Cum afectează molarii de minte sănătatea orală?

După ce dinții de lapte cad în timpul copilăriei, ies cei permanenți, inclusiv al treilea set de molari, molarii de minte. Este destul de comun, totuși, ca aceștia din urmă să nu reușească să iasă din gingii sau să o facă doar parțial.

Când acești molari nu apar pentru că sunt blocați de alți dinți, se numesc molari de minte impactați, potrivit Mayo Clinic. Uneori, molarii de minte afectați sunt foarte durerosi, dar alteori nu și nu pot cauza probleme imediate. Cu toate acestea, chiar dacă nu doare, ar putea cauza probleme de sănătate orală o dată cu înaintarea în vârstă.

În orice moment între 17 și 25 de ani, al treilea set de molari ar trebui să erupă. Adesea, măselele de minte cu probleme apar atunci când aceștia nu au suficient spațiu pentru a apărea sau a se dezvolta normal, de obicei pentru că sunt blocați de alți dinți, astfel încât erup parțial (unde o parte din dinte este vizibil).

Cum afectează molarii de minte sănătatea orală?

Indiferent dacă molarii de minte sunt afectați parțial sau total, dacă dinții nu au suficient spațiu pentru a ieși și a se dezvolta complet, ei pot crește în unghiuri ciudate, cum ar fi spre spatele gurii sau spre al doilea molar. Ei pot rămâne chiar blocați în osul maxilarului, apăsând pe os și nervii din jurul acestuia sau se pot răsuci. Cei parțial afectați sunt, de asemenea, foarte greu de curățat, astfel încât placa și tartrul se pot acumula destul de ușor, provocând infecții, gingivite și alte probleme.

Iată care sunt simptomele molarilor de minte impactați:

  • Durere prelungită a maxilarului
  • Umflare în jurul maxilarului
  • Dificultate ocazională în deschiderea gurii
  • Gingii sensibile sau care sângerează în jurul spatelui gingiilor
  • Un gust neplăcut în gură
  • Respirație urât mirositoare
  • Dureri de cap prelungite care par să provină din maxilar
  • Ganglioni limfatici umflați în gât

Aceste simptome pot indica, de asemenea, complicații suplimentare cu molarii de minte care sunt afectați, cum ar fi infecția, deteriorarea maxilarului sau a altor dinți, bolile gingiilor sau cariile dentare. Dacă există simptomele de mai sus, recomandarea medicilor este îndepărtarea acestora.

Ignorarea simptomelor sau neîndepărtarea molarilor de minte pot fi destul de dăunătoare sănătății orale pe termen lung. Dificultatea de îndepărtare a plăcii poate provoca o infecție numită pericoronită, care poate cauza gust neplăcut, respirație urât mirositoare, durere, umflare și dificultăți în deschiderea gurii.

Cariile dentare și gingivita pot rezulta, de asemenea, din molarii de minte impactați, ceea ce poate duce la forme mai severe de boli ale gingiilor și pierderea dinților. Dacă molarii de minte sunt afectați, se poate forma un chist, un abces sau chiar o tumoare benignă sub sau în apropierea dintelui, provocând leziuni ale maxilarului, nervilor și dinților.

În cazul în care se întâmplă acest lucru, chirurgul dentist poate avea nevoie să îndepărteze țesutul și chiar osul pentru a remedia problema. În cele din urmă, molarii de minte impactați pot deteriora sau împinge molarii de lângă, provocând leziuni sau nealinierea dentară.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate