Codin Maticiuc: “Aș vrea să joc rolul unui homosexual cu retard mintal!”

Cine-ar fi crezut că tocmai Codin Maticiuc, un răsfățat al tabloidelor, va ajunge, cu smerenie și perseverență, să apese singur maneta de macaz a propriului destin, să-l schimbe în așa fel încât să devină relevant pentru el, să-i aducă împlinirea și fericirea pe care noi toți o căutăm, doar că mulți încă stăm în poziția ingrată de comentatori de pe margine… străduindu-ne să învățăm lecțiile altora?!

Codin, unde și cu cine te-ai pregătit în arta actorului? Deja nu mai e un simplu hobby, te vedem tot mai des în filme și seriale…

Am urmat o școală de actorie, actoriedefilm.ro, este a lui Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol. Apoi am mai făcut încă un modul de actorie de film cu regizoarea Iulia Rugină, am simțit că nu e de ajuns și m-am înscris la Școala de Duminică de la UNATC. Eu am făcut doar actorie de film, nimic de teatru.

De ce? Te sperie „scândura”?

Sincer, mi-ar plăcea, mă tentează actoria cu toate formele ei, dar nu mă simt pregătit. Doar pentru că am făcut un curs de actorie de film nu înseamnă că pot să fac orice. Și teatru, și teatru radiofonic…. E nevoie de pregătire. Apoi, programul de la teatru nu cred că mi se potrivește, acolo e cu stagiune. E ca-n armată. La film, e vorba de un proiect.

Pentru tine actoria e o schimbare de macaz a destinului?

Îți spun cu mare sinceritate: mă bucur că am găsit ceva care să-mi aducă atâta plăcere și unde să performez. Da, aș vrea să-mi construiesc o carieră din ceva care să-mi placă. Este sfatul meu pentru toată lumea: încercați să găsiți ceva care să vă placă, abia atunci câștigi în marea cursă a vieții.

Câți ani aveai tu când ai descoperit că-ți place să faci film?

33 de ani.

Și până la 33 de ani, ai orbecăit printre profesii, dorințe, căutări?

E bună întrebarea… Nu prea știu exact. Cert e că nu știam ce să caut, nu am fost învățați să ne găsim drumul. Eu, acum, aș ști ce să le spun copiilor mei, cum să-i ghidez. Părinții mei nu au știut, așa erau vremurile. Noi, generația mea, n-am știut ce să facem cu viața noastră. Eu am dat la Drept… fără să știu ce înseamnă avocatura. M-am pregătit, am intrat, am urât visceral această profesie… și asta am fost. Eu văzusem în filme cum pledează avocații la bară și mi s-a părut fenomenal. Nu mi-a zis nimeni că la noi nu se pledează, nu e cu jurați, noi mergem pe sistemul francez. Mie îmi plăcea deznodământul final, asta mă atrăgea, dar… vedeți… era tot o imagine din filme. Mie îmi plăceau filmele de fapt, dar n-a văzut nimeni treaba asta care să mă îndrume apoi înspre actorie de film.

Acum joci în serialul Clanul de la ProTV? Tot un personaj care-ți vine mănușă. De ce nu încerci „contra-emploi'?

Eu aș vrea dar nu mă distribuie regizorii…. La nivelul meu de experiență, am 9 ani de film, toată lumea consideră că sunt foarte bine acolo unde mă situez, din punct de vedere actoricesc, și e cel mai safe așa. Aștept regizorul care să-mi dea să joc homosexualul cu un retard mintal… Ar fi rolul ideal, pe contra-emploi. Îmi place rolul lui Tom Hanks din Philadelphia, sau rolul lui din Forrest Gump, un bărbat cu probleme psihice… sau nu știu cum se spune acum cu termenii aceștia noi. Părinții mei au construit un ofelinat și, mai nou, nu avem voie să-i spunem orfelinat, ci „așezământ social', ceva de genul.

Exemplul părinților tău te onorează și nu mă îndoiesc că te-au educat în spiritul acesta. Ce planuri ai în zona aceasta… a sufletului? Cu filmul, am văzut, dar dincolo de asta?

Vreau să continui inițiativa mea cu renovarea spitalelor din sate și în mod special vreau să mă axez pe schimbarea anumitor legi de care ar beneficia ONG-urile, asociațiile și fundațiile care fac ceva pentru oamenii neajutorați și copii. Doamne ajută să reușesc să schimb o lege! Dacă reușesc să fac asta, ar fi cel mai relevant legacy pe care îl las în urma mea: un exemplu că lucrurile se pot schimba cu voință și tenacitate.

Inteviu realizat de lorentina Mușat

Citeste și:

Heather Morris: Nu e adevărat că trăiești o singură dată, de fapt mori o singură dată…'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje