Cristina Ciobanu: “În spatele unui bărbat puternic stă o femeie și mai puternică”

Chairman IUBCCI UAE și Președinte Camera de Diplomație Comercială România cu Emiratelor Arabe Unite, Cristina Ciobanu vorbește despre oportunitățile și provocările unei cariere în care inteligența, diplomația și faptele sunt cele mai apreciate cărți de vizită.

Cristina, mai putem spune că este o lume a bărbaților? Cum se vede lumea din perspectiva ta de expert în diplomația comercială?
Îmi aduc aminte de o carte pe care am citit-o în liceu și care mi-a schimbat complet percepția de adolescentă: „Patul lui Procust'. Să realizezi ca adolescent că încercăm să încăpem într-o cutiuță cu niște dimensiuni false – impuse de o societate pe care tot noi, oamenii, o creionăm – nu e puțin lucru. Nu pot să spun că din acel moment am devenit vreo militantă pentru drepturile femeii, ci am devenit mult mai conștientă și asumată în ceea ce privește drumul meu în viață. Pentru mine, societatea nu a fost cea care mi-a pus bariere, ci mi-a creat oportunități. Acolo unde au fost piedici, eu am văzut provocări. Nu am perceput niciodată societatea, în accepțiunea sa globală, ca fiind una a bărbaților pentru că, dacă aș fi făcut asta, cu siguranță nu aș fi ajuns în punctul profesional în care mă aflu. Este adevărat că societatea a dus o luptă grea pentru egalitatea dintre sexe și că încă ne mai lovim de inegalități. Dar, în loc să le dăm putere, mai bine acționăm noi diferit prin tot ceea ce facem zi de zi și astfel sunt sigură că vom schimba automat viitorul. De când lucrez și locuiesc în Emiratele Arabe Unite am învățat cum o societate bazată pe niște reguli complet diferite de ale noastre a avut puterea să schimbe cutume vechi. În Dubai, de exemplu, promovarea femeii este nu doar la nivel declarativ, ci practic. Există multe femei emirati care ocupă poziții-cheie. Avem multe femei, în general, în funcții importante. La evenimentul organizat de noi în octombrie anul trecut, „High End Congress of Diplomacy', doamna Arshi Ayub Mohamed Zaveri, CEO – Senior Advisor Royal Family Offices UAE a fost unul dintre invitații de marcă pe care i-am avut. În plus, ca între noi, doamnele, nu este o vorbă valabilă la nivel mondial conform căreia în spatele unui bărbat puternic stă o femeie și mai puternică?
Eu obișnuiesc să formulez altfel: o femeie puternică stă alături, în spatele sau în fața unui bărbat puternic, depinde de context și de situație. Așadar, lumea din perspectiva mea este ca o mare carte cu pagini încă nescrise. Doar de noi depinde ce anume vrem să scriem în aceste pagini.

Care a fost parcursul tău profesional? Diplomația este un domeniu-miraculos, deopotrivă ofertant, dar și provocator…
Începuturile de drum în sistemul Cameral Bilateral au fost materializate cu anul 2012, în calitate de Președinte al Camerei De Comerț Bilaterală România-Estonia. În anul 2020 am considerat oportun să preiau Președinția Camerei de Diplomație Comercială cu UAE, în această calitate am acceptat propunerea de a înființa IUBCCI UAE.

Etichetele diplomatice sunt diferite de la țară la țară?
Conduita diplomatică este o știință. Așa cum Casele Regale au un cod și toți membriii îl deprind încă de mici, tot așa și în diplomație. Oricât de bine pregătit ești, oricât de multă știință deții, pentru a activa în domeniul diplomației trebuie să înveți. Să înveți în cel mai mic detaliu: de la formele de politețe până la modul de a ține un discurs. Vă dați seama că într-un fel te comporți sau te îmbraci în prezența oficialilor din Japonia și în alt fel în prezența celor din Canada. Dar există un liant: bunul simț. Diplomația fără bun simț nu există. Nu poți doar învăța precum un papagal: acolo stai în stânga și nu tușești sau dincolo pui o rochie neagră și zâmbești elegant, aplecând capul puțin spre dreapta. Bunul simț în diplomație presupune că atunci când studiezi regulile fiecărei țări, culturi și nații, pleci de la respectul față de acel popor. Îi înveți istoria, ca să îi înțelegi tradițiile. Să știi de unde vine și ce semnificație are faptul că nu dai mâna cu X sau te înclini în fața Reginei. Diplomația este complexă, minunată, este un univers care, dacă îl înțelegi, te transformă ca om și te face să simți că ai accesat o librărie universală.

Cum este viața unei femei din România într-o țară din Emirate? Care sunt cele mai mari provocări?
Viața unei femei din România într-o țară din Emirate este ca viața unei femei din România în orice țară: adaptată la cultură, dar ancorată în prezent. Dubai este un emirat în care doar 10% sunt emirateni. Restul sunt oameni din toată, dar toată lumea. Iar această interculturalitate îmi oferă, cred, cel mai mare cadou zilnic. Pentru că pot cunoaște oameni pe care i-aș fi cunoscut doar dacă aș fi călătorit în toate țările de pe glob. Și de la fiecare ai ceva de învățat. Nu pot vorbi de mari provocări. Aș vorbi de oportunități. Iar pe acestea vreau să le ofer la rândul meu prin toate Congresele pe care IUBCCI UAE le organizează. Prin misiunea noastră ne-am asumat și am si realizat acest lucru: să interconectăm țări, oameni și să creăm oportunități.

Ai recunoscut că revista Avantaje a fost preferata ta până să părăsești țara. Crezi că femeile au devenit mai solidare, se ajută, se sprijină, se acoperă în caz de nevoie… cum stau lucrurile din perspectiva orientului?
Dă-mi voie, în primul rând, să vă felicit pentru cei 26 de ani de când produceți un content editorial de calitate! Acum, știi cum văd eu casta femeilor? Precum definea Flaubert autorul în „Madame Bovary': „Autorul în opera sa este precum Dumnezeu în Univers: prezent peste tot și vizibil niciunde'. Am să vă și explic: noi, femeile, avem o energie aparte. Nu este musai să facem o Asociație sau să demarăm o inițiativă. Este suficient să facem ce știm noi mai bine: să fim femei. Iar restul vine din frumusețea cu care Universul ne-a înzestrat. Suntem toate frumoase, facem lucruri minunate, dăm naștere copiilor, îi creștem, suntem alături de părinții noștri, de prieteni, aducem armonie la locul de muncă, jovialitate în societate și, să fim sincere, frumusețe la petreceri.

Ești o femeie frumoasă. Ți se întâmplă să intimidezi bărbații puternici, cu poziții diplomatice recunoscute internațional?
În primul rând, mulțumesc pentru compliment. Nu știu dacă îi intimidez sau nu, îți dai seama că nu mi s-a confesat niciunul în acest sens. Pot doar să îți spun că în diplomație frumusețea fizică nu contează, la putere fiind frumusețea minții și a acțiunilor întreprinse.

Cutumele religioase sunt o barieră în calea diplomației?
Nu. Până la urmă, diplomația are rolul de a lega popoare, nu de a le schimba religia.

Dacă ai avea posibilitatea să-ți alegi un alt drum profesional, care ar fi acela?
Nu aș schimba nimic. Sunt o persoană asumată și am știut încă de mic copil ce drum vreau să urmez în viață. Nu am luat decizii pripite și nu am regrete.

foto: arhiva personală

Citește și:

Dr. Toni Feodor: Compresia reprezintă una dintre metodele eficiente de tratament pentru varice'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje