Ai observat ca mancarea congelata nu prea are gust? Iata cum sa procedezi pentru ca alimentele din congelatorul tau sa-si pastreze calitatile.
GHID RAPID PENTRU CONGELARE SI DECONGELARE
ALIMENT |
CONGELARE |
CUM SE CONGELEAZA |
TIMP MAXIM DE CONGELARE |
DECONGELARE IN FRIGIDER |
PESTE |
Alege peste congelat industrial: fiind extrem de rapid, procedeul implica formarea unei cantitati minime de gheata, iar acest lucru nu afecteaza fibra carnii.
|
Congeleaza numai pestele eviscerat si foloseste pungi speciale din plastic. Pestele mic sau cel taiat felii se congeleaza in tavi.
|
Crud: 5 luni
Gatit: 3 luni |
6-8 ore/500 g
|
PASARE
|
Indeparteaza excesul de grasime, care se deterioreaza mai repede decat carnea macra.
|
Bucatile mari se congeleaza mai bine. Impacheteaza in folie adeziva.
|
Crud: 3 luni
Gatit: 2 luni |
Pasare intreaga: 24 ore
Piept de pasare: 6 ore/200 g |
CARNE
|
Friptura se congeleaza mai bine in sos, caci altfel se usuca. Indeparteaza excesul de grasime inainte de congelare. Atat carnea impanata, cat si rasolul se congeleaza bine.
|
Impacheteaza in film alimentar si congeleaza carnea gatita separat de cea cruda. Fierbe carnea sau rasolul cu 10 minute mai putin ca de obicei, lasa sa se raceasca si congeleaza in cutii speciale.
|
Cruda: 9 luni
Gatita sau marinata: 4 luni |
Rasol intreg: 12-24 ore
Cruda: 5 ore/500 g Gatita sau marinata: 6 ore/500 g |
FRUCTE SI LEGUME
|
Opareste legumele inainte de congelare (mazarea:1 minut, fasolea: 2 minute, broccoli si morcovii: 3 minute). Scurge si pune in apa rece ca gheata. Apoi scurge si usuca complet.
|
Congeleaza rapid bucatile de legume pe tava si apoi, o data congelate, pune-le in pungi de plastic. Fierbe legumele pentru piure cu 10 minute mai putin decat e necesar, raceste si pune-le in tavile pentru cuburi sau in cutii speciale.
|
12 luni
|
6-8 ore/500 g
Consuma-le gatite. |
UNT SI BRANZA
|
Untul nesarat se congeleaza mai bine; branza veche/tare se congeleaza mai bine decat cea proaspata/noua; bucatile mici se congeleaza mai bine decat cele mari.
|
Congeleaza in ambalajul original, in pungi de plastic.
|
Smantana: 3 luni
Lapte: 4 luni |
Smantana: 8 ore/ 500 ml
Lapte: 8 ore/500 ml |
SMANTANA SI LAPTE
|
Congeleaza doar smantana cu un continut mare de grasimi, lapte pasteurizat si frisca lichida.
|
Ca sa eviti orice fel de neplaceri, bate frisca pe jumatate inainte de congelare. Congeleaza doar 500 ml-1 l lapte.
|
3 luni
|
8 ore/200 g
|
PAINE
|
Majoritatea sortimentelor de paine se congeleaza bine daca sunt proaspete; in schimb, painea cu coaja groasa si cornurile se aplatizeaza dupa o saptamana. Painea taiata felii se poate praji si congelata fiind.
|
Congeleaza in pungi de plastic sau in folie adeziva.
|
Intreaga: 6 luni
Chifle: 3 luni Coapta pe jumatate: 4 luni |
8 ore/200 g
|
PRAJITURI
|
Blaturile de tort si checurile cu fructe se congeleaza bine. Torturile pot fi glasate cu crema de unt, dar neglasate se pastreaza mai mult timp.
|
Blaturile se pastreaza ca atare (fara nici o umplutura, neunse). Foloseste pungi de plastic ori folie adeziva.
|
Blaturi simple: 4 luni
Glasate cu crema de unt: 3 luni |
Mari: 2 ore
Mici: 1 ora |