilor din site
 • Conduce la mai puține greșeli

Cum deprinzi atenția la detalii:

Alege să urmezi cursurile de tester în domeniul IT

Probabil că cea mai mare dovadă de atenție la detalii în mediul online este atunci când identifici anumite erori în navigarea pe un site sau pe o aplicație. Și de ce să nu-ți exersezi și educi atenția la detalii într-un cadru organizat?

Spre exemplu, poți apela la Proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020, care te va ajuta să-ți dezvolți abilitățile hard și soft, dar și să le poți pune în valoare în mediul profesional. Atenția la detalii o vei exersa în timpul cursurilor, unde vei învăța cum să descoperi erorile din site-uri și aplicații. De exemplu, în cadrul cursurilor de testare, vei avea Atelier practic în Jira & Testlink și Atelier de Management-ul defectelor: prioritate & severitate.

Proiectul Cursuri IT by eJobs are mai multe etape (cursurile propriu-zise, coaching, consiliere). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să lucrezi alături de ceilalți cursanți, de la care vei putea deprinde anumite tehnici prin care îți poți dezvolta atenția la detalii. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

 • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
 • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
 • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
 • ai absolvit cel puțin 8 clase
 • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
 • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
 • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
 • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Analizează cât de atentă ești la detalii prin răspunsul la aceste întrebări

 • Cum îmi verific munca, pentru a identifica erorile?
 • Fac exercițiul de a verifica munca colegilor?
 • Care e strategia mea pentru a evita greșelile?
 • Ce fac când trebuie să procesez o cantitate imensă de informații?
 • Ce am învățat din ultimul proiect la care am lucrat referitor la atenția la detalii?Pune pe pauză distragerile

Distragerile pot fi de mai multe feluri, de la verificarea rețelelor sociale, la verificarea constantă a e-mailurilor sau a chat-ului. Toate aceste activități te împiedică însă să te concentrezi și îți reduc atenția la detalii. Iată ce poți face pentru a lucra în liniște:

 • Închide telefonul mobil sau folosește o aplicație care îți blochează notificările pentru o anumită perioadă de timp.
 • Pune-ți căștile.
 • Ascultă muzica care te ajută să te concentrezi.Ia-ți timp pentru a lucra în ritmul tău

Ideea de a lucra într-un ritm alert, fără a compromite calitatea se poate dovedi a fi imposibil de aplicat, deoarece acest tip de efort poate fi făcut doar de roboți.
Oamenii cu o mare atenție la detalii, au și o tehnică, aceea de a nu se grăbi, oferindu-și timp pentru a descoperi mai bine cerințele pentru un task, pentru a pune întrebări și pentr a cere feedback intermediar.

„Când vorbim despre atenția la detalii, înseamnă să ai mai mult timp pentru a înțelege și a-ți îndeplini sarcinile într-un ritm mai lent. A crea ceva de calitate înseamnă a reveni asupra lui din nou și din nou pentru a te asigura că este realizat cât mai bine. Cheia stă în a rămâne concentrat, în a lucra în ritmul care-ți permite să fii atent și să eviți distragerile', spune Aima Irfan, redactorul-șef  InsideTechWorld.

Verifică de mai multe ori

Este normal ca anumite aspecte să-ți scape în timp ce lucrezi. De aceea e bine să-ți revizuiești munca pentru a vedea ce detalii ai ratat la prima vedere. Acordă-ți timpul necesar pentru această etapă importantă înainte de deadline-uri.Cere feedback

Atenția la detalii nu este un task individual. Este ok să ceri unei prietene sau unui coleg o privire pe munca ta. De asemenea, poți apela și la tool-uri automate care, de exemplu, îți corectează sau îți identifică erori. Notează feedback-ul primit și ține documentul la îndemână, pentru a te asigura că la următorul proiect nu mai repeți aceleași greșeli.

Într-un mediu cu mulți stimuli vizuali sau auditivi în jurul tău, este normal ca atenția ta la detalii să scadă. Urmează însă câteva practici care te vor ajuta: alege cursurile care te ajută să te dezvolți profesional și personal, pune pe pauză distragerile, ia-ți timp pentru a lucra în ritmul tău și verifică ceea ce ai lucrat. În plus, ai alături prieteni care pot să vină cu o privire limpede asupra a ceea ce ai lucrat. Curaj!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Cariera