Află de la specialiști care sunt riscurile consumului de stupefiante

Consumul de stupefiante, arată psihologul Laura Cojocaru, președintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), devine un comportament „la modă' și apare tot mai des în rândul elevilor – în special cei care doresc excelență sau al celor presați de dorința de performanță a părinților. De asemenea, consumul atinge cote alarmante și în cazul studenților – mai ales al celor ce urmează facultăți grele, cu volum foarte mare de informație specifică și care duc către profesii cu un grad mare de responsabilitate.

De ce?

Există o serie de cel puțin cinci motivații care îi determină pe tineri să consume substanțe psihotrope. Unii cred că substanțele îi ajută să se relaxeze și să scape rapid de stresul tezelor sau examenelor. Alții că acestea le oferă o capacitate mare de concentrare, energie sporită și că pot să învețe mai mult și mai repede. Alte motivații care stau la baza consumului sunt: ajutorul pentru uitarea unor frustrări, ori suferințe, obiceiul grupului din care face parte, deci un vehicul al socializării sau, nu în ultimul rând, nevoia de imitare a comportamentului celorlalți din grup', explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Riscurile consumului frecvent de stupefiante:

  1. Fiziologice. Atunci când organismul caută în afara sa starea de bine cu care s-a obișnuit, consumă o cantitate mai mare de energie, urmată de consumul din rezerva naturală de energie a organismulul, fapt ce duce la scăderea imunității și disfuncții ale sistemului imunitar.
  2. Psiho-emoționale. Același „ajutor' din afară, predispun organismul la a nu mai produce singur cantitatea necesară de hormoni „ai fericirii”, așa cum sunt ei numiti: serotonină, endorfinele, dopamină etc. Astfel, se intra într-un cerc vicios căci, la apariția nevoii de relaxare, de trăire a stării de bine, organismul nu va produce suficienți hormoni ai stării de bine și apare nevoia de a apela la ajutor extgerior deci la consumul de substanțe. Astfel, pas cu pas, se instalează dependența.
  1. Neputința de a-și duce până la capăt sarcinile, temerile legate de judecata celorlalți, posibilitatea de a pierde aprecierea lor etc., pot duce la anxietate de performanță, la izolare, chiar la abandonarea studiilor. În cazul utilizării consumului ca formă de uitare, acesta nu face decât ca, pe termen lung, să amplifice „rupture social', izolarea, înstrăinarea', conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Cerem, dar după ce primim uităm să mulțumim…

Nu răzbunarea îi liniștește pe dușmani, ci rugăciunea pentru ei

Încă o enigmă românească nedescifrată

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate