Astăzi este Cosmandinul, ziua dedicată leacurilor populare

Este 1 iulie. Ziua când se pomenește Cosmandinul după numele Sfinților Cosma și Damian din Roma, 'doftorii fără de arginți' sau 'fără de parale.' Despre aceștia se povește că umblau prin lume și îi tămăduiau pe cei suferinzi, pe cei bolnavi, fără a le cere vreo plată. Atenție!  Nu trebuie confundați cu sfinții mucenici și doctori fără de arginți Cosma și Damian din Asia Mică, pomeniți pe 1 noiembrie.


Cosma și Damian din Roma erau frați gemeni și se spune că vindecau deopotrivă oameni și animale. Au fost omorâți cu pietre de dascălul lor din pizmă și vanitate, pentru slava pe care o primeau de la oameni. Pentru faptele lor milostive și creștinești, cei doi au fost trecuţi în rândul sfinţilor doctori, ca vindecători de boală și rău, de deochi, de răul copiilor. Se spune că Sfinții Cosma și Damian aveau harul vorbirii, stăpânind cu ușurință mulțimile, cucerind astfel inimile celor care îi ascultau. Fiind invocați amandoi în ritualurile de însănătoșire, numele de Cosma și Damian a devenit în credința populară, unul singur: Cosmandinul.

De-a lungul veacurilor, Sfinții Cosma și Damian au fost invocați la prepararea leacurilor din plantele tămăduitoare și, uneori, sunt pomeniți în descântece.

Pe vremuri, străbunii noștri spuneau în ziua de Cosmandin: 'Cum e de cald în luna lui Cuptor, așa de frig va fi în Faur (februarie)'.

“Amin! Amin!

Cosma, Damian!

Unde purcezi,

Codrii ciuntezi, Toate fântanele

Toate izvoarele,

De maluri,

Și de gloduri să le curățești,

Sa le limpezești,

Lungoarea s-o izgonești”

Acesta este un desântec pentru alungarea febrei tifoide folosită de strămoșii noștri în care se invocă puterea tămăduitoare a sfinților fără de arginți.

Sfintii afara de arginti Cosma si Damian

Foto: Shutterstock, Libertatea pentru Femei

Citește și:

10 învățături șamanice pentru a-ți ușura sufletul

Sinuciderea – un dezastru al rătăcirii

Copiii plătesc pentru păcatele părinților? Care este teoria părintelui Constantin Necula

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate