Cum arată sânii perfecți?

Din 1962 când a fost făcută prima augmentare mamară de către chirurgii plasticieni americani T. Cronin și F. Gerow, milioane de femei au apelat la implanturile mamare pentru că este o intervenție care rezolvă multe aspecte dismorfice ale sânilor și totodată foarte multe complexe.

De ce este importantă pentru femei augmentarea mamară? Motivațiile sunt puternice, căci de fapt, operația de mărire a sânilor, oricât ar părea de greu de crezut, îmbunătățește încrederea în sine, starea interioară de bine, crescând și calitatea vieții. „Sunt multe femei care au sânii extrem de mici și am înțeles profund motivația lor în ziua în care o tânără superbă, inteligentă, educată, mi-a spus: eu nu vreau sânii mari, eu vreau să am sâni, nu pot merge la plajă în costum de baie, trebuie să port mereu un tricou'. De asemeanea, sunt tinere mame care au născut și după încheierea alăptării, au rămas cu sânii foarte căzuți și cu volumul extrem de mic sau sunt multe cazuri de femei cu o asimetrie foarte mare între cei doi sâni – unul fiind dezvoltat normal, iar celălalt foarte mic. Tot așa cum am întâlnit și doamne mai în vârstă, care și-au dorit o viață întreagă să aibă sânii mai mari, iar după ce și-au crescut copiii mari, și-au împlinit și acest vis apelând la implanturile mamare', explică dr. Ina Petrescu, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, doctor în Științe Medicale și membru al Asociației Chirurgilor Plasticieni din România.

„Implantul de aur'
Însă, adaugă medicul, totul cu măsură. Cât de mari adică, să fie sânii? Acolo funcționează nu doar criteriul estetic ci și cel pur medical. Forma perfectă nu înseamnă neapărat și foarte mare. Aproape întotdeauna, un volum mare al implantului, de peste 400 cm3, va avea repercursiuni nedorite: atrofierea țesuturilor (pielea, grăsimea, glanda mamară și mușchiul pectoral) cu evidențierea implantului sau sânii se pot lasă mult mai repede și dau dureri ale spatelui și coloanei, iar reintervențiile pentru aceste probleme lasă adesea cicatrici suplimentare. „În ceea ce privește volumul, pot spune că „implantul de aur' este de 300 cm3, fie că are formă rotundă, fie anatomică. Augmentarea mamară presupune o bună planificare a operației: alegem împreună implantul în funcție de multe criterii: dacă sânul este mic și pacienta slăbuță, atunci vom alege un implant anatomic pentru a asigura o formă naturală a șanului. Dacă sunt suficiente țesuturi care să acopere implantul, atunci vom alege formă rotundă, care are avantajele ei (nu mai există riscul de rotație, sânii sunt mai moi) cu rezultate excelente. Este foarte importantă și profesia: dacă ai un job cu muncă fizică, dacă ești antrenoare de fitness, sau maseuză sau îți place să faci sport intensiv (brațe, pectorali) atunci implanturile vor fi puse sub glanda mamară', adaugă chirurgul estetician.

8 din 10 reconstrucții ale sânului se fac cu implant
Operația de mărire a sânilor are însă și anumite riscuri pentru că deși implanturile mamare sunt biocompatibile cu organismul uman, sunt totuși niște proteze de dimensiuni mari. Cea mai frecvent întâlnită (în doar 5%din cazuri) este contractura capsulară, o îngroșare a capsulei formate în mod normal în jurul implantului, care poate produce deformarea sânului. Alte efecte adverse mai pot fi: sâni dureroși, modificări ale sensibilității mamelonului (care pot dura până la un an) dar și ruptura implantului, bineînțeles în cazul implanturilor de calitate inferioară. „Deși cea mai rară, cu un risc calculat de 1:38000 este însă apariția limfomului care se poate dezvolta în capsula din jurul implantului. Deși riscul este foarte mic, toate femeile care au implanturi mamare au obligația să efectueze anual o ecografie mamară, care este noninvazivă și nedureroasă, investigație care are și rol de screening pentru cancerul mamar, descoperind și nodulii suspecți. De aceea nu trebuie să ne temem de implantele mamare, un argument în plus fiind acela că 80% din totalul reconstrucțiilor de sân se fac cu implant mamar', spune dr. Petrescu

2 luni bustieră și 6 luni dormit pe spate
Este bine de știut că mărirea sânilor nu afectează alăptarea pentru că implantul se pune într-un buzunar fie sub mușchiul pectoral, fie sub glanda mamară, însă medicii nu recomandă intervenția femeilor care își doresc să aibă un copil în viitorul apropiat (un an de la operație). „Intervenția este relativ simplă, se face bineînțeles sub anestezie generală și durează în medie doar o oră. Însă după operație vine partea grea pentru că trebuie respectate cu strictețe câteva recomandări: în primul rând pacienta are nevoie de ajutor în primele zile, iar treburile casnice să fie făcute de altcineva, ea trebuie să poarte bustieră în permanență timp de 8 săptămâni (va fi dată jos la duș), să doarmă pe spate în primele 6 luni (da, după 6 luni se poate dormi pe burtă!), să evite complet efortul fizic, căratul greutăților în primele 2 luni, primele exerciții cardio se pot face după 3 săptămâni (doar mers pe bandă, inclusiv în pantă) iar la 2 luni se pot relua progresiv și celelalte exerciții fizice. De ce toate acestea? Pentru a evita complicațiile nedorite: expunerea implantului, infecția, hematomul, deplasarea implantului- toate aceste necesitând reintervenția. Pentru că un rezultat care se menține multă vreme femeia trebuie să nu aibă variații mari ale greutății (în plus sau minus). Și da, se poate zbura cu avionul – implanturile nu se sparg la altitudine- însă recomandarea este că acest lucru să se facă după 2 săptămâni pentru zboruri scurte și 6 săptămâni pentru curse lungi', mai adaugă dr. Ina Petrescu, al cărei principal domeniu de excelență îl reprezintă chirurgia sânului.

Foto: Shutterstock

Citeste și:

Dr. Călin Doboș: „În lume, 40 de milioane de femei au implanturi mamare'

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate