Coronavirus: afirmațiile false și înșelătoare cu privire la vaccinuri au fost demontate de cercetătorii de la Oxford

În săptămâna în care Universitatea Oxford a anunțat rezultate promițătoare în urma studiului său privind vaccinul împotriva noului  coronavirus, au apărut în mediul online numeroase afirmații false și declarații înșelătoare despre siguranța lor.

Mișcarea anti-vaccinare a câștigat teren în ultimii ani, iar militanții care se opun vaccinării și-au concentrat atenția asupra formulării de afirmații referitoare la coronavirus.

Mitul „Vaccinul modifică ADN-ul'

Un videoclip care conține afirmații inexacte despre studiile vaccinului împotriva coronavirusului a fost realizat de osteopata Carrie Madej, care a devenit popular pe rețelele de socializare, potrivit BBC.

Videoclipul lui Carrie Madej face o afirmație falsă cum că vaccinurile vor schimba ADN-ul oamenilor.

„Aceasta este puțin spus o eroare științifică. Este total fals. Nu se poate întâmpla așa ceva, pentru că vaccinul nu conține nimic care ar putea să influențeze genomul și materialul genetic din interiorul celulelor noastre.

Vaccinurile pe bază de ARN, care de obicei sunt ținta acestor conspirații, nu sunt capabile de a face acest lucru, tocmai din motivul că acest ARN este o informație codificată pentru acea proteină spike' din cadrul virusului care este degradată în foarte scurt timp după ce este exprimată de celulele noastre. În niciun caz nu are capacitatea de a ne modifica celulele și ADN-ul nostru', a declarat Ștefan Dascălu, un cercetător român la Oxford pentru digi24.ro.

Mitul „Vaccinul a fost făcut în viteză'

Când au fost publicate rezultatele preliminare ale studiului privind vaccinul împotriva coronavirusului Oxford, subiectul a provocat multe dezbateri în grupurile de Facebook axate pe coronavirus.

Unii utilizatori de Facebook au postat comentarii spunând că nu vor vaccinul, deoarece au simțit că vor fi folosiți pe post de „cobai' și că au fost „grăbiți în producție'.

„Această aparentă grabă în dezvoltarea unui vaccin nu a fost deloc așa. Nu este atribuită faptului că s-au sărit sau că s-au ars etape din dezvoltarea și în special din testarea siguranței și eficienței unui vaccin, ci simplul fapt că avem în momentul de față vaccinuri împotriva virusului Sars-CoV-2 este o dovadă a capacității întregii omeniri de a răspunde unui astfel de eveniment care a pus în genunchi întreaga populație a Planetei.

Resursele materiale și umane care au fost implicate în dezvoltarea vaccinului au fost enorme, prin comparație cu dezvoltarea altor vaccinuri proiectate în zeci de ani. Etapele studiului clinic au fost singurele peste care nu s-a putut sări.

Vaccinurile le avem deja de la începutul pandemiei. Singurul motiv pentru care a mai durat atât de mult timp pentru a fi implementate, este doar pentru că au trebuit testate în mod riguros, în special pentru siguranță. S-a demonstrat că sunt sigure și eficiente împotriva virusului', a mai declarat cercetătorul român.

Mitul „Reacțiile adverse ale vaccinului se vor vedea pe parcursul anilor'

„Reacțiile imediate sunt ca la orice medicament sau vaccin. Pot exista în urma administrării. Sunt absolut normale. Pot fi raportate, sunt mecanisme clare de raportare și este foarte bine. Trebuie să existe transparență. Nu este un vaccin miraculos, nu este un tratament care, dintr-un număr foarte mare de oameni, să nu cauzeze aceste efecte adverse. Nu avem cum să știm ce efecte ar putea avea în 10 ani de zile, dar știința și dovezile ne arată că nu ne așteptăm la astfel de efecte adverse', a explicat Ștefan Dascălu.

Mitul „În urma vaccinului poți fi depistat cu pozitiv cu Sars-CoV-2'

„Dacă persoana a primit vaccinul azi și a doua zi a fost depistată pozitiv cu virusul, asta nu demonstrează absolut nimic despre eficacitatea vaccinului, pentru că a se dezvolta o imunitate adaptivă de memorie în urma vaccinării durează în jur de două săptămâni.

În schimb, după o perioadă mai lungă de timp sistemul nostru imunitar își dezvoltă această memorie și chiar și atunci se poate ca în momentul în care persoana intră în contact cu un individ pozitiv, să capete această infecție.

Este foarte important de precizat condițiile în care se poate întâmpla. Nu se știe exact dacă acesta este cazul. Chiar dacă ar fi, tocmai prin acel răspuns imun dobândit în urma vaccinării, acea infecție nu se va mai manifesta ca infecția în absența vaccinului', a mai spus specialistul.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri