EXCLUSIV AVANTAJE Claudia Mitrofan, cel mai bun student român din Europa, este o tânără doctoriță care urmează cursurile Universității Cambridge

La nici 30 de ani, Claudia Mitrofan impresionează lumea uneia dintre cele mai prestigioase universități ale lumii cu o performanță singulară: are un doctorat în Medicină Cardiovasculară (specializare în medicina metabolică) la Cambridge, cu un master în cercetarea bolilor cardiovasculare și a început a doua facultate, cea de Medicină și Chirurgie, tot la Cambridge, primind distincția de „Cel mai bun student român din Europa'.

Aflând povestea uimitoare a doctoriței Claudia Gabriela Mitrofan, am înțeles că sunt oameni care îşi descoperă de timpuriu vocaţia, aplecarea din suflet către o profesie sau alta. Apoi, cei din jur reacționează la talentul și la energia lor, îi apreciază și le deschid uşile şi minţile, iar lucrurile vieţii şi ale carierei li se întâmplă şi le marchează succesul.

Claudia Mitrofan, de la Galați la Cambridge

Născută în Galați, Claudia Gabriela, Gabi, cum îi spune de fapt toată lumea, se numără printre aceştia. Gabi, o mânuţă de fată, delicată, cu ochii larg rotunjiţi a descoperire şi cu prezenţa fragilă, abia bănuită, pasionată desăvârşit de biochimia de nivel înalt, de medicină clinică și de cercetarea de top, face parte dintre învingătorii din lumea dură a performanţei.

După bacalaureatul la Colegiul Național „Vasile Alecsandri', a dat examenul de admitere la Facultatea de Medicină, însă între timp a primit răspuns de la mai multe universități din Marea Britanie care îi ofereau burse de studiu. A ales Universitatea East Anglia, urmând aici, cu bursă completă, biochimie medicinală și genetică, iar după licență, a lucrat un an în domeniul anticorpilor terapeutici, folosind tehnologia premiată luna trecută cu Nobelul pentru Chimie și avându-l consultant chiar pe laureatul Nobelului, Sir Gregory Winter.

Ce a atras-o la sistemul de învățământ britanic

După care a decis să urmeze un master în cercetare și doctoratul la Cambridge, parcurgând drumul către strălucire și excepție: „Unora li se poate părea o nebunie să lași facultatea de medicină din țară, o situație «sigură» și destul de bănoasă pentru a studia biochimia și genetica în Anglia, dar la sistemul de învățământ britanic m-au atras tradiția, seriozitatea, modul de îmbinare între teorie și practică și, nu în ultimul rând, oportunitățile oferite după absolvire.

Eu de mică am fost atrasă de medicină, ulterior de biologie și mai târziu de fenomenele și reacțiile din corpul uman la nivelul celulei. Când aprofundezi acest domeniu, conștientizezi că nu știi nimic și omul rămâne o mare necunoscută. Nu regret decizia luată pentru că prima facultate m-a învățat ce înseamnă cercetarea medicală și m-a echipat cu principiile, cunoștințele despre tehnologii, toate necesare pentru a efectua cercetare'.

Pacienții își cunosc bolile mai bine decât cred medicii

Ascultând-o, descoperi în personalitatea Gabrielei o visătoare cu picioarele pe pământ, o „curajoasă debordantă', o perfecţionistă emotivă şi cu sufletul deschis creaţiei: „Deși în timpul doctoratului, unde proiectul era unul pilot, la care am lucrat singură, mi-a lipsit contactul cu pacienții. Și
fiindcă am o afinitate pentru acest domeniu al medicinei, poate și pentru că îmi place să ajut oamenii, îmi place să îi ascult și cred cu tărie că medicina este o artă, am decis ca după doctorat să aprofundez și aspectul acesta medical și am început a doua facultate la Cambridge.

Medicina nu este doar despre tratarea simptomelor cu care te prezinți la medic, este despre înțelegerea faptului că pacientul este un întreg, are percepțiile, gândirile și așteptările sale. De cele mai multe ori, medicii, din lipsă de timp, nu au cum să exploreze aceste idei ale pacienților. În plus, pacienții își cunosc bolile mai bine decât cred doctorii și de aceea este important să considerăm persoana ca pe un întreg'.

Prin ce se deosebește sistemul de învățământ britanic de cel românesc

Claudia Mitrofan Cambridge

Despre sistemul de învățământ din Marea Britanie, Gabi spune că este foarte diferit de cel din România. Aici, spune ea, trăsătura principală este seriozitatea. Cartea este carte.

Nu există absenteism la cursuri, nimeni nu intră în sală după profesor, punctualitatea și cuvântul dat sunt esențiale. Și asta îți formează caracterul pentru tot restul vieții: „Materiile sunt însoțite întotdeauna de cursuri practice, iar profesorii, unii fiind somități în domeniul lor, sunt la dispoziția studenților pentru a-i ajuta, la orice oră. Totul este interactiv, logic, susținut de practică, nimic nu se învață pe de rost, ca după aceea să reciți din memorie. Aceasta este, la urma urmei, cheia succesului unui învățământ performant. 

Profesorii sunt modele de urmat, ei vin la cursuri cu premisa că trebuie să își împărtășească cunoștințele studenții, dar și ei, profesorii, vor să învețe de la tine. Este un sistem care se bazează pe respect, încredere și colaborare'.

Cele 5 calități care îți asigură succesul

Despre secretul reușitei sale, Gabi spune că este unul simplu: să lucreze în domeniul care îi place. Atunci, nimic nu ți se mai pare un efort, chiar dacă munceşti foarte mult și abia ai timp liber, dacă obosești în nopți lungi de gardă ori în zile de voluntariat, așa cum face ea, la serviciul de ambulanță. Important este să ai spirit de competiţie, să nu-ţi fie frică de provocări, să fii flexibil şi tolerant şi să treci, în egală măsură, peste momente de succes şi insucces:

Am avut și momente deosebite în cei 10 ani de când sunt în Anglia și acestea nu au fost puține. Așa a fost ziua în care am absolvit facultatea, momentul solemn de înmânare a titlului de doctor la Universitatea Cambridge, apoi, premiul obținut la Gala LSRS: «Cel mai bun student român din Europa», care m-a ajutat moral, dar care mă și obligă să perseverez și să mă mențin la un standard cât mai înalt, sau primul articol științific publicat…

M-au bucurat mult momentele în care am reușit să schimb opinia preformată, greșită, a unor străini, despre poporul român. Cred că aceste momente îmi vor rămâne mereu în memorie. Au fost și multe clipe grele, când m-am simțit copleșită, dar au fost și multe frumoase și cel mai rău îmi pare de faptul că familia nu a fost lângă mine în cele mai frumoase momente – ei s-au bucurat împreună cu mine doar de la distanță'.

Cum a reușit Claudia Mitrofan să meargă mai departe atunci când i s-a spus să renunțe

Claudia Mitrofan Cambridge

Au fost şi greutăți, desigur, mai ales la început, au fost reticențe, neîncrederi… Uneori i s-a spus să renunțe, poate fiindcă părea prea tânără pentru a avea performanţe într-un domeniu sensibil cum este cel al cercetării medicale. Dar parcă asta a ambiţionat-o și mai tare: „Momentan, sunt studentă la Cambridge în anul III (echivalentul anului V), am fost admisă la programul scurt de medicină (4 ani în loc de 6, fără a reduce din materie, doar fără vacanțe), iar anul viitor termin această a doua facultate, după care am de gând să mă dedic în mod egal medicinei clinice și cercetării.

În timpul doctoratului am cercetat strategii terapeutice care previn ateroscleroza și am identificat molecule prezente în mod normal în sânge, prin suplimentarea cărora se poate reduce inflamația din celulele ce căptușesc vasele sangvine. Se previne astfel crearea de plăci ateromatoase care ulterior duc la boli cronice de cord, la infarct miocardic sau accident cerebral, primele cauze ale mortalității în lume. Și sper ca, pe viitor, aceste molecule să fie testate în vederea administrării și prevenirii acestor boli.

Cine și-a ales medicina ca profesie trebuie să fie conștient că va fi student tot restul vieții. Apar foarte multe lucruri noi cu care trebuie să fii la curent pentru a schimba practica medicală. Cred, de asemenea, că cercetarea medicală trebuie prioritizată și în România. Marile state ale lumii dedică foarte multe resurse pentru cercetarea medicală în vederea îmbunătățirii calității vieții pacienților.

Oamenii se schimbă, patologiile și bolile, la fel, și dacă nu depunem efort pentru a înțelege aceste fenomene nu vom putea ține pasul. Aș dori să mă implic mai mult în cercetarea și practica medicală din România, să fac un stagiu de practică în țară pentru a împărtăși ceea ce am învățat eu până acum.

Sunt un om modest și nu îmi place să fiu dată ca exemplu. Nu cred că am făcut ceva extraordinar ca să merit acestea și îmi este foarte greu să vorbesc despre mine, mai ales că eu consider că nu am făcut ceva ieșit din comun. Mi-am urmat pasiunea, m-am întreţinut singură numai din bursele de studiu, am muncit foarte mult și am acceptat sacrificiile pe care trebuie să le fac'.

A fost suspectată că a plătit pentru a fi promovată

Mărturisește cu tristețe, rugându-ne să fim discreți, că, după ce a primit premiul de la LSRS, au fost mulți care, deși știu că muncește enorm și că meritele sunt doar ale ei, au întrebat-o cât a costat-o această promovare sau cât a plătit pentru articolele în care se scria despre ea. Răutățile au afectat-o mult și și-a promis să nu mai accepte cererile jurnaliștilor.

De aceea am fost întâmpinați cu destulă reticență, iar Gabriela a acceptat să scriem despre ea doar pentru a transmite și altor tineri povestea ei și a-i încuraja să își urmeze pasiunea și să învețe. Astfel că, trebuie să facem o precizare fără echivoc: nu, acesta nu este un articol publicitar. Credem că doctorița Claudia Gabriela Mitrofan, de la Cambridge, nu are nevoie de articole laudative plătite. Performanțele sale vorbesc de la sine despre calitatea ei profesională și umană.

Claudia Mitrofan Cambridge

Da, am reușit cu greu să obținem acordul pentru a scrie despre ea, după săptămâni lungi de discuții și insistențe. Pentru că Gabi este un om de o modestie desăvârșită, iar propriul ei exemplu este cel al unui om muncitor și integru Și, repetăm: nu, acesta nu este un articol publicitar. Este un articol despre un medic și un cercetător român cu performanțe deosebite, despre o tânără din România cu o ambiție și un talent speciale, care muncește foarte mult pentru a reuși să devină cea mai bună în domeniul în care activează.

Poate sunt oameni care nu știu sau care au uitat aceste realități. Le reamintim noi pe această cale.

Citește și

EXCLUSIV AVANTAJE Lajos Kristof, antrenorul de genii, duce o luptă continuă pentru copiii abandonaţi și pentru cei supradotaţi

Povestea femeii care s-a prăbușit și a renăscut din propria cenușă. Cele 3 lucruri care ne controlează viața

Viața prin ochii unei femei bolnave de cancer – 45 de lecții de viață de la Regina Brett

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povestile voastre