Cum au reușit fetele AMADEUS să spargă tiparele și să formeze una dintre cele mai originale trupe din Europa

Sunt patru şi mulţi spun că reprezintă „o excepţie frumoasă'… Delicate şi sensibile, abrupt de sincere, nonconformiste, cultivate, distinse, au vrut de la început să fie nişte muziciene… altfel şi au reuşit să spargă tiparele şi să devină una dintre cele mai originale trupe din Europa.

Mărturisesc că pe mine, neştiutorul, un cvartet mă duce imediat cu gândul la o miniorchestră simfonică, la un fel de club muzical select, o lume de sunete vătuite, cu bărbaţi distinşi, grizonaţi, în cămăşi albe şi fracuri negre, care trec încet, meditativi, cu câte o vioară sub braţul stâng.

Astfel încât, cvartetul fetelor Amadeus, un amestec vibrant de tinereţe, sensibilitate, dezinvoltură şi studii universitare de muzică clasică, a fost o surpriză absolută.  şa cum a fost şi atmosfera exuberantă ce le înconjoară, acolo, pregătind următorul lor show de… suflet şi dans: un aer de veselie abia oprită să nu izbucnească, un fel vibraţie plăcută care îţi alungă orice reţinere.

Se râde, se cântă niţel, se vorbeşte pe toate tonurile şi se circulă încolo şi încoace, Andreea şi „mezina' Laura repetă nişte game, în vreme ce Bianca spune ceva despre vioară, dar nu se înţelege mare lucru, iar Paty-Patricia povesteşte altceva ştergând, mângâiat, violoncelul.

Amprenta digitală a muzicii

Vorbesc despre ele alert, viu, fără ezitări, ca şi despre noul concept de spectacol abia lansat, o provocare, spun ele, electrică şi electrizantă, construită din genuri muzicale contradictorii într-un stil fresh, rafinat şi modern, debordând de virtuozitate şi energie.

andreea runceanu, amadeus

Andreea Runceanu

„Am iubit muzica încă de foarte mică, m-am născut într-o familie de muzicieni – mamă violonistă, tată corist, iar verişoara mea, Mihaela Runceanu, una dintre cele mai mari voci ale muzicii româneşti', povesteşte Andreea. Ea a fost prima venită în Amadeus, atunci când a luat fiinţă grupul, în anul 2000, la iniţiativa lui Adi Ordean, care dorea să alcătuiască o trupă de fete exclusiv instrumentală, dar actuală, care să poată îmbina pop-dance-ul cu instrumente electrice diferite.

„Am crescut cântând, întâi cu vocea, apoi cu vioara, iar pasiunea mea s-a transformat în dorinţă şi am plecat de acasă să cuceresc lumea la 12 ani: m-am mutat în Bucureşti ca să urmez vioara la Liceul de muzică «George Enescu», cu gândul să devin o violonistă mare şi să concertez în toată lumea'

Bianca Gavrilescu

Bianca Gavrilescu

„Şi visurile i s-au împlinit pe rând: întâi Conservatorul, apoi intrarea în trupa Amadeus şi turneele prin lume. Aşa cum, de altfel, a fost şi la mine şi la celelalte fete din grup, fiindcă asta am visat toate', adaugă Bianca, „frumoasa cu vioara', care mai ţine să spună ceva şi despre viitorul ei: „Peste 10 ani mă văd cu o familie numeroasă, cu o carieră minunată în muzică, cântând pe cele mai mari scene ale lumii alături de cei mai cunoscuți muzicieni. Simpatic, nu?' Chicoteşte: „De altfel, începutul este făcut: în perioada următoare avem programate multe concerte, videoclipuri noi, plecări din ţară și sperăm să lansăm cât de curând un nou album'.

Patricia Cimpoiasu

Patricia Cimpoiașu

„Eu nu m-am gândit niciodată la ce fac mâine, ci la ce îmi doresc să fac mai departe de mâine… Tot timpul apar şi piedici, dar reuşesc să mă redresez foarte repede şi găsesc tot timpul soluţii', râde Patricia. Apoi continuă: „Uite, Amadeus mi-a adus câte puţin din toate, dar tot ce realizez cu adevărat este că mi-a adus forţă, multă bucurie în suflet, multe satisfacţii, oportunităţi şi oameni frumoşi în jurul meu.

Peste câţiva ani, sunt convinsă că voi fi la fel de energică şi sportivă ca acum, voi fi o femeie cu multe responsabilităţi profesionale şi personale, iar Amadeus va fi mai mult decât un cvartet renumit din România, va fi renumit ca brand internaţional'. „Oricum, uite, eu cred că drumul celor care vor să îşi construiască o carieră muzicală este unic precum amprenta digitală individuală.

Un cvartet la… majorat

Laura Lazar

Laura Lazăr

„Calităţile pe care eu le consider cele mai importante sunt autenticitatea (amprenta personală), transparenţa (să fii tu însuţi), să fii convingător, să crezi în tine, să transmiţi emoţie, dragoste şi fericire. Pentru mine, muzica a fost dintotdeauna forţa interioară pe care mă pot baza şi care îmi scoate în evidenţă puterea de a nu renunţa. Mai ales acum, că sunt parte dintr-un proiect care se distinge prin unicitate şi eleganţă şi că mă simt
norocoasă şi mândră că m-am alăturat acestei echipe', intervine decisă şi Laura.

Andreea Runceanu, Bianca Gavrilescu, Patricia Cimpoiaşu şi Laura Andreea Lăzărescu sunt astăzi cele patru „fete Amadeus', grupul care a cucerit rapid publicul din România şi apoi pe cel internaţional şi care, în 17 ani de prezenţă pe scenă, are în palmares peste 800 de spectacole în ţară şi peste hotare.

De la rece la electric

„Eu m-aş descrie mai degrabă ca un om pasionat de ceea ce face decât o vedetă. Dorinţa mea este ca prestaţiile noastre să fie performante, să îmi aducă împlinire şi să îmi dea posibilitatea să mă exprim, oferind pe scenă tot ceea ce am mai bun', spune din nou Laura Lazăr, iar Andreea adaugă: „Dacă zice cineva că drumul spre o carieră în muzică este uşor, minte.

Vezi, de multe ori evităm să vorbim despre momentele în care stai mult mai mult în sala de repetiţii decât apuci să stai pe scenă, despre orele de studiu, despre uşile închise când eşti abia la început…'. „E un adevăr, să ştii', spune tot Laura, cea mai vorbăreaţă: „Amadeus a încercat dintotdeauna să aducă autenticitate şi calitate în apariţii complexe, iar fiecare zi a noastră este una plină de culoare şi muzică, zâmbete şi voie bună. Suntem energice, pozitive, creative şi haioase'.

„Ca în orice alt domeniu, munca şi talentul sunt esenţiale, cred eu', intervine Bianca. „Într-o trupă de succes cum este Amadeus, trebuie să depui multă muncă, dar şi pasiune, trebuie să ai multă răbdare şi înţelegere şi pe scenă, şi în afara ei. Eu mă bucur să văd că muzica evoluează. Chiar dacă asta înseamnă să renunţi la unele lucruri şi să introduci altele noi, muzica va fi întotdeauna frumoasă.

Suntem în era tehnologiei, deci cumva am fost împinşi de la spate să ne adaptăm lumii din jur. Deşi am înlocuit instrumentele reci cu cele electrice, asta nu ne împiedică să cântăm muzică bună în continuare. Acesta a fost de altfel şi gândul cu care am plecat în această călătorie minunată spre a cuceri lumea: dorinţa de a le arăta celor din jur ce magie poate să creeze fiinţa umană.

Cu pasiune, talent şi multă muncă poţi atinge sufletul unui om cântând o singură notă. Asta mi se pare cea mai mare realizare a unui artist'.

„Gândim mai departe de azi'

„Eu spun despre mine că sunt o persoană mult prea senzorială, iar acest lucru mă face să cred că aşa cum eu trăiesc atât de intens toate aceste clipe, la rândul meu pot impresiona şi alina sufletul altor oameni. Le pot împărtăşi toate trăirile mele prin muzica pe care o cânt cu emoţie şi din suflet', spune Patricia.

„Ştiu că simt asta din copilărie, când, după ce am stricat jumătate dintre pantofii mamei, am zgâriat parchetul proaspăt pus dansând şi cântând în faţa oglinzii, ai mei n-au mai stat prea mult pe gânduri şi, pentru ca să îmi consum toată această energie şi pasiune într-un mod ceva mai… organizat, au cerut sfatul unui profesor de muzică. La mai puţin de o săptămână, pianina era deja instalată în salonul casei noastre… Bineînţeles, cu alte noi zgârieturi pe parchet pentru că spectacolul de-abia atunci începea…'

Râd toate, iar Andreea adaugă concluziv: „Secretul, cred eu, e să reuşeşti să le aduci bucurie oamenilor prin ceea ce le dăruieşti. Startul e greu, poate dezamăgitor pentru un artist talentat pe care încă nu îl cunoaşte lumea'.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Marooni

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete