Concert regal la Sala Radio: Simfonia a IX-a cu Tiberiu Soare!

02. SEARA REGALA LA RADIO ROMANIA - FOTO. ALEXANDRU DOLEA

Un concert regal nu putea nu putea avea decât un repertoriu cu totul special: Simfonia a IX-a, marea capodoperă a lui Beethoven, una dintre cele mai cunoscute partituri ale tuturor timpurilor. Aceasta va fi interpretată de Orchestra Naţională Radio, vineri, 9 mai (19.00), la Sala Radio.

Va participa Corul Academic Radio, dirijor: Dan Mihai Goia. Evenimentul va avea loc în ajunul datei de 10 mai – sărbătoare a regalităţii în România – şi se va bucura de prezenţa membrilor Familiei Regale a României.

În anul 1866, pe data de 10 mai Carol I devenea Domnitor al României, 11 ani mai târziu a fiind consfinţită independenţa României, iar la 10 mai 1881 România devenea regat – concertul de la Sala Radio. Evenimentul regal programat astfel în ajunul datei de 10 mai, sărbătoreşte implicit şi Ziua Europei (9 mai).

Legătura între repertoriul ales şi Ziua Europei este şi ea una specială: în 1972, Consiliul Europei a transformat Oda bucuriei, cunoscutul imn inclus în ultima parte a Simfoniei a IX-a, în propriul său simbol, iar în 1985, liderii europeni l-au adoptat ca imn oficial al Uniunii Europene.

Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Tiberiu Soare, unul dintre cei mai activi muzicieni români, al cărui palmares în ultimii ani înseamnă concerte şi spectacole dirijate pe toate scenele importante din România, dar şi în săli de concerte de marcă din străinătate, cum ar fi Royal Festival Hall – Londra, Sala Smetana – Praga, Filarmonica din Munchen şi Opera Royal – Palatul Versailles, Paris.

Tiberiu Soare_foto_Virgil Oprina

„Pentru mine fiecare concert este important, o ocazie de a prezenta în public rezultatul unor lungi perioade de analiză, reflecţie şi lucru împreună cu orchestra. Există totuşi evenimente speciale în viaţa oricărui dirijor, concerte pe care nu le uiţi o viaţă întreagă. E vorba de prima interpretare a unei lucrări-etalon din repertoriu, cum ar fi Simfonia a IX-a de Ludwig  van Beethoven.

Pe 9 mai, la Sala Radio, va fi prima oară când voi interpreta această capodoperă, împreună cu muzicienii Orchestrei Naţionale Radio. Bineînţeles că de-a lungul anilor m-am apropiat constant de spiritul acestei simfonii, primele abordări de analiză datând încă din vremea studenţiei. Cred însă că o asemenea lucrare cere nu numai timp de lucru propriu-zis, ci şi împlinirea unui anumit traseu mental şi spiritual.

Aici nu e vorba doar de învăţarea unei partituri, ci de intuiţia acelui “dincolo” spre care, în mod splendid, trimite Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven.' – a declarat despre concertul regal dirijorul TIBERIU SOARE.

Concertul se va desfăşura cu participarea specială a patru importanţi solişti lirici: Iulia Isaev, Sidonia Nica, Marius Vlad Budoiu şi Octavian Dumitru.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Operei Naţionale Bucureşti.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro', în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri