Cum arată cancerul de piele. Cele mai comune tipuri de cancer

Știați ca cea mai frecventă formă de cancer este cancerul de piele? Atenție! Numarul cazurilor este în continua creștere. Poate fi stopat daca este depistat la timp.

Cancerul de piele poate afecta pe oricine, la orice vârsta. Cel mai frecvent apare la persoanele care au peste 50 de ani sau la cei care s-au expus excesiv la soare. Cazurile de cancer de piele sunt grave, iar cazurile de melanom – cea mai agresiva forma de cancer de piele – sunt dramatice, întrucât depistate tardiv, șansele de supraviețuire sunt infime.

Daca pâna acum câțiva ani medicii nici nu se uitau la alunițele tinerilor, acum studiaza cu atenție chiar si alunițele copiilor de 7-8 ani. Iată, așadar, cum arată cancerul de piele.

Melanomul

cum arată cancerul de piele

Este cel mai periculos cancer de piele. Poate sa apara la orice vârsta, spre deosebire de alte tipuri de cancer care afecteaza cu predilecție vârstnicii. Se prezinta ca o leziune închisa la culoare sau cu margini neregulate, ori care prezinta numerase culori care se modifica de-a lungul timpului, ori ca un nodul roz sau roșu cu o creștere rapida în dimensiuni. Poate determina metastaze, în consecință necesita intervenție rapida.

Carcinomul bazocelular

cum arată cancerul de piele

Este cea mai frecventa forma de cancer de piele, dar este cel mai puțin periculos. De obicei, se prezinta ca un nodul de culoarea pielii, cu o margine stralucitoare, perlata, ca o rana care nu se vindeca sau ca un nodul cu o crustă la suprafață ce crește încet în timp. Daca este lasat netratat, poate ulcera și poate invada țesuturile profunde.

Carcinomul scuamocelular

cum arată cancerul de piele

Este cea de-a doua cea mai frecventa forma de cancer de piele, care apare pe zone care au fost expuse excesiv la soare, cum ar fi fața sau scalpul. Se
prezinta ca un nodul cu o crusta pe suprafață, care poate crește rapid și poate ulcera și supura. Se poate răspândi rapid, în special daca este localizat la nivelul buzelor, al urechilor și al degetelor sau daca apare la pacienți imunocompromiși.

Keratoza actinică

cum arată cancerul de piele

Afecteaza în mod frecvent persoanele de vârsta mijlocie sau  vârstnicii, localizându-se pe zone expuse excesiv la soare, cum ar fi fața, gâtul, urechile, fața dorsală a mâinilor și scalpul. Se prezinta ca o placă de culoare roșu-brun, aspră. Aceste leziuni sunt precanceroase; în 10-15% din cazuri se pot
transforma în carcinom scuamocelular, în consecință ar trebui tratate pentru a preveni progresia.

Verificați-vă piele pentru leziuni care:

Își schimba dimensiunea, culoarea și/sau forma;

Se diferențiază de restul leziunilor (semnul „rățușca cea urâta');

Sunt asimetrice sau au margini neregulate;

Sunt aspre (uneori, puteți să simțiți leziunile înainte ca ele sa devina vizibile);

Prezintă multe culori pe suprafață;

Sunt pruriginoase;

Sângerează sau supurează;

Au aspect perlat;

Arată ca o rană, dar nu se vindecă.

Citeste si

Carcinomul cutanat este cel mai frecvent cancer de piele. Este mai puțin periculos decât melanomul, dar apare mult mai des

Ce presupune chirurgia Mohs? Metoda modernă pentru tratarea cancerului de piele

Cum te ajută consumul de broccoli să lupți împotriva cancerului de piele

Autor: Florentina Mușat

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din #NUcancerului