Crăciun magic! Anul acesta se va vedea „Steaua Betleemului”!

În plin an pandemic, omenirea va avea parte de o adevărată magie. Astronomii îi îndeamnă pe oameni să privească spre cer în câteva săptămâni pentru a asista la ceva ce nu s-a văzut de aproape 800 de ani.

La 21 decembrie, data solstițiului de iarnă, Jupiter și Saturn se apropie foarte mult unul de celălalt și vor arăta ca o planetă dublă pentru prima dată după Evul Mediu, ele par să se ciocnească și vor forma un fenomen rar cunoscut sub numele de „Steaua de Crăciun. '

„Alinierile dintre aceste două planete sunt destul de rare, apar o dată la fiecare 20 de ani sau cam așa ceva. Dar această conjuncție este excepțional de rară din cauza faptul că planetele se vor apropia foarte mult una de cealaltă. Ar trebui să ne întoarcem în timp, pe 4 martie 1226, pentru a vedea o aliniere mai strânsă între aceste obiecte vizibile pe cerul nopții', a declarat Patrick Hartigan, astronom la Universitatea Rice.

Potrivit NASA, evenimentul se poate vedea pe cer prin binoclu sau un mic telescop. Jupiter și Saturn s-au apropiat treptat de-a lungul întregului an, iar în primele trei săptămâni ale lunii decembrie, planetele vor continua să se apropie după fiecare apus.

La 21 decembrie, planetele vor apărea la doar o zecime de grad, ceea ce este echivalent cu grosimea unei monede păstrate la distanța brațului. Oficialii de la NASA au mai adăugat că acest fenomen numit „Marea conjuncție' nu se va mai întâmpla până în anul 2080. Următoarea apropiere a celor două corpuri va avea loc abia după anul 2400.

În termeni astronomici, conjuncția este atunci când două obiecte se aliniază pe cer. Potrivit Daily Mail, un astronom german pe nume Johannes Kepler, scria în anul 1614, că „Steaua Betleemului' din povestea Naşterii Domnului a fost o conjuncție între Jupiter, Saturn și Marte.

Specialiștii au spus că duetul planetar va apărea pe cer la apusul soarelui și ar trebui să fie suficient de luminos pentru a putea fi văzut pe cerul crepuscular. În realitate, cele două planete vor fi încă la distanță de milioane de kilometri, dar ele apar împreună din cauza diferențelor existente în orbita lor.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri