Cum ajuta electrocardiograma în prevenția bolilor de inimă

Electrocardiograma sau EKG-ul este un test rapid, nedureros, non invaziv, extrem de util în detectarea rapidă a problemelor de inimă și în monitorizarea funcției acesteia. Nu există riscuri și nu necesită pregătire anterioară. 

Ce măsoară un EKG? Cel mai simplu, acesta măsoară și înregistrează activitatea electrică a inimii prin intermediul unor senzori plasați la suprafața toracelui. El de poate oferi informații importante despre funcționarea inimii (cum ar fi frecvența cardiacă sau funcționarea mușchiului inimii în parametri anormali). Poate fi efectuat și în condiții de stres (în timpul exercițiului fizic) pentru investigarea unor probleme ce apar doar în acest context.

Este una dintre cele mai comune teste efectuate la orice internare în spital sau consult cardiologic, tocmai datorită importanței sale în a diagnostica rapid o serie largă de afecțiuni cardiace, printre care aritmii (bătăi neregulate ale inimii, tulburări de ritm cardiac), boala coronariană (subțierea sau blocarea ramurilor arteriale ale inimii), responsabilă de angina pectorală și infarctul miocardic, detecția unor infarcte miocardice suferite anterior, cardiomiopatii (probleme structurale ale cavităților inimii, determinate de subțierea sau îngroșarea pereților inimii) dar și monitorizarea funcționării dispozitivelor implantabile (pacemakere cardiace).

EKG-ul se efectuează la orice pacient care prezintă simptome precum dureri în piept (angina pectorală), amețeli, confuzie, vertij, palpitații, puls rapid, dificultate în respirație, slăbiciune și fatigabilitate. 

Chiar și la pacienții care nu au astfel de simptome, dar au istoric familial important de boli cardiace, se recomandă efectuarea unei electrocardiograme ca test de screening pentru identificarea unor astfel de afecțiuni în stadii precoce.

Cel mai mare beneficiu al utilizării EKG-ului ca test de screening îl reprezintă prevenția evenimentelor cardiovasculare majore, precum infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral și moartea subită la pacienții care nu au niciun fel de simptom de boală cardiovasculară, mai ales în cazul pacienților aflați la risc crescut.

Dacă medicul tău va observa ceva anormal sau neregulat pe EKG, îți va recomanda efectuarea unor investigații suplimentare, cum ar fi testul de stres, pentru a observa modul în care inima tolerează efortul fizic, angiografia coronariană pentru identificarea unor blocaje/ constricții în sistemul arterial sau o ecocardiografie, ce vizualizează camerele inimii, valvele, pereții și vasele de sânge. De asemenea, există sisteme de EKG portabile, care ne ajută cu monitorizarea permanentă, în timp real, pentru 24 de ore a activității cardiace (Holter EKG).

Studiile arată că EKG-ul se utilizează ca test de screening în prevenția bolilor cardiace la adulții cu risc crescut, dat de un ansamblu de factori, printre care enumerăm sexul masculin, vârsta înaintată, tensiunea arterială crescută, fumatul, dislipidemia (nivelul anormal al lipidelor serice – colesterol și trigliceride), obezitatea, sedentarismul. Anomaliile pe EKG-ul în repaus sau exercițiu se corelează cu risc ridicat de evenimente cardiovasculare.

Echipa de medici de la clinica Physiomedica din Cluj-Napoca vă așteaptă pentru investigații complete de cardiologie, mai ales că vă puteți programa cu bilet de trimitere CNAS. Dr. Radu Roșu, medic primar cardiolog, va discuta cu dvs. toți pașii necesari în diagnosticul și tratamentul bolilor de inimă. Dacă ați avut diverse simptome care ar necesita vizita la un specialist, sau poate aveți un istoric familial de boli cardiace și vreți să fiți precauți, noi ne concentrăm pe a vă satisface nevoile și a vă îmbunătăți starea de sănătate.

Medicii noștri au experiența necesară, profesionalismul, empatia și dedicarea, elemente cheie în relația cu pacientul și oferirea celei mai bune scheme de prevenție și tratament.  Nu uita că la clinica noastră aveți parte de o multitudine de servicii medicale, printre care ortopedie-traumatologie, ortopedie pediatrică, stomatologie de copii și adulți, pediatrie, medicină sportivă, medicină fizică, recuperare și balneologie. Vă așteptăm cu drag la o programare la Physiomedica, acolo unde nevoile dvs. sunt ascultate și împlinite cu expertiză și pasiune.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial