Ingrediente
600 g file de cod sau de salau, fara piele
50 g de faina, amestecata cu putina sare
1 ou mare, batut usor
200 g de pesmet
2 linguri de ulei
400 g mazare, decongelata
1 cubulet de unt
1 fir de ceapa verde
1 fir de usturoi verde (sau 3-4 catei de usturoi)
1 legatura mica de patrunjel, tocata fin
1 legatura de menta
cartofi, pentru servit (optional)
1. Preincalzeste cuptorul la 6/200°C. Amesteca pesmetul cu patrunjelul si asezoneaza. Da fiecare bucata de peste prin oul batut, trece-o prin pesmet, da-o iar prin ou, apoi din nou prin pesmet. Incinge uleiul intr-o tigaie si prajeste pestele la foc potrivit timp de 5-6 min, intorcandu-l, pana e bine rumenit. Apoi pune pestele intr-o tava tapetata si coace la cuptor 10-12 min.
2. Topeste untul intr-o cratita, adauga ceapa verde si usturoi, si caleste 2-3 min. Adauga mazarea si 3 linguri de apa si lasa sa fiarba 4 min, amestecand. Adauga menta, apoi zdrobeste usor cu un zdrobitor de cartofi. Serveste cu peste si piure de cartofi cu sos de rosii.