Criza alimentară care va urma în 2023 va fi fără precedent

Estimările tuturor specialiștilor spun că va urma o criză alimentară în 2023 pe care nu o putem compara cu nimic din istoria recentă, pentru că parametrii vieții sunt complet diferiți.

Pandemia, războiul din Ucraina și haosul care a urmat în lanțul de aprovizionare au dus la creșterea prețurilor tuturor alimentelor, de la grâu și ulei de floarea soarelui până la cele mai banale fructe și legume. În timp ce lanțul de aprovizionare al alimentelor din întreaga lume a lucrat cu sincope de la începutul pandemiei de COVID-19 în 2020, problemele au fost agravate de războiul dintre Rusia și Ucraina, doi mari exportatori de grâu din întreaga lume. Acest lucru a contribuit la inflația alimentară care îi lovește în mod deosebit pe cei mai vulnerabili, potrivit Mercy Corps, o organizație umanitară care distribuie ajutor celor nevoiași la nivel global.

Creșterea vertiginoasă a prețurilor la alimente în 2022 a însemnat scăderea puterii de cumpărare.

Luna trecută, Ucraina și Rusia au ajuns la un acord intermediat de Națiunile Unite și Turcia care permite Ucrainei să repornească exporturile de cereale din Marea Neagră. Acest acord a oferit o oarecare ușurare piețelor globale: Indicele prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură – care urmărește un coș de produse comerciale obișnuite – urmând să scadă pentru cumpărătorul de rând, după ce acesta a atins un nivel record în prima jumătate a anului 2022.

Criza alimentară 2023: este puțin probabil ca scăderile prețurilor să ajungă imediat la consumatori.

„Deși multe prețuri la alimente au scăzut în ultimele săptămâni, unele revenind la nivelurile de dinainte de război, piețele vor continua să fie volatile și chiar dacă prețurile globale vor scădea, piețele locale s-ar putea să nu facă ajustări ale prețurilor de acum încolo', a spus expertul ONU.

Asta înseamnă că urmează un nou capitol în criza alimentară care ar putea crește din nou prețurile. Iată cum s-ar putea schimba criza alimentară – în rău – în 2023.

Anul acesta, este o problemă de logistică. Anul viitor, ar putea fi o problemă de aprovizionare

  • Criza alimentară din acest an se datorează în mare parte unei perturbări logistice legate de problemele legate de transportul cerealelor ucrainene și rusești în afara țărilor. Dar anul viitor, aprovizionarea cu alimente ar putea fi în pericol.
  • Invazia Ucrainei de către Rusia, lansată pe 24 februarie, a perturbat sezonul de semănat din primăvară în aprilie și mai. Un alt ciclu de semănat are loc din septembrie până în noiembrie. Lanurile și ogoarele sunt bombardate zilnic.
  • În iulie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a scris pe Twitter că recoltele ar putea fi reduse la jumătate în acest an din cauza războiului. „Recolta din Ucraina din acest an este amenințată să fie de două ori mai mică', a scris Zelenskyy pe Twitter.
  • Într-un raport din 17 august, firma de consultanță McKinsey a prognozat o scădere bruscă a recoltelor: se estimează că producția de cereale a Ucrainei, cum ar fi grâul, va scădea cu 35% până la 45% în următorul sezon de recoltare.
  • „Conflictul în curs interferează cu capacitatea fermierilor de a pregăti câmpurile, de a planta semințe și de a proteja și fertiliza culturile, ceea ce va duce probabil la volume și mai mici în sezonul următor', a scris McKinsey în raportul despre securitatea alimentară globală pe fondul războiului din Ucraina și impactul schimbărilor climatice.
  • Conform prognozelor, recolta Ucrainei (principalul furnizor al Europei) va fi cu 30 până la 44 de milioane de tone sub nivelul normal.

Creșterea prețurilor la îngrășăminte și schimbările climatice contribuie la șocul ofertei

Rusia a reprezentat aproape o cincime din exporturile de îngrășăminte din 2021, dar războiul din Ucraina a provocat perturbări severe ale aprovizionării cu nutrienți pentru culturi. Prețurile ureei, un îngrășământ cu azot obișnuit, s-au dublat față de acum un an, drept urmare, fermierii din întreaga lume folosesc mai puțin îngrășământ.

„Se așteaptă ca lipsa îngrășămintelor și prețurile mai mari la îngrășăminte vor reduce randamentele în țările care depind în mare măsură de importurile de îngrășăminte, cum ar fi Brazilia. Acest lucru va scădea probabil și mai mult volumul cerealelor pe piața mondială', a scris McKinsey în raportul său.

„Fermierii cu care lucrăm în Guatemala nu au reușit să investească în următorul ciclu de producție fie pentru că nu își permit să cumpere îngrășăminte și alte materiale plastice pentru sistemele de irigare, fie pentru că nu găsesc inputuri agricole pe piață', a spus McKenna.

Având în vedere că șocurile asupra agriculturii și aprovizionării vin într-o perioadă de condiții climatice extreme, inclusiv secete severe în Europa și inundații în Australia, McKinsey se așteaptă ca următoarea criză alimentară să fie mai gravă decât cea din 2007 până în 2008 și din 2010 până în 2011.

„Conflictul din Ucraina zguduie piloni importanți ai sistemului alimentar global într-un context deja precar', a spus expertul.

Citeste și:

DOSAR SPECIAL: Ciuma sau MOARTEA NEAGRĂ a fost cea mai cumplită molimă a omenirii

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri