Cum corectezi cifoza, rotunjirea exagerată a spatelui?

Cifoza sau ceea ce, popular, descriem ca fiind o „cocoașă', devine tot mai des întâlnită în rândul persoanelor care petrec mult timp la birou, într-o poziție incorectă.

De altfel, denumirea populară pe care a primit-o cifoza are legătură cu semnificația termenului din limba greacă, kyphosis, care chiar asta înseamnă, „cocoașă'. Aceasta e o deformare a coloanei vertebrale, astfel că, la spate, în partea de sus, se poate observa cu ușurință o rotunjire exagerată a musculaturii.

Există mai multe tipuri de cifoză – posturală, congenitală sau cifoza de tip Scheuermann. Aceasta apare la adolescenți din cauza creșterii anormale a coloanei vertebrale și a discurilor.

De regulă, această deformare posturală apare predominant la femei, și mai ales după ce acestea intră la menopauză. Însă devine tot mai prezentă și în rândul persoanelor care petrec mult timp în poziție statică, greșită, de regulă, la birou. În acest caz, vorbim despre cifoză posturală.

În cazul femeilor aflate la menopauză, cifoza apare deoarece se instalează osteoporoza, ceea ce presupune o slăbire a osaturii spatelui.

Cifoza poate fi corectată?

În ceea ce privește cifoza posturală, rigiditatea, durerea de spate, oboseala musculară sunt semnele prin care aceasta începe să-și facă simțită prezența. Bineînțeles, cu cât aceasta se accentuează, și simptomele încep să fie mai pronunțate.

Tocmai din acest motiv, este important să-și creezi un program fizic de întărire a musculaturii și a oaselor, astfel încât să corectezi și să previi o viitoare curbare a spatelui, mai agresivă. Prin aceste exerciții, corpul trebuie reobișnuit cu poziția corectă a spatelui. E important să incluzi, pe o de o parte, exerciții de stretching, pe de altă parte, exerciții de întărire a mușchilor. Ca opțiune de mișcare, în acest caz, eficiente sunt cursurile de Pilates.

De asemenea, mai poți apela la corsete medicinale, care se așază pe spate, sub haine, și care pot fi poziționate în așa fel încât să-ți îndrepte spatele.

Atunci când durerile sunt constante, poți apela la medicamente antiinflamatorii. Este indicat, însă, ca un medic ortoped să pună diagnosticul corect și să-ți ofere tratamentul complet.

Citește și: Pantofii cu toc și afecțiunile coloanei

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate