Covid-19 a accentuat stările de ipohondrie

Printre numeroasele schimbări pe care pandemia COVID-19 le-a adus în viețile noastre, se numără și cele de ordin psihologic. Iar dintre acestea, ipohondria ocupă un loc special.

În perioada pandemiei, ni s-au repetat de multe ori mesaje legate de igiena corectă a mâinilor, de nevoia de distanțare și de purtare a măștilor. Repetarea, necesară, de altfel, dar excesivă, a acestor mesaje a avut și efecte adverse. Printre acestea, unul s-a evidențiat: instalarea sau accentuarea simptomelor de ipohondrie.

Ipohondria mai poartă numele de hipocondrie sau anxietatea de sănătate. Este o afecțiune de ordin psihologic care ne face să interpretăm greșit manifestările propriului organism. Mai exact, manifestări frecvente ale unui anumit timp de disconfort, precum dureri de cap, balonări sau crampe abdominale, sunt interpretate ca avertismente pentru afecțiuni grave, fatale.

Cum se poate manifesta ipohondria?

  • persoana în cauză trăiește spaime puternice legate de propria sănătate;
  • simte o anxietate puternică, iar tocmai această anxietate poate da naștere unor manifestări fizice ale organismului.
  • dorința constantă de a cere o opinie medicală de specialitate;
  • verificarea constantă a unor parametri de sănătate, precum tensiunea arterială, pulsul;
  • palparea excesivă a zonelor cu noduli.

COVID-19 și ipohondria

În acest context, prezența virusului Covid-19 este un soi de „cireașa de pe tort'. Igienizarea mult mai frecventă a mâinilor, purtarea măștilor de protecție o perioadă lungă de timp, distanțarea de oamenilor au dus, în cazul multor persoane, la instalarea anumitor manifestări ipohondrice sau la accentuarea celor deja existente.

Involuntar, orice simptom de răceală – nas înfundat, strănut, durere de gât -, s-a transformat în simptome ale Covid-19, inducând astfel stările de anxietate.

Ce e de făcut?

În primul rând, spun specialiștii, trebuie să facem o delimitare clară între preocupările noastre legate de sănătate în această perioadă și manifestările ipohondrice.

Aceștia precizează este absolut normală spălarea frecventă a mâinilor, însă nu și cea care ajunge în punctul de a provoca răni. De asemenea, îngrijorările sunt firești în această perioadă, însă și atunci când ajung să ne împiedice realizarea activităților de zi cu zi.

– Când simți că aceste praguri sunt depășite, apelează la un ajutor de specialitate.

– În plus, asigură-te că ai surse de informare de încredere.

– Discută cu apropiații despre ceea ce simți, pentru a vedea dacă treci prin stări normale pentru aceste vremuri.

 

Citește și: Ceaiuri extrem de periculoase pentru sănătate

Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate