Cum afectează pantofii cu toc înalt sănătatea coloanei vertebrale pe termen lung?

Primii pantofi cu toc înalt au fost purtați în secolul al XV-lea la Veneția. Unii spun că au fost purtate de femeile aristocrate ca simbol al statutului, în timp ce alții spun că au ținut picioarele uscate în zonele inundate.

Potrivit Forbes, în secolul al XVI-lea, tocurile au prins în Franța după ce Caterina de’Medici a încălțat o pereche pentru nunta cu Henric al II-lea, în 1533. Și nu doar femeile le purtau. Ludovic al XIV-lea le-a purtat pentru a compensa înălțimea lui modestă.

La început, doar femeile din clasele superioare au purtat pantofi cu toc înalt, dar până în epoca victoriană, femeile de toate clasele purtau tocuri înalte pentru a nu-și târî rochiile pe pământ. În zilele noastre, majoritatea femeilor care poartă tocuri înalte nu poartă rochii lungi. În plus, comunitatea medicală are acum o mai bună înțelegere a riscurilor pentru sănătate, inclusiv efectele biomecanice adesea ireversibile ale încălțămintei cu toc înalt.

Studiile au arătat în mod repetat că femeile cu tocuri înalte sunt percepute ca fiind mai atractive decât femeile care poartă încălțăminte plată, atât de bărbați, cât și de femei. Tocurile înalte oferă femeilor un mers mai feminin. Tocul înalt face pasul femeilor mai scurt și crește rotația și înclinarea șoldurilor femeilor.

Cum afectează pantofii cu toc înalt sănătatea coloanei vertebrale pe termen lung?

Tocurile înalte sunt renumite pentru disconfortul și efectele asupra sănătății coloanei vertebrale, dar acest lucru nu împiedică femeile să le poarte. Pentru multe femei, purtarea unei perechi de tocuri înalte este încălțămintea perfectă pentru a completa o ținută.

Unele femei poartă tocuri înalte zilnic. Unele studii au arătat că tocurile înalte pot afecta sănătatea coloanei vertebrale pe termen lung, pe lângă alte părți ale corpului, cum ar fi șoldurile și genunchii.

Cercetările arată că tocurile înalte modifică alinierea naturală a coloanei vertebrale. Purtarea unei perechi de pantofi cu tocuri înalte aduce viitoare dureri de spate. Corpul va încerca să compenseze dezechilibrul cauzat de călcâie prin flexia sau îndoirea coloanei vertebrale și a șoldurilor.

Pentru a menține echilibrul corpului, mușchii gambei, spatelui și șoldului devin tensionați. Tensiunea musculară poate provoca oboseală și efort. Purtarea zilnică a tocurilor înalte poate duce la probleme de aliniere care afectează ligamentele din spate, articulațiile și discurile vertebrale.

Efectele pe termen lung ale tocurilor înalte includ modificări ale anatomiei umane. Purtarea tocurilor înalte poate provoca îngroșarea tendoanelor și scurtarea mușchilor gambei. Un studiu a arătat că purtarea de tocuri înalte pentru perioade lungi de timp poate determina coloana vertebrală să devină hiperlordotică.

O coloană hiperlordotică este cea care are prea multă curbură în zonele lombare sau cervicale ale coloanei vertebrale. Acest lucru poate fi dureros din cauza tensiunii care este pusă pe partea inferioară a spatelui și a picioarelor. În plus, spondilolisteza (o afecțiune în care un os din spate alunecă înainte peste osul care se află dedesubt) se poate dezvolta din purtarea frecventă de tocuri înalte.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate